Novosti na trgu

sanjska-hisa

Pred nekaj meseci ste kupili lepo, sončno parcelo v kraju, kjer ste si od nekdaj želeli živeti. Na spletu ste dolgo časa iskali montažno hišo in zdaj ste jo končno našli. Navdušeni ste: hiša je pritlična, atrijska, z moderno ravno streho in izjemno majhno porabo energije. Z banko je vse dogovorjeno za stanovanjski kredit. Hiša ustreza tudi vsem zahtevam Eko sklada za pridobitev subvencije. Toda pozor! Začelo se je zatikati. Uradniki vam sporočajo, da vaše sanjske hiše na tej parceli žal ne morete zgraditi, »saj ni skladna z arhitekturnimi posebnostmi kraja in z urbanističnimi merili«. Čeprav marsikdo to prvič sliši, saj vsi hišo večinoma gradimo le enkrat v življenju, pa se to v praksi dogaja. Predstavljamo šest potez, ki jih morate narediti pri nakupu montažne hiše, da se kaj takega ne bi pripetilo tudi vam. Nasveti so del e-knjige z naslovom 41 vprašanj in odgovorov, ki jih morate vedeti o montažnih hišah, ki smo jo pred kratkim izdali na portalu www.montažnehiše.com. Celotno e-knjigo si lahko brezplačno naložite na vaš računalnik na spletni povezavi: www.montažnehiše.com/e-knjiga/

 1. Katere korake moram opraviti pri nakupu montažne hiše?

Upravni postopki za začetek gradnje montažne hiše so enaki kot za klasične zidane hiše, prav tako pa tudi s tem povezani stroški. Prvi korak je pridobitev parcele. Pred nakupom parcele je treba najprej preveriti, ali je parcela zazidljiva, ali so na njej vsi komunalni priključki in ali ima tudi urejen ustrezen dostop. Po nakupu parcele je treba izbrati izvajalca, s katerim se posvetujete in izberete hišo, ki ustreza parceli in vašim željam. Po izboru hiše in podpisu pogodbe z izvajalcem je treba pridobiti gradbeno dovoljenje in vso drugo dokumentacijo za začetek gradnje. Izvesti je treba tudi projektiranje in vzorčenje – izbira stavbnega pohištva, barv in drugih elementov vgrajenih v hišo. Sledita priprava terena za gradnjo in postavitev armiranobetonske plošče ali pasovnih temeljev, na kateri bo stala vaša montažna hiša. Zadnja faza je gradnja montažne hiše, ki je lahko delno končana ali pa končana na ključ. Ko je hiša v grobem zgrajena, lahko sočasno začnemo urejati zunanjo okolico hiše. Sledi še opremljanje hiše s pohištvom in drugimi pripomočki za življenje, selitev in bivanje. Za vse upravne postopke lahko poskrbi ponudnik montažne hiše.

       2. Na kaj moram biti pozoren pri nakupu parcele za gradnjo montažne hiše?

Pri izboru parcele za hišo se moramo zavedati, da vsake hiše ne moremo postaviti na vsaki parceli oziroma na vsaki lokaciji. Umestitev v določen prostor mora biti skladna z arhitekturnimi posebnostmi kraja in z urbanističnimi merili. Pogoje za gradnjo določa občinski podrobni prostorski načrt (OPPN). Ta v lokacijski informaciji za posamezno področje opredeljuje, kakšna gradnja je na parceli dovoljena, koliko odstotkov zemljišča je zazidljivega, v koliko etažah, kakšen je lahko naklon strehe in podobno. Pozorni bodite na dostop do zemljišča, ki mora biti pravno urejen. Pomembni sta tudi komunalna opremljenost in informacija o višini komunalnega prispevka, ki se po posameznih občinah razlikuje. Za vaše prijetno bivanje so pomembne še osončenost parcele, bližina infrastrukture in urejenost okolice.

       3. Kakšno dokumentacijo potrebujem za začetek gradnje hiše?

Čimprejšnji izbor izvajalca in določene montažne hiše vam bo precej olajšal nadaljnje postopke in pridobivanje ustrezne dokumentacije, saj izvajalec vodi in pomaga pri pridobitvi vseh vrst dovoljenj, potrebnih za gradnjo. Ko imate urejeno parcelo, morate pripraviti idejno zasnovo projekta. V ta namen najprej potrebujete geodetski načrt, aktualno lokacijsko informacijo, imeti pa morate tudi urejeno lastništvo gradbene parcele z vpisom stavbne pravice v zemljiško knjigo. Na podlagi tega se izdela projekt za pridobitev gradbenega dovoljenja (PGD), na njem pa temelji Projekt za izvedbo (PZI), ki ima podrobnejše načrte za izvedbo projekta. Vse to morate predložiti upravni enoti za pridobitev gradbenega dovoljenja. Sledi plačilo gradbene takse in komunalnega prispevka.
Postopek potrditve na upravni enoti v praksi traja od enega do šest mesecev.
Ko izberete hišo, uredite projektno dokumentacijo in se dogovorite za financiranje, sledita končno naročilo hiše in podpis pogodbe. Po potrditvi Projekta za izvedbo sledijo utrditev zemljišča, priprava armiranobetonske plošče in gradnja montažne hiše.


