Novosti na trgu

armiranobetonska-plosca

Naši svetovalci odgovarjajo!

Kako naj pripravim armiranobetonsko ploščo za montažno hišo in koliko me bo stala?

Vprašanje: Smo v resnih pogovorih za nakup montažne hiše z enim od ponudnikov montažnih hiš na slovenskem trgu. Večino stvari že imamo dogovorjenih, zanima pa nas kako je s pripravo armiranobetonske plošče, ki je ponudnik nima v svoji ponudbi. Kaj vse je treba paziti pri tem in koliko nas bo to stalo, saj jo moramo pripraviti v lastni režiji?

Odgovor:

Večina ponudnikov montažnih hiš v svojo ponudbo res nima vključene priprave armiranobetonske plošče za postavitev montažne hiše, zato jo kupci potem pripravijo v lastni režiji.

Osnova za postavitev montažne hiše je dobra priprava zemljišča. Teren je treba ustrezno utrditi, na njem pa narediti armiranobetonsko temeljno ploščo, na kateri bo stala hiša. Če bo hiša podkletena, se klet s prvo ploščo pripravi enako kot pri klasični gradnji. Montažna hiša se torej postavi na armiranobetonsko ploščo, ki jo lastnik parcele pripravi v dogovoru z izbranim gradbenim podjetjem. Velja pa paziti na kakovost izdelave, saj so ponudniki montažnih hiš pri tem zelo zahtevni in ne dopuščajo niti najmanjših nepravilnosti v naklonu in velikosti plošče. Montažne hiše namreč zahtevajo povsem ravno ploščo, saj zaradi prefabriciranih elementov, ki so popolnoma ravni, ne dopuščajo dimenzijskih odstopanj.

Podjetje, ki vam bo gradilo montažno hišo vam bo pravočasno predložilo tloris temeljne plošče. Ta vključuje zunanje dimenzije temeljne plošče, ter dimenzije in lokacijo izpustov in vseh potrebnih priključkov. Vse vnaprej podane dimenzije je potrebno natančno upoštevati, pri čemer je maksimalna dovoljena toleranca običajno +/- 0,5 centimetrov v vse smeri.

Glede cene izdelave armiranobetonske plošče pa je ta poleg izbire izvajalca odvisna tudi od terena, kjer boste gradili vašo hišo. Če je geološka sestava terena dovolj trdna že sama po sebi, bo treba manj utrjevanja podlaga za ploščo, kar bo seveda ceneje, kot če boste morali denimo delati dodatni odkop zemlje in dodajati veliko peska ali drugega utrjevalnega materiala. Prav tako je odvisno tudi od tega ali bo treba teren zaradi morebitnih tveganj pred poplavami povzdigniti. Vse skupaj se odraža v ceni za pripravo plošče. Računajte pa, da boste glede na opisano zanjo odšteli od 10 do 15 tisočakov. Vsekakor je dobro preveriti več gradbenih ponudnikov, saj so lahko razlike v cenah tudi nekaj tisoč evrov.


Če kupujete montažno hišo in vas zanima karkoli v zvezi z nakupom ali bivanjem v montažni hiši, nam pišite na info@montažnehiše.com in za vas bomo v uredništvu portala www.montažnehiše.com skupaj s strokovnjaki poiskali ustrezen odgovor.  

Primerjaj hiše

Primerjaj (0)