Novosti na trgu

hiše na ključ

Hiše na ključ so očitno res »in«, saj je tudi nosilca medalje na nedavnih zimskih olimpijskih igrah ob prihodu domov pričakala vesela novica: Lumar mu je pospešeno postavil montažno hišo. Fak se je odločil za izdelavo na ključ. Zakaj? Kakšne so sploh razlike med hišami, ki so izdelane na ključ, delni ključ ali pa so dokončane le na zunaj, smo preverili pri treh  ponudnikih montažnih hiš.

 

Jakov Fak se je odločil za Lumarjeve hišo Opus 163 z izvedbo hiše na ključ. To pomeni, da so pri hiši zajeta vsa dela od temeljne plošče do vselitve. V tej fazi manjkajo le še luči in notranja oprema, pojasnijo v Lumarju. »Želela sva si zgraditi pasivno hišo, ki bo tako rekoč povezana z okoljem, da bo zgrajena samo iz naravnih materialov, ter da bo varčna in okolju prijazna. Že celo življenje sem zelo tesno povezan z naravo in to je nekaj, kar želim prenesti na svoje otroke,« je zadovoljen Jakov Fak, ki se bo lahko v hišo vselil že do poletja.

 

Večina se odloči za hiše na ključ

Za hiše na ključ se v Lumarju sicer odloči okoli 95 kupcev, preostali pa za hišo na delni ključ. Za hiše, ki so dokončane le na zunaj, se njihovi kupci ne odločajo. Podobno je tudi v Pergoli: »Slovenski kupci se za zunaj dokončane hiše pri nas nikoli ne odločijo. To fazo gradnje opravljamo samo v tujini in še to na podlagi sodelovanja z drugim podjetjem, ki od nas na letni ravni kupi več takih hiš. Nekaj prodamo sicer hiš do IV. podaljšane gradbene faze, ki poleg vsega kar imajo zunaj dokončane hiše, vključujejo še toplotno izolacijo med konstrukcijo, zapiranje sten in stropov, razvod cevi za elektroinštalacijo in izvlečne stopnice na podstreho. Nekaj naših hiš je prodanih na delni ključ, najbolje prodajane pa so vsekakor hiše na ključ.« In zakaj je temu tako?

 hiše na ključ

Zakaj hiše na ključ?

»Kupci naših hiš so družine, zaposleni ljudje, ki si želijo čim manj stresno gradnjo svojega novega doma. Ni jim treba nič organizirati, iskati izvajalcev, usklajevati terminov mojstrov in pa kar je najpomembnejše, v primeru kakršnekoli reklamacije glede njihove hiše na ključ se obrnejo le na en naslov in to smo mi. Stati moramo za vsemi materiali in za vsem delom, ki je v hiši opravljeno in mi smo tisti, ki moramo stranki zagotoviti, da bo vse na svojem mestu. Rešiti moramo vse reklamacije, stranka se o tem pogovarja samo z nami in ne z dvema, tremi izvajalci, ki valijo krivdo eden na drugega,« razložijo v Pergoli.

 

Razlike med gradbenimi fazami

Kupec montažne hiše lahko torej hišo kupi v različnih gradbenih fazah. Pri nekaterih ponudnikih montažnih hiš smo preverili, kaj pravzaprav pomenijo posamezne gradbene faze. V grobem bi lahko povzeli, da zunaj dokončane hiše pomenijo izdelavo, dobavo in montažo konstrukcije hiše, kar pomeni dobavo in postavitev zunanjih in notranjih sten, stropov in strehe, vgraditev oken in vhodnih vrat, ter krovsko kleparska dela. Nadaljevanje te faze je izdelava hiše na delni ključ. To pomeni izdelavo estrihov, grobo izdelavo električnih in vodovodnih inštalacij, grobo izvedbo prezračevanja, ogrevanja, ter zapiranje sten in stropov. Zadnja faza, ki pomeni dokončanje hiše na ključ, pa pomeni še vsa preostala finomontažna dela, kot so slikopleskarska dela vseh sten in stropov (bandažiranje, kitanje, brušenje, beljenje), polaganje parketa, keramike, vgraditev sanitarne opreme, stopnic, notranjih vrat, končno čiščenje hiše in še kaj.

