Novosti na trgu

zavarovanje hiše

Hišo ponavadi gradimo le enkrat v življenju. Pri večini kupcev je to največja naložba, ki pobere vse prihranke in še več. Toda ko v izbrani hiši srečno zaživimo, so vse skrbi z gradnjo in financiranjem pozabljene. Za miren spanec pa poskrbite še z ustreznim zavarovanjem hiše.

Vsaka hiša je izpostavljena določenim tveganjem in marsikdo se tega dobro zaveda: »V hišo smo vložili vse svoje premoženje in še več! Kaj če nas doleti kakšna nesreča? Bomo ostali brez vsega?« Vse te dileme lahko odpravite z eno samo potezo, z dobrim zavarovanjem hiše.

Kako dobro zavarovati hišo?

Hiša je dobro zavarovana, če obseg in višina kritij ter zavarovalna vsota ustrezajo potrebam zavarovanca. Zato je pomembno, da lastnik hiše dobro ve, kaj želi zavarovati, kakšne so potencialne nevarnosti, ki lahko povzročijo škodo – ali hiša stoji na potresnem ali poplavnem območju,… in kakšna kritja potrebuje.

Paketno zavarovanje za najcelovitejšo zaščito

Pri Zavarovalnici Triglav je za zavarovanje hiše na voljo eno najbolj priljubljenih zavarovanj pri nas – paketno zavarovanje DOM. To zavarovanje je oblikovano prav z namenom, da so vključena vsa tveganja, ki najpogosteje ogrožajo naš dom. To so tako imenovana požarna tveganja, kot so požar, direktni udar strele, eksplozija, vihar in toča. Pogosto škoda nastane v hiši tudi zaradi izliva vode, poplave, vloma ali razbitja stekla. Paketno zavarovanje DOM krije tudi požarno škodo na sončnih kolektorjih oziroma sončnih elektrarnah, ki so v zadnjem času čedalje bolj priljubljeni tudi na montažnih hišah. Torej, če bi toča poškodovala sončne kolektorje, bi bila škoda krita v sklopu tega zavarovanja. Pri tem velja opozorilo pri sončnih elektrarnah: če njihova vrednost presega limite kritja zavarovanja, morate to upoštevati ob sklenitvi in po potrebi limit kritja povečati. V paket je mogoče še posebej dodati potresno zavarovanje, zavarovanje indirektnega udara strele in strojelomno zavarovanje. Širina kritja je odvisna od paketa, ki ga izbere zavarovanec. Seveda pa je zavarovanje za izbrana zavarovalna kritja mogoče skleniti tudi posamično.

zavarovanje hiše
Katera dodatna kritja še potrebujete?

Eno koristnih dodatnih zavarovanj v hiši je denimo strojelomno zavarovanje. Z njim zavarujemo inštalacije in naprave, kot so peč za centralno ogrevanje, toplotna črpalka, klima in podobno, tudi za druge nevarnosti, ne zgolj za požarne, ki so krite v sklopu paketa DOM. Res je, da imajo aparati in stroji za določeno obdobje garancijo izdelovalca, kar pa ne pomeni, da ne potrebujemo strojelomnega zavarovanja. Škoda, ki jo lahko povzročimo sami, na primer padec ali udarec aparata, z garancijo namreč ni krita. V garancijo niso vključene niti okvare, ki jih na aparatih povzroči indirektni udar strele. Zato je vsekakor smiselno razširiti svojo zavarovalno polico in vključiti te nevarnosti.

Zavarujte velika stekla

Moderne montažne hiše imajo po navadi tudi veliko steklenih površin. Če se v hiši nahajajo panoramska okna ali veliko drugih steklenih površin, je primerno dodatno zavarovanje stekel za zagotovitev višjih kritij, kot so sicer vključena v paketnem zavarovanju. Zavarovanje DOM na teh steklih krije škodo, ki jo povzročijo požarne nevarnosti, kot so požar, vihar in toča. V okviru paketov B in C pa krije tudi škode, ki bi nastale zaradi nerodnosti. Če imate doma velika panoramska okna in ocenite, da zavarovalna vsota paketa DOM ne bi pokrila škode, če bi se takšno steklo razbilo, lahko steklo še dodatno posamično zavarujete.

Kaj pa, če vam vlomijo na gradbišče?

Pri gradnji hiše obstaja še eno tveganje, in sicer za morebitno škodo, ki lahko nastane v času gradnje hiše. Za gradbeno zavarovanje pred predajo objekta po navadi poskrbi izvajalec del, lastnikom nastajajočega objekta pa priporočamo, da sklenejo požarno zavarovanje, ki krije temeljne nevarnosti. Čeprav se objekt še gradi, je namreč že izpostavljen požarnim rizikom. Toča lahko poškoduje novo streho ali okna, tudi če objekt še ni naseljen, napaka v inštalacijah, ki še niso končane, pa lahko privede do požara. Požarno zavarovanje lahko tudi razširite na druge nevarnosti, kot so potres, poplava, zemeljski plaz in vlom. Pri vlomskem zavarovanju velja opozoriti, da krije vlom v zaprt in zaklenjen prostor, torej je smiselno šele, ko je objekt zgrajen do te faze, da ga je mogoče zapreti. Ob gradnji ali adaptaciji namreč ni redko, da se zgodijo vlomske tatvine, ko zmanjka draga oprema, ki čaka na gradnjo, ali gradbeni material.

