Novosti na trgu

MM 34

VPRAŠANJE:

Smo večja družina in se zanimamo za nakup montažne hiše v Murski Soboti. Naša parcela je velika 900 kvadratnih metrov. Na parceli je že stara hiša, ki je spomeniško zaščitena. Če se bo dalo, bi hišo podrli in na njenem mestu postavili montažno hišo. Kakšni so v našem primeru potrebni postopki za gradnjo nove hiše?

Za odgovor na to vprašanje smo se obrnili na Mitja Žlajpaha, direktorja podjetja MM montažne hiše, ki je za našega bralca razložil celotni postopek:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Najprej je treba na občini zaprositi za lokacijsko informacijo za parcelo na kateri boste gradili. Postopek pridobitve lokacijske informacije traja navadno kakšen teden. Strošek je okrog 20 evrov. Ob tem se na občini dodatno pozanimajte ali je na tej parceli mogoče delati nadomestno gradnjo na mestu, kjer je sedaj stara hiša in v kakšnih merah. Glede na to, da je hiša spomeniško zaščitena, boste morali dovoljenje za rušitev pridobiti tudi od Zavoda za varstvo kulturne dediščine. Nadomestna gradnja je sicer cenejša, toda če dovoljenja za rušitev ne boste dobili, boste morali hišo graditi na drugem mestu parcele.

2. V vsakem primeru boste potem za nadaljnji postopek gradnje potrebovali geodeta, da vam naredi geodetski posnetek terena na parceli. Strošek je navadno okoli 500 evrov.

3. V vmesnem času se pri nas prouči lokacijska informacija in zunanjost hiše prilagodili zahtevam iz lokacijske informacije. Idejno zasnovo hiše pripravimo skupaj z vami. Seveda načrtujemo tudi obisk parcele.

 

4. Podpiše se gradbena pogodba. Po podpisu se dokončno vse uskladi in pošlje dokumentacija za pridobitev gradbenega dovoljenja. V vmesnem času se dogovorimo še za vse podrobnosti glede barv, inštalacij, vgradnje željenih materialov kot so parket, ploščice in podobno.

5. Med čakanjem na gradbeno dovoljenje se bo izdelal popis za izvedbo in na podlagi tega bomo lahko ponudili tudi ceno rušenje starega objekta, če bo Zavod za kulturno dediščino to dovolil, ter izdelavo temeljne plošče.

6. Ko bo gradbeno dovoljenje pravnomočno, gre hiša v izdelavo, kar pri nas traja od tri do štiri tedne, montaža do pokritja pod streho pa največ štiri dni. Hiša bo z vsemi obrtniškimi storitvami končana na ključ v roku štirih mesecev.


Če kupujete montažno hišo in vas zanima karkoli v zvezi z nakupom ali bivanjem v montažni hiši nam pišite na info@montažnehiše.com in za vas bomo v uredništvu portala www.montažnehiše.com skupaj s strokovnjaki poiskali ustrezni odgovor.


 

Primerjaj hiše

Primerjaj (0)