Novosti na trgu

DCIM100MEDIADJI_0214.JPG

Lastnik toplotne črpalke Rado Šter je prepričan, da jo je dobil kar zastonj. Pravi, da je bila to ena njegovih najboljših potez, odkar živi v hiši. Za naš portal www.montažne hiše.com nam je pojasnil svoj zanimivi izračun. Ob tem pa smo se pred začetkom ogrevalne sezone o izbiri toplotne črpalke, ki velja za enega najbolj priljubljenih ogrevalnih sistemov pri nas, pogovarjali še z Jernejem Blajem iz Termo Shopa. Zaupal nam je nekaj koristnih nasvetov, ki vam bodo zagotovo pomagali pri vaši izbiri.

Rado Šter je gradbinec, ki mu je izračunavanje donosnosti investicij zelo blizu. Z družino so se pred 22 leti iz Ljubljane preselili v dvostanovanjsko hišo na Vačah. V enem stanovanju živita skupaj z ženo, v drugem pa njuna hči s svojo štiričlansko družino. Ko so hišo kupili, je bila stara dobrih deset let in  je imela 180 kvadratnih metrov uporabne površine. Nato pa so jo pred nekaj leti temeljito prenovili, zamenjali okna, dodali izolacijo in jo povečali na 360 kvadratnih metrov uporabne površine.

Notranja enota toplotne črpalke

»Na začetku prenavljanja hiše smo o vgradnji toplotne črpalke sicer razmišljali in tudi pripravili priključke, a se zanjo nismo odločili, ker je bil obstoječi sistem ogrevanja na olje dokaj nov, denarja pa je pri taki investiciji tako in tako vedno premalo,« je pojasnil Rado Šter. Potem pa so si premislili. »V podjetju Termo Shop so me prepričali s svojimi izračuni in vsemi prednostmi, ki jih ponujajo toplotne črpalke. Na Eko skladu smo za njen nakup najeli petletni kredit. Dve tretjini zneska, ki bi ga sicer porabili za prejšnje ogrevanje, zdaj porabimo za odplačilo kredita, tretjino pa za elektriko za delovanje toplotne črpalke. Nakup toplotne črpalke nas torej dodatno nič ne stane, ko bomo kredit odplačali, pa bomo dve tretjini prejšnjega stroška za ogrevanje prihranili,« je navdušen naš sogovornik.

Radova matematika

Poglejmo še nekaj podrobnosti njegovega izračuna. Koliko torej Rado za ogrevanje plačuje zdaj in koliko je prej? »Najprej moram pojasniti, da povsem natančna primerjava ni mogoča, ker se je medtem hiša povečala, a po drugi strani se je pa izboljšala izolacija. Ko je bila hiša velika 180 kvadratnih metrov in slabo izolirana, smo na leto porabili več kot 2500 evrov za kurilno olje. Po adaptaciji pa smo za 360 kvadratnih metrov zelo dobro izolirane hiše za delovanje toplotne črpalke za elektriko ob lanski mrzli zimi porabili 1260 evrov, prejšnje leto pa še kakšnih sto evrov manj. Računam, da bi, če bi ostali pri prejšnjem ogrevanju, zdaj prav gotovo za kurilno olje porabili več kot 3500 evrov na leto,« pravi Rado Šter.

Zunanja enota toplotne črpalke

V hišo, v kateri imajo v celoti talno ogrevanje, so jim pri Termo Shopu vgradili 11,2-kW toplotno črpalko Mitsubishi Zubadan, ki ima inverterski sistem, kar pomeni, da se prilagaja glede na potrebe po ogrevanju in ne potrebuje zalogovnika, kar pomeni dodaten prihranek prostora. Toplotna črpalka poleg hiše hkrati ogreva tudi sanitarno vodo, v poletnih mesecih pa le vodo. Njena prednost je, da 100-odstotno deluje do -15  ˚C, z zmanjšano močjo pa do -28 ˚C, kar pomeni, da rezervno ogrevanje ni potrebno. Zanjo so odšteli osem tisoč evrov, ob tem pa dobili tudi tisoč evrov subvencije Eko sklada.

