Novosti na trgu

kako do najboljše ponudbe

VPRAŠANJE: Na naš portal se je obrnil bralec, ki ga zanima, katere vse informacije mora zaupati ponudnikom montažnih hiš, da bo od njih dobil kar se da celovite in konkretne ponudbe.

ODGOVOR: Za izbiro ponudnika in hiše si vzemite dovolj časa. Da vam bodo proizvajalci znali pripraviti ustrezen izbor iz palete svojih hiš, pa jim morate čim bolj natančno opisati vaše želje in tudi zmožnosti. Kako torej pripraviti dobro povpraševanje?

Kot prvo je treba najprej dobro opisati kraj in lokacijo, kjer želite postaviti montažno hišo. Če recimo živite na Primorskem, so temperature višje, zato montažna hiša morebiti ne potrebuje toliko izolacije kot denimo na Gorenjskem. Prav tako vam bo lahko ponudnik temu prilagodil recimo tudi obliko strehe. Druga pomembna informacija so vaša parcela in podatki o tem, kaj lahko na njej zgradimo in ali že imamo urejene komunalne priključke ter dostop do parcele. Kaj lahko na parceli gradimo opisuje lokacijska informacija, zato jo priložite vašemu povpraševanju, saj to vpliva na izbor hiše.

Pomembno je tudi, da opišite svojo družino, koliko je družinskih članov, saj lahko ponudnik temu primerno predlaga hišo, ki bo recimo vsakemu otroku omogočala svojo samostojno sobo, pa četudi bo ta manjša. Dobro je opisati tudi druge želje, ali recimo potrebujete kabinet, kakšen prostor za delavnico in podobno. Če že imate pripravljene kakšne načrte tlorisov, kako naj bi od znotraj izgledala vaša hiša, jih dodajte k vašemu povpraševanju. Prav tako bo ponudnikom montažnih hiš v pomoč, če jim boste zaupali vaše želje glede zunanjosti vaše sanjske hiše.

Odločite se tudi, ali želite panelno ali skeletno montažno hišo ali hišo iz križno lepljenega lesa (CLT), pa tudi do katere faze naj bo zgrajena. Podrobno predstavite tudi svoje finančne zmožnosti, kako hitro in na kakšen način boste financirali nakup in kakšen je vaš časovni načrt, kdaj želite začeti graditi in kdaj bi se radi vselili.

 

Ob tem se zavedajte, da hiše prav gotovo ne boste kupili le na podlagi tako pridobljenih prvih ponudb. Te naj vam služijo predvsem za ožji izbor ponudnikov in hiš. Ko boste opravili ta del naloge, vas namreč čakajo še osebni pogovori, kjer boste z izbranimi ponudniki in njihovimi strokovnjaki dorekli preostale podrobnosti gradnje in nakupa montažne hiše.

Nakup hiše je pri večini ljudi največji finančni zalogaj v njihovem življenju, zato se splača o tem, komu zaupati gradnjo, temeljito razmisliti.  Zagotovo ni nikogar, ki bi si želel vložiti kakšnih 150 tisočakov in več, po nekaj letih bivanja v montažni hiši pa bi se začele pojavljati težave. A to se lahko zgodi, če pri izbiri hiše gledate le na ceno, sama kakovost pa je nekje zadaj. Toda kako sploh vedeti, kaj je kakovostna gradnja? Pri tem si lahko ob referencah, bonitetni oceni, pomagate s certifikati, ki jih ponudnikom hiš podeljujejo neodvisni raziskovalni inštituti.

OKVIR: Če kupujete montažno hišo in vas zanima karkoli v zvezi z nakupom ali bivanjem v montažni hiši nam pišite na info@montažnehiše.com in za vas bomo v uredništvu portala www.montažnehiše.com skupaj s strokovnjaki poiskali ustrezni odgovor. 

 

Primerjaj hiše

Primerjaj (0)