Kaj običajno zajemajo tri različne gradbene faze
Zunaj dokončani objekt
Dobava in montaža konstrukcije hiše (zunanje in notranje stene, stropi, streha)
Vgradnja zunanjega stavbnega pohištva (okna, vhodna vrata)
Izolacijska fasada z dekorativnim zaključnim slojem
Pokrivanje hiše s kritino in krovska dela
Delni ključ
Vse kar vključuje zunaj dokončani objekt
Estrih
Grob razvod elektrike (brez stikal, vtičnic in vezave notranje omarice)
Grob razvod inštalacij vodovoda
Izvedba grobega razvoda inštalacij za ogrevanje in prezračevanje
Suhomontažno zapiranje sten in stropov
Na ključ
Vse kar vključuje delni ključ
Finomontaža elektro in strojnih inštalacij
Slikopleskarska dela
Polaganje stenskih in talnih oblog
Notranje stopnice in notranja vrata
Sanitarna oprema
Dobava in zagon naprave za ogrevanje (toplotna črpalka)
Viri: spletne strani ponudnikov

 

Razlike v cenah

Seveda pa vsaka gradbena faza pomeni tudi različne cene hiš. A te razlike med ponudniki niso enake. Da bi nekoliko prečesali trg, smo pri treh ponudnikih montažnih hiš, Lumarju, Jelovici in Pergoli, na njihovi spletni strani za po osem naključno izbranih hiš preverili cene hiše na ključ, delni ključ in zunaj dokončane hiše. V Lumarju se omenjenih osem hiš, če so zgrajene na delni ključ, glede na zunaj dokončani objekt, podraži v povprečju za 27 odstotkov oz. za 53 odstotkov, če gre za hiše na ključ. V Jelovici sta odstotka podobna, in sicer 22 in 54 odstotkov, v Pergoli pa kar precej drugačna. Hiše na delni ključ so v Pergoli v povprečju za 50 odstotkov dražje kot zunaj dokončane hiše, hiše na ključ pa kar 83 odstotkov dražje. Ob tem je treba pojasniti, da so v mini raziskavo zajete Pergoline hiše za dobro četrtino manjše in že v osnovi z nižjimi cenami od naključno izbranih hiš Lumarja in Jelovice. Za manjše hiše pa je tudi kar nekako logično, da so stroški finih del in opreme, ki jih vključujeta izdelava hiše na delni ključ in hiše na ključ, na kvadratni meter površine hiše sorazmerno nekoliko večji, kot pri večjih hišah.

 

Pozor pri tovrstnih primerjavah

Toda pri tovrstnih analizah in primerjavah morate biti kupci pozorni tudi na druge vidike. Čeprav morebiti na prvi pogled izgleda, da so gradbene faze pri posameznih ponudnikih montažnih hiš precej podobne, pa temu potem v praksi pogosto ni tako. Ko se kupec začne poglabljati v posamezne ponudbe, ki jih pridobi od različnih proizvajalcev, lahko ugotovi, da pogosto prihaja do občutnih razlik tako v samem obsegu določenih storitev posamezne gradbene faze različnih proizvajalcev, kot tudi pri sami kakovosti vgrajenih materialov. »Gradbene faze se med ponudniki hiš med sabo zelo razlikujejo,« opozarjajo v Pergoli. Podobno tudi v Lumarju: »Različnih faz gradnje hiše se med različnimi ponudniki ne da primerjati, zato je pomembno, da kupci natančno preverijo v ponudbi opisano opremo ter raven obdelave: tip parketa, cenovno raven keramike, sistem ogrevanja in prezračevanja, sanitarno opremo, tip fasade in možnosti izbire barve, stavbno pohištvo – okna, vhodna vrata, notranja vrata, balkonska vrata, ter možnosti izbire njihovih barv.« Ob tem pa bodite pozorni tudi na samo garancijo, ki jo ponujajo različni proizvajalci montažne hiše.

 

Če se odločate za nakup hiše in razmišljate o nakupu hiše na ključ, delni ključ ali le zunaj dokončane hiše torej ne glejte le razlike med samimi cenami posameznih gradbenih faz. Pozorni bodite tudi na to, kaj dejansko vključuje posamezna faza gradnje pri različnih proizvajalcih, ter kako kvalitetne materiale vam bodo vgradili, saj so lahko odstopanja velika.

Avtor prikazne slike: Anže Kacin

Za več informacij nam pošljite neobvezno povpraševanje:

Z izpolnjevanjem in pošiljanjem tega povpraševanja se strinjam, da se podatki, ki sem jih vnesel v obrazec za povpraševanje, lahko posredujejo ponudnikom montažnih hiš za pridobitev ustreznih ponudb.

Primerjaj hiše

Primerjaj (0)