Zdaj pa še sončna elektrarna

Letos poleti pa so se odločili še za nadgradnjo celotnega sistema in so na svojo streho vgradili še sončno elektrarno, ki jih je stala 16.625 evrov. Toda tudi ta naložba, za katero so najeli šestletno posojilo Eko sklada in dobili 2000 evrov subvencije, se jim že zdaj sproti vrača z zastonj elektriko, ki jo pridobivajo sami. »Kakšen je račun pri tem, še ne morem povedati, saj sončna elektrarna deluje premalo časa. Verjamem pa, da so mi na Termo Shopu dali prave izračune, kar pomeni, da bomo zdaj za vse skupaj mesečno plačevali le 120 evrov več kot doslej, če pa bi vzel kredit na deset let, doplačila skoraj ne bi bilo. Po odplačilu kredita bomo imeli velik prihranek. Vse skupaj me je zelo presenetilo, saj na začetku nisem verjel, da je to sploh mogoče. Sploh ne razumem, zakaj za to ne odloči več ljudi, saj se res splača,« meni naš sogovornik Rado Šter.


KAKO DO PRAVE TOPLOTNE ČRPALKE ZA SVOJ DOM

O tem, kako do ustrezne toplotne črpalke za naš dom in kaj vse je pomembno pri njeni izbiri, smo se pogovarjali tudi z vodjem prodaje za tuje trge v Termo Shopu Jernejem Blajem:

Jernej Blaj, vodja prodaje za tuje trge, Termo Shop d.o.o.

Katera so najpogostejša vprašanja potencialnih strank pred nakupom toplotne črpalke?

Potencialne kupce najbolj zanima prihranek pri stroških ogrevanja, potem sledijo vprašanja glede višine investicije in možnosti financiranja ter pridobivanja nepovratnih finančnih spodbud iz Eko sklada. Predvsem smo veseli, da v zadnjem času stranke čedalje več vprašanj postavijo tudi glede kakovosti, varnosti nakupa, zanesljivosti in kredibilnosti njihovega energetskega partnerja.

Od česa je odvisno, katero vrsto toplotne črpalke izbrati?

Najprej se analizirajo podatki o objektu, v grobem ogrevalna površina in izolacija, potem trenutna poraba in trenutni energent, naredi se energijski izračun ter določita tip in moč toplotne črpalke. Toplotne črpalke kot vir toplote izkoriščajo toploto okolice, to je lahko zrak, zemlja ali voda. Od mikrolokacije, konfiguracije terena, potreb objekta po toploti, želja strank in strokovnega svetovanja je odvisno, katero toplotno črpalko izbrati. Je pa uporaba toplotnih črpalk čedalje bolj priljubljena, kar opažamo tudi v našem podjetju. Toplotne črpalke krojijo vrh ogrevalnih sistemov tako v Sloveniji kot tudi v Evropi, saj je strošek ogrevanja z njimi v primerjavi s kurilnim oljem nižji vsaj za polovico, ob kompleksnejši prenovi pa lahko tudi do dve tretjini. Poleg tega je to zelo udoben sistem, ki ne potrebuje nikakršnih dodatnih opravil.

Za katero vrsto toplotne črpalke se odloči največ ljudi in zakaj?

Večina se odloči za toplotno črpalko tipa zrak-voda, saj je montaža najcenejša in najhitrejša, ker niso potrebne vrtine, tako kot pri črpalkah voda-voda ali zemeljskih kolektorjih, eventualno geosonde, kot pri toplotni črpalki tipa zemlja-voda. Vgradnja toplotne črpalke v naš dom je ena najboljših odločitev. Z nakupom toplotne črpalke namreč postanemo neodvisni od fosilnih goriv in s tem dobimo možnost uporabe širokega potenciala, ki ga ponuja narava s svojimi obnovljivimi viri – vodo, zemljo in zrakom.

Na trgu je prava poplava ponudnikov toplotnih črpalk. Kako se odločiti med vsemi temi?

Izbira podjetja je pri nakupu toplotne črpalke zelo pomembna. Pozanimati se je treba o bonitetni oceni ponudnika, pridobiti pa tudi mnenje koga, ki njihovo črpalko že uporablja. Pomembne so reference in tradicija. Naše podjetje je na trgu že 25 let, v zadnjih nekaj letih pa smo vgradili več kot 30.000 toplotnih črpalk. Posvetimo se vsaki stranki in ji korektno in strokovno svetujemo ter zanjo poiščemo najboljšo rešitev. Naš širok prodajni program ponuja toplotne črpalke za najrazličnejše potrebe – ogrevanje, hlajenje in pripravo tople sanitarne vode. Naše toplotne črpalke niso primerne le za novogradnje, temveč tudi za vgradnjo v obstoječe oziroma obnovljene objekte. Od drugih ponudnikov se razlikujemo tudi po tem, da ponujamo samo najboljše in preverjene izdelke. Te lahko zagotavljamo z  meritvami in testiranji toplotnih črpalk v lastnem laboratoriju. Za temi izdelki stojimo in zagotavljamo, da so resnično zanesljivi in da bodo svojemu namenu služili vrsto let. Imamo lastno proizvodnjo toplotnih črpalk in smo edini na slovenskem trgu, ki ponujamo najem toplotnih črpalk, pri čemer se stranka v celoti izogne visoki začetni investiciji. Glede na raziskave med uporabniki naše toplotne črpalke dosegajo visoko zanesljivost, in sicer kar 99,5-odstotno. Stranke z nami pridobijo energetskega partnerja, ki nenehno zagotavlja podporo naših strokovnjakov in odziv v 24 urah. Naše korektno poslovanje pa dokazuje tudi nedavno pridobljena zlata bonitetna ocena AAA. Spadamo med 9,2 odstotka najboljših poslovnih subjektov v Sloveniji.