Izplačilo zavarovalnine

Paketno zavarovanje DOM je sklenjeno na novo vrednost, kar pomeni, da nam v primeru uničenja stvari, ki smo jo zavarovali, zavarovalnica povrne znesek, ki je enak novi vrednosti te stvari. Pri zavarovanju na dejansko vrednost, ki pri paketu DOM med drugim velja za zavarovanje stvari v pomožnih prostorih, pa zavarovalnica pri obračunu škode upošteva tudi zastarelost oziroma amortizacijo. Ta je odvisna od vrste in pričakovane življenjske dobe predmeta. Zato je ključnega pomena pogovor z zastopnikom, da ta ugotovi dejansko stanje predmetov, ki jih želite zavarovati, in oceni, katero zavarovanje je najprimernejše.

Zavarovalnica Triglav

Zgornja meja zavarovanja

Pri zavarovanju hiše je pomembno vedeti še nekaj. Ko sklenete paket DOM, ima ta limit kritja v višini 350.000 evrov. To pomeni zgornjo mejo, do katere bo zavarovalnica izplačala škodo. V vsakem primeru pa bo zavarovalnica ovrednotila škodo na objektu in vam izplačala zavarovalnino, ki vam bo omogočila, da nastalo škodo odpravite, največ do višine limita kritja. V nobenem primeru pa ne morete prejeti več, kot ste utrpeli škode. »Limit kritja je posebnost paketa DOM, ki ga ne smete zamenjevati z zavarovalno vrednostjo predmeta zavarovanja. Zavarovalnica je v paketu že določila zavarovalno vsoto, ki je ustrezna za večino nepremičnin v Sloveniji. Cena zavarovanja oziroma premija se torej pri tem paketu obračuna na podlagi površine hiše – večja ko je hiša, višjo premijo plačate. Ravno to pa je tudi prednost paketa. Ob sklepanju vam po navadi ni treba opredeljevati temeljne zavarovalne vsote, temveč zadošča površina hiše. Sklepanje je preprostejše in hitrejše, saj je površino hiše laže natančno oceniti kot ovrednotiti njeno vrednost,« pojasnjuje Anton Soklič, ki na Zavarovalnici Triglav vodi skupino zastopnikov, prej pa je več kot 26 let delal kot zastopnik na terenu.

Izognite se najpogostejšim napakam

Najpogostejša napaka ob zavarovanju hiše, še pogosteje pa ob podaljšanju zavarovanja, je podzavarovanje, to pomeni, da je zavarovanje sklenjeno za prenizko zavarovalno vsoto, ki ne ustreza zavarovalni vrednosti objekta. Druga pogosta napaka je, da zavarovanci zastopniku ne posredujejo točnih podatkov oziroma ga ne seznanijo z določenimi dejstvi — prava letnica gradnje, materiali, vrednost opreme, ki se nahaja v nepremičnini. Premija je zato lahko res nižja, vendar izplačana zavarovalnina ne bo zadostovala za pokritje škode. Dostikrat se zatakne tudi pri dilemi, ali zavarovati na novo ali dejansko vrednost. Zavarovancem svetujejo, da se natančno seznanijo z zavarovalnimi pogoji, saj so v njih opredeljene vse pravice in obveznosti zavarovanca in zavarovalnice.


Ugodnejše zavarovanje montažne hiše

Eno od vprašanj pri zavarovanju montažne hiše pa je tudi, kako je z višino premij pri zavarovanju teh hiš. So te enake, višje ali nižje kot pri klasičnih zidanih hišah? Kar zadeva zavarovane nevarnosti, ni razlike, za iste nevarnosti na Zavarovalnici Triglav zavarujejo tako zidane kot montažne hiše. Ker pa je praviloma gradbena vrednost montažne hiše nižja od gradbene vrednosti masivne hiše, je načeloma tudi zavarovalna premija za montažno hišo pri paketu DOM nižja od zavarovalne premije za masivno hišo. Pri posamičnem požarnem zavarovanju je premijska stopnja za požarno zavarovanje montažne hiše višja od premijske stopnje za požarno zavarovanje masivne hiše. Gre namreč za ožje kritje kot pri paketu DOM, za nevarnosti, pri katerih je potencialna škoda pri montažnih hišah lahko bistveno večja.

Promocijski članek

Članek je del e-knjige o montažnih hišah z naslovom: 41 VPRAŠANJ IN ODGOVOROV, KI JIH MORATE VEDETI O MONTAŽNIH HIŠAH. V praktičnem priročniku pa lahko med drugim preberete tudi odgovore na nekatera druga vprašanja:

 • Katere so glavne značilnosti montažnih hiš?
 • V kateri fazi gradnje lahko kupim montažno hišo?
 • Katere korake moram opraviti pri nakupu montažne hiše?
 • Na kaj moram biti pozoren pri nakupu parcele za gradnjo montažne hiše?
 • Kakšno dokumentacijo potrebujem za začetek gradnje hiše?
 • Kako izbrati ponudnika montažne hiše?
 • Katere podatke moram zaupati ponudniku montažne hiše, da bom dobil njegovo čim bolj celovito in konkretno ponudbo?
 • Katere certifikate in reference je dobro, da ima ponudnik montažne hiše?
 • Koliko stane gradnja montažne hiše?
 • Kako čim ugodneje financirati nakup montažne hiše?
 • Kako izkoristiti subvencije Eko sklada pri nakupu montažne hiše?
 • Kako naj skrbim in vzdržujem svojo montažno hišo?
 • Kako varne so montažne hiše v primeru potresa, požara ali poplave?
 • Kako čim bolj učinkovito in ugodno ogrevati montažno hišo?
 • Kako poskrbeti za energetsko samooskrbo montažne hiše?

Preberite pa tudi EKSKLUZIVNI INTERVJU z direktorjem tehnološko vodilnega proizvajalca montažnih hiš pri nas:

MARKO LUKIĆ, Lumar IG: »V petih do desetih letih bo polovica novih hiš montažnih


Izpolnite spodnji obrazec in pridobite e-knjgo popolnoma brezplačno

 
   

Primerjaj hiše

Primerjaj (0)