Novosti na trgu

bazeni

Splošna gospodarska klima in optimizem očitno zelo pozitivno vplivata tudi na povpraševanje po vgradnih bazenih. Če je bazen pred svojo hišo včasih predstavljal nekakšen luxus, ki so si ga lahko privoščili le najbogatejši, pa dandanes ni več tako.

Čedalje več je namreč tudi drugih kupcev, ki se želijo namakati pred svojo hišo. Koliko pa stane takšno razvajanje in kaj vse potrebujemo, da si ga lahko privoščimo? Kateri bazeni so med Slovenci najbolj priljubljeni? O tem smo se pogovarjali z direktorjem enega od največjih dobaviteljev vgradnih bazenov pri nas, EMA bazeni Bojanom Mariničem, ki je v tem poslu že 26 let. Zaupal nam je, da je letošnje leto zanj eno najbolj zanimivih!

Bojan Marinič
Direktor podjetja EMA d.o.o., gospod Bojan Marinič

Bazeni očitno postajajo čedalje bolj priljubljeni. Kakšno je zanimanje v letošnjem letu v primerjavi s prejšnjimi? 

Rast gospodarstva čutimo tudi mi. Do pozitivne spremembe je prišlo že lani, letos pa se je strah investitorjev zmanjšal do te mere, da naročila prihajajo neprestano. Lani je bilo povpraševanje po naših bazenih zelo dobro, letos pa je vsaj še za 50 odstotkov večje. Dobavili smo že več deset bazenov.

Za katere bazene se kupci največ odločajo?

Naši kupci se v glavnem odločajo za karbonsko keramične bazene Compass, ki so vnaprej narejene bazenske školjke. Mi jih opremimo z vgradno opremo, instalacijo in strojnicami ter drugimi željami strank. To pomeni, da strankam na mesto vgradnje dostavimo kompletiran bazen. Najbolj priljubljeni so bazeni dimenzij od 6 x 3 metre do 10 x 4 metre. O ceni je težko govoriti na splošno, ker za vsakega kupca izdelamo individualno ponudbo. Na splošno pa se lahko pohvalimo, da so naši cenejši od enakih betonskih bazenov. Pa tudi vgradnja je zelo hitra. Po dnevu ali dveh od začetka vgradnje že lahko skočite v svoj bazen.

Kaj vse mora imeti kupec, da mu lahko vgradite bazen?

Pravzaprav bazeni ne potrebujejo veliko prostora. Če strojnico vgradimo zraven bazena pod obalo, je dodatek k dimenziji minimalen. Več pozornosti in prostora zahteva obala. Ta pa je stvar domišljije in želja vsakega kupca.

 bazeni

Kdaj je najprimernejši čas, da se kupec začne pogovarjati z dobaviteljem vgradnega bazena?  

Takoj ko se odloči, da bo postal lastnik svojega bazena. Usklajevanje in načrtovanje trajata več časa kot izvedba. Je pa 14 dni pred začetkom kopalne sezone vgradnja bazena misija nemogoče. Predlagamo, da se kupec odloči dovolj zgodaj, da se lahko gradbena jama in sam bazen pripravita v normalnem ritmu. Ko pridejo vsa naročila hkrati in tik pred začetkom sezone, je nemogoče zadnji hip vgraditi bazen.

Kako sploh poteka celotni nakupni proces vgradnega bazena in kako dolgo traja tak postopek?  

Ko kupec naveže stik z nami, se proces začne. Traja lahko od enega do treh tednov. Odvisno je od tega, koliko stranka pozna svoje želje, potrebe in bazene. Naši prodajni svetovalci kupcem intenzivno pomagajo pri prepoznavanju potreb. Želja je, da do vsakega kupca pridejo kakovostni bazeni; da si vsak izbere pravega zase, s primerno opremo in pravo izvedbo. Cilj je seveda, da je po zaključku gradnje vsak kupec zadovoljen.

Ali je dobro, da o bazenu razmišljamo že takrat, ko načrtujemo gradnjo hiše?  

V primeru novogradnje je ta pot najbolj optimalna in ekonomična. Pripelje do harmonije med bivalnim prostorom in prostorom, kjer je nameščen bazen. Pri obstoječih objektih pa ključno vlogo odigrajo svetovalci, da vedno najdejo ustrezno rešitev.

bazen

Koliko stanejo vgradnji bazeni in kaj vse najbolj vpliva na ceno?

