Novosti na trgu

arhitekt

Arhitekt legendarnega slovesa Richard Neutra je svojim kupcem tako nekoč nekoč svetoval, ko je sredi 20. stoletja postavljal hiše bogatim Kalifornijcem. Kako pa je s tem danes, smo se za portal montažnehiše.com ekskluzivno pogovarjali z dolgoletnim priznanim arhitektom, urbanistom in oblikovalcem Janezom Lajovicem. Zaupal nam je veliko zanimivih misli o arhitekturnih trendih na področju gradnje lesenih montažnih hiš ter pričakovanja za naprej.

 

Arhitekt Janez Lajovic je svojo kariero začel s študijem arhitekture na FAAG v Ljubljani, magistriral pa na MIT, Massachusetts Institute of Technology v ZDA. Že od leta 1964 vodi svoj Arhitekturni biro, sedaj projektivno podjetje AB biro. Je ustanovni in častni član Inženirske zbornice Slovenije in Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije. Njegova dejavnost sega od arhitekture in oblikovanja notranje opreme do urbanizma in publicistike. Za svoja dela je prejel številne nagrade, med drugim nagrado Prešernovega sklada za hotel Prisank, Republiško nagrado za hotel Kanin, Župančičevo nagrado, Platinasti svinčnik ZAPS in še druge. Njegov arhitekturni biro sodeluje pri ustvarjanju raznoraznih objektov, med drugim je oblikoval tudi naselje individualnih lesenih pasivnih montažnih hiš Poljane. Z Janezom Lajovicem smo se pogovarjali o arhitekturi lesenih montažnih hiš, novostih, izjemnem razvoju na tem področju in  pričakovanjih za naprej.

Kakšne arhitekturne spremembe so lesene montažne hiše doživele v nekaj zadnjih letih?

Od konca osemdesetih let naprej v vsej Evropi opažamo pravo renesanso lesa, v novem tisočletju pa še posebej tudi neverjetno zanimanje znanosti zanj. Prvi vzrok za to je zavedanje, da so zaloge surove nafte in zemeljskega plina končne, predvsem pa preveč dragocene kot kemijska surovina, da bi jih uporabljali za kurjavo, torej največji del le zažigali. Drugo pa je spoznanje, da bomo le s temeljito omejitvijo izpustov v okolje zavrli njegovo ogrevanje in torej naraščajočo pogostost klimatskih katastrof vseh vrst. Tretji in glavni vzrok pa je razvoj obdelovalne tehnike. Od sekanja, sušenja in lepljenja lesa do digitalizacije, torej CNC strojev, ki jih ima danes že skoraj vsak mizar. S tem in bližajočo se robotizacijo tudi na tem področju, je danes mogoče doseči natančnost obdelave, kakršne si še pred nekaj desetletji nismo znali niti predstavljati. Tako se znatno povečuje tudi zrakotesnost in bivalna kvaliteta lesenih hiš. Čeprav sem kot arhitekt že leta 1964 s podjetjem Marles v Skopju zgradil več kot tri tisoč kvadratnih metrov veliko, v celoti iz lesenih elementov sestavljeno, vendar z jeklenim ogrodjem podprto prvo popotresno šolo, in so se že tedaj hiše podjetja Marles, kot tudi tiste iz podobnih zlasti bosanskih podjetij zaradi udobnosti in pristopnih cen po vsej nekdanji Jugoslaviji množično postavljale, pa so se povsem lesene hiše pri nas uveljavile šele v zadnjih dveh desetletjih, kot pojem za daleč prijetnejše bivanje od bivanja v še tako dobro izolirani zidani ali betonski hiši.

arhitekt

Katere so torej glavne arhitekturne novosti po katerih se sodobne montažne hiše ločijo od starejših montažnih hiš?

Bistvena značilnost sodobne stanovanjske arhitekture so večje steklene površine, ki jih je omogočil zlasti razvoj in pocenitev proizvodnje stekla, kot tudi okenskih okvirjev in zapiralne tehnike. Večino zlasti mlajših naročnikov pa priteguje nova odprtost stanovanja. Zaradi razvoja tehnike kuhanja se Evropa pa tudi celotni svet vračata k enovitemu prostoru, v katerem je poleg televizije središče družabnega življenja kuhinjski pult, saj za njim ni več nekdanje služkinje, temveč pogosto glava družine.

Katere oblike oziroma arhitekturne elemente si kupci v zadnjih časih najbolj želijo v svojih na novo kupljenih montažnih hišah?

Kot pri avtomobilih se tudi pri izbiri hiš naročniki zgledujejo po sosedih, še vedno (pre)mnogi pa žal tudi po ne najboljših zgledih iz revij. Sposoben arhitekt naj bi jih prepričal o škodljivosti posnemanja oblikovnih dodatkov, kot so razni izzidki (erkerji), stolpički na strehah in podobni preprostemu okusu všečni toda povsem nesmiselni okraski, skregani z današnjim načinom bivanja, ki gradnjo le izjemno podražijo. V ponudbi montažnih hiš tega res skorajda ni več, čedalje več naročnikov pa je tudi že zelo razgledanih in iščejo zasnove, ki bi jim omogočile optimalno kvaliteto bivanja. Ker je večina hiš pritličnih z izkoriščeno mansardo ali enonastropnih z ravno streho, naj bi bila na prvem mestu želja po čim boljši povezavi notranjega z zunanjim prostorom in možnost bivanja na prostem v vsakem vremenu.

