Novosti na trgu

Lumar Smart

Če je pri nas nekoč veljalo prepričanje, da mora biti prava hiša pač zidana in iz »ceglov«, pa se je to v zadnjih letih precej spremenilo. Montažne hiše so med Slovenci vedno bolj priljubljene. Postajajo pravi hit! Letno se jih zgradi že od 400 do 500, trendi pa kažejo na nadaljnjo hitro rast trga. Toda preden se zanjo odločite tudi vi, se dobro pozanimajte, kaj vas čaka. Predstavljamo vam pet osnovnih stvari o montažnih hišah preden se odločite za nadaljnje korake ali celo njen nakup. Nasveti so del e-knjige z naslovom 41 vprašanj in odgovorov, ki jih morate vedeti o montažnih hišah, ki smo jo pred kratkim izdali na portalu www.montažnehiše.com. Celotno e-knjigo si lahko brezplačno naložite na vaš računalnik na spletni povezavi: www.montažnehiše.com/e-knjiga/


  1. Kaj je montažna hiša?

Montažna hiša ima večino najpomembnejših elementov izdelanih v tovarni, na gradbišču pa se opravi le še montaža. Slovenski kupci se med lesenimi montažnimi hišami najpogosteje odločajo za samostojne družinske hiše, ki imajo v proizvodnih dvoranah že izdelane celotne stene z vgrajenimi okni, prvim slojem fasade, ter drugimi elementi. To so panelne montažne hiše. So pa tudi druge možnosti montažne gradnje. Ena teh je skeletna gradnja, ko se na izbrani lokaciji najprej postavi ogrodje hiše, potem pa se za zapolnitev sten po izbiri dodajajo različni elementi, od lesa do stekla, zidakov ali kakšnih drugih materialov. Ob panelni in skeletni gradnji pa je čedalje več povpraševanja tudi po hišah iz križno lepljenega lesa CLT.

 1. Katere so glavne značilnosti montažnih hiš?

Hiše so zgrajene iz naravnih in ekoloških materialov, ki so zračni, zdravju prijazni in udobni za bivanje. Uporaba lesa omogoča dihanje hiše, čiščenje zraka in uravnavanje vlage v prostoru, poleg tega pa je les tudi boljši izolacijski material kot beton ali opeka. Vsi elementi montažne hiše so v proizvodnih dvoranah pripravljeni pod ustreznim sistemom kontrole, kar omogoča zelo natančno in kakovostno izdelavo. Montažne hiše so tudi potresno varnejše od klasičnih, uporaba negorljivih izolacijskih materialov pa zagotavlja dobro požarno varnost. Zaradi gradnje z naravnimi materiali in energetske varčnosti je zanje ob nakupu mogoče pridobiti ugoden kredit in subvencije prek Eko sklada RS. Po drugi strani pa imajo montažne hiše nekoliko manjšo toplotno akumulacijo, kar pomeni, da se hitreje ogrejejo, a tudi hitreje shladijo. Čeprav je les slabši zvočni izolator, kot sta denimo opeka ali beton, so ponudniki za to našli rešitev v kombinaciji materialov, ki zagotavljajo zvočno izolativnost po najvišjih zahtevah, kot veljajo denimo tudi za hotelske sobe. Eden največjih izzivov za kupce montažnih hiš v praksi pa je, da je treba hišo zaradi hitre gradnje financirati v zelo kratkem času in v celoti.

Montažne hiše

Montažne hiše se od klasičnih zidanih hiš razlikujejo po načinu gradnje in po samih gradbenih elementih. Glavna značilnost montažnih hiš je hitra gradnja, saj so te hiše vseljene v petih do šestih mesecih od dneva začetka montaže. Za samo postavitev montažne hiše do pokritja strehe je potrebnih le nekaj dni, tako da je gradnja mogoča v vseh letnih časih. V nasprotju z njimi se klasične hiše zaradi mokre gradnje in zato potrebnega sušenja po navadi gradijo vsaj leto in pol.

Ogrodje montažnih hiš in zunanje stene sestavljajo predvsem les, različni izolacijski materiali in steklene površine, ki poskrbijo za energijsko učinkovitost hiš.