 

 1. Kako pripraviti armiranobetonsko ploščo, na kateri bo stala moja montažna hiša?

Teren je treba ustrezno utrditi, na njem pa narediti armiranobetonsko temeljno ploščo, na kateri bo stala hiša. Če bo hiša podkletena, se klet s prvo ploščo pripravi enako kot pri klasični gradnji. Montažna hiša se torej postavi na armiranobetonsko ploščo, ki jo lastnik parcele pripravi v dogovoru z izbranim gradbenim podjetjem. Vsekakor je dobro preveriti več gradbenih ponudnikov, saj so lahko razlike v cenah tudi nekaj tisoč evrov. Velja pa paziti na kakovost izdelave, saj so ponudniki montažnih hiš pri tem zelo zahtevni in ne dopuščajo niti najmanjših nepravilnosti v naklonu in velikosti plošče. Montažne hiše namreč zahtevajo povsem ravno ploščo, saj zaradi prefabriciranih elementov, ki so popolnoma ravni, ne dopuščajo dimenzijskih odstopanj.

 1. Kako izbrati ponudnika montažne hiše?

S povečanim povpraševanjem po montažnih hišah se povečujeta tudi izbira hiš in število ponudnikov, ki jih je v Sloveniji že več deset. Največji med njimi so Jelovica, Kager, Lumar, Marles, Rihter, Riko Hiše, potem je še več manjših ponudnikov montažnih hiš, kot so Javušnik, Pergola,…. Ko se odločate med različnimi ponudniki hiš, bodite pozorni predvsem na razmerje med ceno in kakovostjo. Na prvi pogled so sicer vse hiše videti enako kakovostne in tako je potem še nekaj let po končani gradnji, težave pa se pri manj kakovostnih ponudnikih in slabših vgrajenih materialih ali manj kakovostni gradnji začnejo kazati pozneje. Zato pozornosti nikakor ne usmerjajte le na ceno, saj gre za enkratno in za večino ljudi največjo naložbo v življenju. Dobro se torej pozanimajte o kakovosti vgrajenih materialov, referencah ponudnikov, certifikatih, ki potrjujejo njihovo kakovost, o finančni stabilnosti podjetja, o zadovoljstvu z bivanjem v montažnih hišah pa povprašajte tudi več njihovih dosedanjih kupcev, ki v teh hišah že živijo.

Iskanja montažne hiše se lahko lotite na različne načine. Prve in osnovne informacije lahko pridobite na spletnih straneh, v katalogih proizvajalcev, na sejmih. Še posebej zanimivi so dnevi odprtih vrat, ki jih organizirajo ponudniki montažnih hiš in kjer si lahko hiše ogledate v živo ter se na kraju samem pogovorite z ljudmi, ki v teh hišah živijo že dlje časa.

Na začetku iskanja montažne hiše se najprej vprašajte, kako veliko hišo sploh potrebujete. Ko izberete nekaj hiš ustrezne velikosti, sledi preverjanje kakovosti, referenc in certifikatov ponudnika, primerjava cen izbranih hiš ter oblikovanje ožjega izbora tistih hiš, ki ustrezajo vsem merilom. Potem se obrnite na ponudnike, da vam o izbranih hišah postrežejo več informacij, temu pa potem sledi še obisk njihovih svetovalcev in po tehtnem premisleku končni izbor hiše. Za kupce, ki hišo iščete po tej poti, je na voljo precejšnje število tipskih oziroma kataloških hiš, ki imajo vnaprej določene cene. Če vam tipske hiše ne ustrezajo najbolj, ali pa bi jih radi spremenili in prilagodili glede na vaše želje in potrebe, so vedno mogoče tudi prilagoditve, ki jih lahko ponudnikom hiš predlagate sami ali skupaj z arhitektom. Ob tem se je treba zavedati, da večje ko bodo spremembe tipske hiše, več dodatnega dela bo za proizvajalca, kar se vam lahko pozna v vaši denarnici, ni pa nujno, odvisno pač od vrste sprememb. Seveda pa obstajajo tudi druge poti, kako priti do montažne hiše. Nekateri kupci se na podlagi priporočil ljudi, ki jim zaupajo, kar takoj odločijo za določenega proizvajalca, obiščejo njihovega svetovalca in izrazijo svoje želje. Skupaj s svetovalcem potem iščejo rešitve, ki bodo čim bolj ustrezale njihovim željam in potrebam, hkrati pa bodo usklajene z njihovimi finančnimi možnostmi. Preden se dokončno odločite za enega od ponudnikov in izberete montažno hišo,  obiščite vsaj dva ali tri, da boste tako laže primerjali njihovo pripravljenost na sodelovanje, ponudbo, kakovost in cene.