Ali se kupci zdaj več odločajo za tipske montažne hiše ali raje za unikatno izdelane hiše?

Odločitev je načeloma odvisna od kupne moči naročnika, toda o tem lahko več povedo proizvajalci montažnih hiš.

Kako lahko arhitekti pomagate novemu kupcu, če si želi kupiti tipsko montažno hišo, vendar v njej dodati nekaj oblikovnih sprememb? Kaj vam mora povedati kupec, da mu lahko predlagate čim boljše rešitve?

Slovenija je že danes eno samo veliko sračje gnezdo, oddahnete pa si lahko, če še kje srečate več kot pet vsaj približno enako oblikovanih novih hiš. Etično zaveden arhitekt bi se torej moral želji naročnika po večji oblikovni spremembi njegove tipske hiše upreti, razen, če so možnosti sprememb že vnaprej predvidene ali kasneje dogovorjene za celotno naselje. To ne velja za manjše spremembe notranje razporeditve, kadar ta ne vpliva na večja povečanja oken ali vrat.

Vsak unikatni arhitekturni vložek poveča ceno tipske hiše. Nam lahko navedete kakšen konkretni primer novega kupca hiše, kako to dejansko izgleda v praksi.

Manjše spremembe  tipskih montažnih hiš morajo biti dogovorjene precej prej, kot se začne izdelava v tovarni, saj mora te vnesti tovarniška priprava dela in gredo z njihovih računalnikov neposredno na CNC obdelovalne stroje. Vse naknadne spremembe, ko je hiša že sestavljena, pa so stvar obrtnikov in producent s tem nima nič. V obeh primerih lahko stroški zelo hitro presežejo več desettisočakov, končna kakovost pa je predvsem odvisna od vestnih in sposobnih obrtnikov finalne obdelave.

arhitekt

Kako pa je s povsem unikatnimi hišami? Opažate veliko primerov kupcev, ki k arhitektu pridejo kar s skico unikatne hiše, ki si jo želijo v celoti po svojih željah?

Kar nekaj mlajših kolegov si je naredilo ime prav s skrbno pripravo načrtov in spremljanjem ali celo vodenjem gradnje vse do predaje hišnega ključa naročniku. Za pripravo res dobrega načrta enodružinske hiše pa arhitekt potrebuje veliko več kot le nekaj pogovorov ali nekaj strani želja ali programa. Znani avstrijsko-ameriški arhitekt Richard Neutra, ki je sredi 20. stoletja postavil vrsto legendarnih hiš bogatim Kalifornijcem, je govoril, da preden se je komurkoli od njih lotil snovanja novega doma, je za en teden šel stanovat v njihovo sobo za goste. Češ, da mu še tako izčrpen razgovor in to z vsemi člani družine ni dal tako točne slike o tem, kaj zares potrebujejo, kot je lahko ugotovil sam, ko je en teden skoraj kot družinski prijatelj preživel med njimi.

Je za kupca v povprečju cenovno ugodneje, da naredi na tipski hiši nekaj arhitekturnih sprememb, ali da raje celotno hišo že od začetka oblikujete na novo?

Če želi hišo spreminjati, je bolje drugo, o prvem pa sem že govoril.

V kolikšni meri po vašem mnenju oblika oziroma arhitektura vpliva na nakupno odločitev kupca montažne hiše?

Upam, da bo dobra arhitektura sčasoma le bolj cenjena, kot je danes, kvaliteta slovenskih montažnih hiš pa je že sedaj na evropski ravni.

V katero smer se bo razvijala arhitektura montažnih hiš? Kako bodo montažne hiše izgledale čez recimo pet let?

Če bo držala napoved francoskega filozofa Luca Ferryja, da se bo svet v naslednjih tridesetih letih spremenil bolj, kot se je v vsej zgodovini človeštva doslej, bodo tudi na stanovanjskem področju spremembe kar znatne. Kljub temu pa nisem prepričan, da se bo zunanjost zgradb bistveno spremenila. Želeli pa bi si, da bi se večina nove poselitve namesto z individualnimi hišami spremenila v bolj strnjena naselja, kakršna smo pred leti že gradili. Torej v bolj gosto, največ troetažno, le bolj razčlenjeno pozidavo kot tedaj, s čim več zelenih površin tudi po strehah in terasah.

Za več informacij nam pošljite neobvezno povpraševanje:

Z izpolnjevanjem in pošiljanjem tega povpraševanja se strinjam, da se podatki, ki sem jih vnesel v obrazec za povpraševanje, lahko posredujejo ponudnikom montažnih hiš za pridobitev ustreznih ponudb.

Primerjaj hiše

Primerjaj (0)