Novosti na trgu

montažne hiše
Bernard Lampret

Življenje v leseni montažni hiši je prijetno in udobno. Toda včasih si zaželimo tudi sprememb ali osvežitev, recimo povečanja kakšne sobe, širitev izhoda iz hiše, vgraditev strešnega okna ali celo novega prizidka. Takšne posege je načeloma bolje prepustiti strokovnjakom, zato da montažna hiša obdrži svoje prvotne funkcije delovanja in energetsko učinkovitost. Za občutek, kako potekajo ti posegi in koliko nas približno stanejo, smo za strokovno pomoč in nasvete prosili Bernarda Lampreta, gradbenega strokovnjaka in direktorja podjetja Lampret Obnove.


  1. Povečanje sobe

Vprašanje: V montažni hiši imamo otroško sobo, ki pa je postala premajhna in bi jo radi povečali, tako da zmanjšamo dnevni prostor. Kako lahko premaknemo tri metre dolgo in 2,5 metra visoko steno za en meter in koliko je ocenjen strošek takšnega posega?

Nasvet: Vsak proizvajalec montažnih hiš določi nekaj notranjih sten kot statično potrebnih. Takšne stene se naj ne bi rušilo. Če je stena narejena iz knauf suhomontažnega sistema, pa se lahko brez težav poruši in naredi nova. Ocena stroška takšnega posega je 700 evrov. Če pa gre za premik statične stene, mora pred kakršnimkoli posegom svoje delo najprej opraviti statik in izračunati, kakšna je trenutna vloga in nosilnost te stene in kaj bi se zgodilo, če bi jo odstranili, ter potem temu ustrezno poiskati rešitev. S samo horizontalno preklado statike podrte stene ne moremo vedno rešiti, saj imajo tovrstne nosilne stene ne le vlogo varovanja nosilnosti teže, ki je nad njimi, temveč tudi zaščite hiše pred pritiski vetra s strani. Če gre za večji poseg, ki zahteva večji finančni vložek, razmislite tudi o drugih, morebiti preprostejših rešitvah, ki bi jih lahko naredili v hiši, da pridobite ta želeni prostor.


  1. Širitev drsnih vrat na teraso

Vprašanje: V naši montažni hiši bi radi razširili izhod in dnevne sobe na teraso. Zdaj imamo vrata širine približno 70 centimetrov, radi pa bi vgradili drsna vrata širine dva metra. Kako poteka tak poseg in koliko so ocenjeni stroški?

Nasvet: Potrebno je spremenit stensko konstrukcijo tako, da se obremenitve prenesejo na sosednje stebre oziroma nosilce v steni. Ocena stroška je od 800 do 1.500 evrov. Izrez stene se naredi podobno kot pri zidani hiši. Stena se izreže, izrezana stena pa se potem zaključi tako, da se naredi suhomontažna konstrukcija iz lepljenega vezanega lesa, pod njo pa dodamo ustrezno toplotno izolacijo. Od znotraj se na novo postavljena konstrukcija zapre z mavčnokartonskimi ploščami, zunaj pa s fasado.

lesene hiše


  1. Vgradnja vtičnice

Vprašanje:  V dnevni sobi naše montažne hiše želimo montirati klimo, toda tam, kjer jo bomo inštalirali nimamo vtičnice. Najbližja je oddaljena tri metre. Kako naj pravilno napeljemo električno inštalacijo in koliko so za tak poseg ocenjeni stroški?

Nasvet:  Če so stene obložene z mavčnokartonskimi ploščami, vijačenimi na steno, se lahko naredi utor v ploščo, v katero se položi kabel. Utor se potem zbandažira po sistemu suhomontažne gradnje. Ocena stroška je 120 evrov.  


  1. Vgradnja strešnega okna

Vprašanje: V naši spalnici v mansardi montažne hiše imamo premalo svetlobe, zato bi radi vgradili še eno dodatno okno, in sicer velikosti 120 x 55 centimetrov. Kako opraviti tak poseg in koliko so ocenjeni stroški?

Nasvet: Strešno okno se vgradi enako kot v zidani hiši, saj je ostrešje montažne hiše narejeno podobno oziroma enako kot pri klasični zidani hiši. Način vgradnje narekuje tip kritine. Ocena stroška je 400 evrov.  

lesena hiša


  1. Nov prizidek

Vprašanje: V montažni hiši želimo na zahodni strani hiše dodati prizidek, da bi pridobili dve dodatni sobi. Prizidek bo velik okoli 8 x 4 metre. Vsaka soba bo imela svoja notranja vrata in po eno okno velikosti 150 x 120 cm. Na tla pa bo položen parket. Kako opraviti tak poseg in koliko so ocenjeni stroški?

Nasvet: Prizidek se naredi enako, kot pri vsaki hiši. Posebno pozornost je potrebno posvetiti temelju, ki mora biti res dobro utrjen, da se kasneje ne poseda in posledično ne nastajajo razpoke na spojih prizidka in obstoječe hiše. Prizidek je najbolj preprosto zgraditi tako, da iz prejšnje zunanje stene, naredimo notranjo steno, tako da na obstoječo fasado dodamo mavčnokartonske plošče in jih obdelamo, da izgledajo kot notranja stena. Nove zunanje stene pa morajo biti zaradi energetske učinkovitosti enako izolirane, kot vse obstoječe druge zunanje stene, sploh če gre za bivalne prostore. Ocena stroška je 10.000 do 15.000 evrov.  


Če živite v montažni hiši in bi želeli narediti kakšno gradbeno spremembo ali osvežitev svoje hiše, nam pošljite opis vašega trenutnega stanja in želje, kaj nameravate spremeniti. Naši izbrani strokovnjaki vam bodo pri tem pomagali in svetovali. Pišite nam na: info@montažnehiše.com

ali pa nam pošljite sporočilo s pomočjo spletnega obrazca:

Z izpolnjevanjem in pošiljanjem tega povpraševanja se strinjam, da se podatki, ki sem jih vnesel v obrazec za povpraševanje, lahko posredujejo ponudnikom montažnih hiš za pridobitev ustreznih ponudb.

Primerjaj hiše

Primerjaj (0)