Izbrani izvajalec bo pred začetkom pridobivanja dokumentacije in gradnje pregledal teren, možnost za dostop avtodvigala in kamiona, vse komunalne priključke in še kaj. Pred podpisom dokončne pogodbe se morate z izvajalcem dogovoriti še za končno ceno, o rokih plačila, roku začetka gradnje in garancijskih rokih po končani gradnji.

 1. Katere podatke moram zaupati ponudniku montažne hiše, da bom dobil njegovo čim bolj celovito in konkretno ponudbo?

Za izbiro ponudnika in hiše si vzemite dovolj časa. Da vam bodo proizvajalci znali pripraviti ustrezen izbor iz palete svojih hiš, pa jim morate čim bolj natančno opisati vaše želje in tudi zmožnosti. Kako torej pripraviti dobro povpraševanje? Kot prvo je treba najprej dobro opisati kraj in lokacijo, kjer želite postaviti montažno hišo. Če recimo živite na Primorskem, so temperature višje, zato montažna hiša morebiti ne potrebuje toliko izolacije kot denimo na Gorenjskem. Prav tako vam bo lahko ponudnik temu prilagodil recimo tudi obliko strehe. Druga pomembna informacija so vaša parcela in podatki o tem, kaj lahko na njej zgradimo in ali že imamo urejene komunalne priključke ter dostop do parcele. Kaj lahko na parceli gradimo opisuje lokacijska informacija, zato jo priložite vašemu povpraševanju, saj to vpliva na izbor hiše.

Pomembno je tudi, da opišite svojo družino, koliko je družinskih članov, saj lahko ponudnik temu primerno predlaga hišo, ki bo recimo vsakemu otroku omogočala svojo samostojno sobo, pa četudi bo ta manjša. Dobro je opisati tudi druge želje, ali recimo potrebujete kabinet, kakšen prostor za delavnico in podobno. Odločite se tudi, ali želite panelno ali skeletno montažno hišo ali hišo iz križno lepljenega lesa (CLT), pa tudi do katere faze naj bo zgrajena. Podrobno predstavite tudi svoje finančne zmožnosti, kako hitro in na kakšen način boste financirali nakup in kakšen je vaš časovni načrt, kdaj želite začeti graditi in kdaj bi se radi vselili.

Ob tem se zavedajte, da hiše prav gotovo ne boste kupili le na podlagi tako pridobljenih prvih ponudb. Te naj vam služijo predvsem za ožji izbor ponudnikov in hiš. Ko boste opravili ta del naloge, vas namreč čakajo še osebni pogovori, kjer boste z izbranimi ponudniki in njihovimi strokovnjaki dorekli preostale podrobnosti gradnje in nakupa montažne hiše.


V e-knjigi lahko med drugim preberete tudi odgovore na nekatera druga vprašanja:

 • Katere so glavne značilnosti montažnih hiš?
 • V kateri fazi gradnje lahko kupim montažno hišo?
 • Katere certifikate in reference je dobro, da ima ponudnik montažne hiše?
 • Koliko stane gradnja montažne hiše?
 • Kako čim ugodneje financirati nakup montažne hiše?
 • Kako izkoristiti subvencije Eko sklada pri nakupu montažne hiše?
 • Kako vzdrževati in skrbeti za montažno hišo?
 • Kako varne so montažne hiše v primeru potresa, požara ali poplave?
 • Kako čim bolj učinkovito in ugodno ogrevati montažno hišo?
 • Kako poskrbeti za energetsko samooskrbo montažne hiše?
 • ….

Preberite pa tudi EKSKLUZIVNI INTERVJU z direktorjem tehnološko vodilnega proizvajalca montažnih hiš pri nas:

MARKO LUKIĆ, Lumar IG: »V petih do desetih letih bo polovica novih hiš montažnih!«


 

Primerjaj hiše

Primerjaj (0)