Izpolnite spodnji obrazec in pridobite e-knjgo popolnoma brezplačno

 
   

 1. Kakšna je razlika med tipskimi montažnimi hišami in montažnimi hišami, narejenimi po naročilu?

Kupci lahko pri montažnih hišah izbirajo med tipskimi hišami ali hišami, narejenimi po naročilu. Tipske hiše – nekateri ponudniki jih imenujejo tudi kataloške, saj služijo predvsem navdihu, ideji, nato pa se prilagajajo željam strank – so tiste, ki jih imajo ponudniki montažnih hiš že vnaprej pripravljene z vsemi načrti za gradnjo. Te veljajo za najugodnejše. Nekoliko zahtevnejše so vmesne različice, ko si recimo tipske hiše skupaj z arhitekti nekoliko prilagodite glede na svoje želje ali potrebe. Najzahtevnejše so običajno hiše, ki so v celoti narejene po naročilu in povsem na novo. Od zahtevnosti so odvisne tudi končne cene, ni pa nujno, da se cene zaradi prilagoditev vedno spremenijo, sploh če gre recimo le za zrcaljenje ali spremembe, ki ne vplivajo na dimenzije, materiale ali statiko hiše.

 1. V kateri fazi gradnje lahko kupim montažno hišo?

Odločite se lahko za nakup montažne hiše v različnih fazah gradnje. Pri večini ponudnikov obstajajo tri faze:

 • zunaj dokončani objekt,
 • delni ključ,
 • hiša na ključ.

Zunaj dokončane hiše največkrat pomenijo izdelavo, dobavo in montažo konstrukcije hiše, kar pomeni dobavo in postavitev zunanjih in notranjih sten, stropov in strehe, vgraditev oken in vhodnih vrat ter krovsko-kleparska dela. Nadaljevanje te faze je izdelava hiše na delni ključ. To pomeni izdelavo estrihov, grobo izdelavo električnih in vodovodnih inštalacij, grobo izvedbo prezračevanja in ogrevanja ter zapiranje sten in stropov. Zadnja faza – hiša na ključ, pa pomeni še vsa preostala finomontažna dela, kot so slikopleskarska dela vseh sten in stropov – bandažiranje, kitanje, brušenje, beljenje –, polaganje parketa, keramike, vgraditev sanitarne opreme, stopnic, notranjih vrat, končno čiščenje hiše in še kaj.

Seveda pa te faze niso povsem enake pri vseh ponudnikih, zato se pred nakupom dobro pozanimajte, kaj vse vključuje posamezna faza gradnje. Vsaka gradbena faza pomeni tudi različne cene hiš, a tudi te razlike med ponudniki niso povsem enake. Če se boste odločili, da boste hišo dokončali sami, se morate zavedati, da je to kar velik organizacijski zalogaj, ki vam bo podaljšal čas gradnje, ponudnik montažne hiše pa vam za ta dela, ki jih organizirate sami, ne prizna garancije.

 

 1. Koliko kupcev se odloči za nakup hiše na ključ?

Za hišo na ključ se po pogovorih z nekaj ponudniki montažnih hiš odloči večina slovenskih kupcev montažnih hiš, manj za hišo na delni ključ, zelo malo pa za le na zunaj dokončano hišo. Kupci hiš so večinoma družine, zaposleni ljudje, ki si želijo čim manj stresno gradnjo svojega novega doma. Z nakupom hiše na ključ je hiša pripravljena za vselitev, tako da ni potrebe po dodatni organizaciji izvajalcev, usklajevanju terminov raznih mojstrov in pa, kar je najpomembnejše, v primeru kakršnekoli težave se obrnejo le na en naslov in to je na ponudnika montažne hiše, ki kupcu pomaga rešiti vse reklamacije.

V e-knjigi lahko med drugim preberete tudi odgovore na nekatera druga vprašanja:

 • Katere so glavne značilnosti montažnih hiš?
 • V kateri fazi gradnje lahko kupim montažno hišo?
 • Katere korake moram opraviti pri nakupu montažne hiše?
 • Na kaj moram biti pozoren pri nakupu parcele za gradnjo montažne hiše?
 • Kakšno dokumentacijo potrebujem za začetek gradnje hiše?
 • Kako izbrati ponudnika montažne hiše?
 • Katere podatke moram zaupati ponudniku montažne hiše, da bom dobil njegovo čim bolj celovito in konkretno ponudbo?
 • Katere certifikate in reference je dobro, da ima ponudnik montažne hiše?
 • Koliko stane gradnja montažne hiše?
 • Kako čim ugodneje financirati nakup montažne hiše?
 • Kako izkoristiti subvencije Eko sklada pri nakupu montažne hiše?
 • Kako naj skrbim in vzdržujem svojo montažno hišo?
 • Kako varne so montažne hiše v primeru potresa, požara ali poplave?
 • Kako čim bolj učinkovito in ugodno ogrevati montažno hišo?
 • Kako poskrbeti za energetsko samooskrbo montažne hiše?

Izpolnite spodnji obrazec in pridobite e-knjgo popolnoma brezplačno

 
   

 

Primerjaj hiše

Primerjaj (0)