Novosti na trgu

izračun kredita

Izračun kredita je za mnoge edina možnost, da pridejo do vrednejših dobrin, kot je nepremičnina. Dandanes ima namreč malokdo v žepu dovolj denarja, da za tak nakup ne potrebuje kredita. Izračun stanovanjskega kredita je lahko izredno stresno, ko je od tega odvisno, ali se bodo vaše sanje o lastni hiški uresničile ali ne, s 1. 11. 2019 pa prihaja nova uredba, ki bo celoten postopek še otežila. Združenje bank Slovenije (ZBS) je namreč sprejelo sklep, s katerim namerava omejiti kreditiranje prebivalstva. Vas zanima, kaj se s tem spremeni za vas in vaš stanovanjski kredit, ki ste ga imeli v načrtu? Za vas smo pripravili povzetek, pa tudi izračun kredita za več primerov, ki vam bodo pomagali do lažje predstave.

izračun kredita

Krajša obdobja odplačevanja

Z novim sklepom boste lahko osebni (potrošniški kredit) odplačevali največ 7 let. Zaradi zaskrbljujočega dejstva, da se je ročnost (trajanje) kredita v zadnjih letih vse bolj podaljševala tudi za manjše zneske, so se na združenju odločili, da se to omeji, saj je v nekaterih primerih trajanje odplačevanja celo presegalo življenjsko dobo predmeta kreditiranja. Kaj to pomeni? Da je oseba kupila nov avtomobil, ki ima življenjsko dobo največ 18 let, za nakup pa vzela kredit za 20 let. Ali pa rabljen avtomobil v slabem stanju, kredit pa za 10 let ali več.

Za stanovanjski kredit se z vidika ročnosti oziroma trajanja ne spremeni nič. Ker gre pri stanovanjskih kreditih v povprečju za veliko večje zneske, bi bila omejitev ročnosti tu nerazumna. Povprečen znesek kredita trenutno znaša med 50 000 pa vse do 95 000 €, številke pa so iz leta v leto višje. V povprečju se pri najemu stanovanjskega kredita Slovenci zadolžimo za 20 let, najdaljše dobe pa segajo vse do 25 let odplačevanja.

Nižja največja mesečna obremenitev

Z novim sklepom za izračun kredita mora vsakemu kreditojemalcu mesečno ostati vsaj 715 €, v ta znesek pa se štejejo tudi dodatki, kot so malica, prevoz, potni stroški ipd.. V kolikor imate otroka, morate temu znesku mesečno prišteti še 237,29 € na vzdrževanega otroka. V kolikor ste enostarševska družina, se ta znesek za izračun kredita poveča na 309,68 € na otroka.

Skupno naj bi torej mesečno od plače ostalo 952,29 € oziroma 1024,68 €, za preostali znesek pa lahko najamete kredit. Še vedno niste prepričani, kaj to za vas pomeni? Oglejte si spodnje primere za izračun kredita.

izračun kredita

 

Primeri izračunov

Za vas smo pripravili nekaj primerov izračunov, med drugim tudi informativni izračun stanovanjskega kredita po novih pogojih, da si boste lažje predstavljali, kaj nova uredba prinaša za vas.

 

  1. Štiričlanska družina z 2 otrokoma

Plača kreditojemalca: 1 204 €

Kreditna sposobnost = 1204 – (715 + 237,29) = obrok kredita največ 251,71 €

Najvišji možen osebni/potrošniški kredit na 7 let: cca 18 600 €

Izračun stanovanjskega kredita z odplačevanjem na 20 let: 48 000 €

 

  1. Štiričlanska družina z 2 otrokoma

Plača kreditojemalca: 1 056 €

Kreditna sposobnost = 1056 – (715 + 237,29) = 103,71 €

Najvišji možen osebni/potrošniški kredit na 7 let: cca 7 000 €

Izračun stanovanjskega kredita z odplačevanjem na 20 let: cca 18 500 €

 

  1. Dvočlanska družina z enim otrokom (starš samohranilec)

Plača kreditojemalca: 1 119 €

Kreditna sposobnost = 1119 – (715 + 309,68) = 94,32 €

Najvišji možen osebni/potrošniški kredit na 7 let: cca 6 500 €

Izračun stanovanjskega kredita z odplačevanjem na 20 let: cca 17 000 €

Za natančen izračun stanovanjskega kredita oziroma za potrošniški kredit se obrnite neposredno na banke, saj vam bodo znale le ona natančno povedati, kakšne imajo pogoje z vidika obrestnih mir, dolžine odplačevanja, ugodnosti v sklopu stroškov odobritve in zavarovanja kredita idr., hkrati pa je izračun kredita odvisen od natančnega podatka o plači.

Prav tako je eden najboljših nasvetov, ki vam ga lahko ponudimo glede kreditiranja, da se s svojimi podatki o plači obrnete na vsako banko posebej, saj boste le tako lahko pri vsaki dobili natančen vpogled v njihove ugodnosti in realen izračun kredita, ki vam ga lahko ponudijo.

izračun kredita

Prednosti omejevanja kreditiranja

Do sedaj je bilo kreditiranje veliko bolj ohlapno regulirano. Določene banke so kreditirale tudi pod minimalno plačo, saj so delovale z zavedanjem, da bo v nasprotnem primeru veliko prebivalstva izgubilo dostop do določenih dobrin, kot so avtomobili in nepremičnine, oziroma bodo njihove zmožnosti veliko bolj omejene. Najnovejši sklep deluje z namenom zagotavljanja odgovornega financiranja z vidika zagotavljanja finančnih sredstev za preživljanje vzdrževanih družinskih članov. S tem se prepreči padec pod prag revščine, ko bi zaradi previsokih zneskov kredita in nepredvidenih okoliščin otrok trpel pomanjkanje.

Koliko prebivalstva bo z novim sklepom kreditno nesposobnih oziroma bo njihov izračun kredita enak nič?

  • Približno 57 % upokojencev
  • Približno 20 % zaposlenih z neto plačo pod 928 €, ki preživljajo vsaj enega otroka
  • Približno 10-15 % zaposlenih z višjimi plačami

Vsi ostali bodo sicer imeli možnost pridobiti kredit, vendar pa bo ta najverjetneje občutno nižji kot do sedaj. Vsem bo še vedno bolj dosegljiv potrošniški kredit.

Kakšne bodo širše posledice?

Zaradi zgoraj navedenih omejitev kreditiranja bo gotovo padla kupna moč prebivalstva, kar najverjetneje vodi v nižanje cen nepremičnin in drugih dražjih dobrin, kot so avtomobili. Če država ne bo našla alternativnih virov financiranja, bo manjši pretok denarja pomenil tudi nižje državne prihodke z vidika DDV-ja, predvsem pa se bo znižal življenjski standard.

Natančne učinke je težko oceniti, vsekakor pa je ta sklep hud udarec za slovensko gospodarstvo, ki se po recesiji šele postavlja na noge. Največja skrb je premik zadolževanja z reguliranega (v bankah in hranilnicah) na nereguliran oziroma “črni” trg z višjimi obrestmi in hujšimi posledicami z vidika izterjatev.

 

Primerjaj hiše

Primerjaj (0)