Kot sem že omenil sta cena in ponudba individualno izdelani za vsakega kupca posebej. Končna cena je odvisna od cene bazenske školjke, obsega dodatne opreme, obale in okolice. Cene školjk in osnovne opreme se začnejo pri 10 tisoč evrih.

Kakšen je profil vaših kupcev – kdo se sploh odloča za nakup vgradnega bazena? So to premožnejši ljudje ali tudi drugi?  

Struktura naših kupcev je seveda zelo različna. Prevladujejo aktivni uspešni ljudje, pa tudi upokojencev ni malo. Manj je mlajših družin, pa vendar tudi so. Čedalje bolj pa je pri nas prisotna investicijska evforija apartmajskih bazenov, ki je k nam pripotovala iz sosednje Hrvaške. Pa tudi vpliv tujega kapitala je vedno bolj opazen. Vzorci so se spremenili.

Bazeni potrebujejo tudi stalno vzdrževanje. Koliko stane vzdrževanje povprečno velikega bazena na leto in kaj vse je v to zajeto?  

Lastnik običajno sam izvaja dnevni ter sprotni nadzor bazena in bazenske tehnike. Priporočamo spomladanski zagon in jesensko pripravo na zimo. Ti dve storitvi opravlja naš servis in sta plačljivi. Strošek je seveda odvisen od porabe rezervnih delov, vendar je skoraj zanemarljiv. Tudi kemikalije so strošek. Odvisen je od velikosti bazena in stanja opreme. V povprečju pa ni višji od 300 evrov letno.

bazen

Kako bodo bazeni izgledali čez recimo pet let? Katere bodo glavne novosti?

Karbonsko keramične vrste bazenov so prišle iz Avstralije, kjer jih izdelujejo že 35 let. V kratkem bomo v Evropi praznovali deseto obletnico začetka proizvodne v Bratislavi. Podjetje intenzivno vlaga v razvoj in izboljšave; tako v nove oblike bazenov, kot v tehnologijo in materiale. In to kljub temu, da imajo bazeni že nekaj let doživljenjsko garancijo in v splošnem odstopajo od konkurence.  Največ razvoja je trenutno pri opremi in sistemih za pripravo vode.

Katere so bistvene prednosti in slabosti vgradnih bazenov v primerjavi z drugimi ne vgradnimi oziroma montažnimi bazeni?

Montažni bazeni, ki niso vgradni, so odlična začasna rešitev. Toda bazen, ki je postavljen na zemljo, po drugi strani predstavlja tudi zelo velik in moteč objekt. Hkrati imamo z njim tudi veliko dela s pospravljanjem in vzdrževanjem. Vgradni bazen pa za razliko od montažnega spodbuja našo domišljijo, saj ponuja veliko možnosti oblikovanja bivalnega prostora, zato mu z razlogom rečemo tudi biser našega vrta.

.bazen.

Kako dolgo se že ukvarjate z gradnjo bazenov in kaj vse se je v tem času najbolj spremenilo?

Naše podjetje EMA se ukvarja z gradnjo bazenov že 26 let. Začeli smo s sanacijami obstoječih betonskih bazenov in smo prvi pri nas obnovili olimpijski bazen. PVC tesnilni sloj je najboljša rešitev za obstoječe in nove betonske bazene. Uvedli smo tudi zidane bazene, ki so še danes popularni zaradi preproste gradnje. Trenutno pa smo usmerjeni predvsem v gradnjo karbonsko keramičnih bazenov, ki so po kakovosti daleč pred vsemi drugimi. Delamo pa v Sloveniji in na Hrvaškem. V zadnjem času opažamo, da se povečuje potreba po kakovostnih rešitvah, objekti pa so čedalje zahtevnejši.

Kako veliko je vaše podjetje v primerjavi s konkurenco? Na katero mesto bi se uvrstili po prihodkih?  

EMA je kar pomemben ponudnik bazenov na slovenskem trgu in vedno pomembnejši na hrvaškem trgu. Mislim, da spadamo med prve tri ponudnike v Sloveniji, vendar pa primerjava ni najboljša, saj se drugi ponudniki ukvarjajo tudi z veleprodajo.

Primerjaj hiše

Primerjaj (0)