Na kaj moramo biti najbolj pozorni, ko primerjamo ponudbe različnih ponudnikov toplotnih črpalk, da nas recimo ne zavedejo s prvotno nizko ceno, potem pa med vgradnje pridejo še različni »dodatki za plačilo«?

Pomembno je, da ponudnik v ponudbi jasno napiše vse postavke, predvsem, da ni poznejših doplačil po opravljeni montaži, kar se pri konkurentih pogosto dogaja. Mi damo stranki informativno ponudbo in če je zanjo sprejemljiva oziroma ustreza njenim pričakovanjem, pri njej opravimo ogled in po njem zavezujočo ponudbo. Jamčimo, da doplačil ne bo. Prav tako so pomembni tehnični podatki o električni moči in varovalkah za priklop toplotne črpalke. Naše toplotne črpalke za svoje delovanje ne potrebujejo dodatnih električnih grelcev, saj zmorejo v celoti zagotoviti vse potrebe objekta po toploti. Tako za priklop na trifazni električni priključek zadošča že varovalka 3 x 16 A, medtem ko velika večina drugih ponudnikov zaradi nezaupanja v lastni izdelek in želje po doseganju čim nižje cene zavestno  izbere toplotno črpalko s premajhno močjo in potem ta manko nadomešča z električnimi grelci, ki so cenovno precej ugodnejši, a neprimerljivo slabši, ko govorimo o izkoristku. Električni grelci za eno enoto elektrike oddajo le eno enoto toplote, medtem ko je pri črpalki izkoristek bistveno boljši. Zato se električnih grelcev velja izogibati, saj je lahko strošek električne energije za pogon toplotne črpalke precej višji, predvsem ob najnižjih temperaturah, ko toplotna črpalka sama s kompresorjem ne zmore zagotavljati dovolj toplote. Zelo pomembno je, da se primerjajo ekvivalentne ponudbe – vsebovati morajo identične sestavne dele. Pogoj je seveda, da investitor natančno pozna objekt, v katerega želi vgraditi toplotno črpalko, saj je to pogoj za kredibilno in natančno ponudbo. Pri napačnih podatkih se lahko zgodi, da se sistem predimenzionira, kar pomeni, da je izbrana prevelika moč, ki jo investitor preplača, ali še huje, da se izbere premajhna moč in se potem nadomešča z energetsko potratnimi električnimi grelci.

Urejanje okolice

Katere certifikate naj bi imel ponudnik toplotne črpalke?

Obvezno izberite preverjeno podjetje s tradicijo in zgodovino, referencami, certifikati za EU, nedvoumno uspešnim in dolgoletnim poslovanjem, ki imajo, tako kot Termo Shop, lastno proizvodnjo, lastne monterske ekipe in lasten servis. S tem se izognete tudi morebitnim izgovorom pri reševanju težav v obratovanju toplotne črpalke, ko se prodajalec izgovarja na monterja, ta pa na servis in se stranka vrti v začaranem krogu. Ali pa ponudnik preneha poslovati oziroma prenese poslovanje na novo podjetje pod isto blagovno znamko, kar za stranke seveda pomeni, da tudi garancija ne velja več. Tega tveganja pri nas ni in s ponosom lahko dodam, da vsako leto svojo družino nadvse zadovoljnih strank povečamo za nekaj sto novih. Izogniti pa se tistim ponudnikom, ki poslujejo zelo kratek čas, imajo nič ali le nekaj zaposlenih in ponujajo toplotne črpalke po izjemno nizki ceni z visokimi popusti. Začetna investicija bo seveda dokaj nizka, glavobol pri reševanju težav pa po takšni lahkomiselni odločitvi primerno hujši.

S kakšnimi informacijami moramo postreči ponudniku toplotne črpalke, da nam bo lahko pripravil čim bolj konkretno in natančno ponudbo?

Dobri in korektni ponudniki strankam najprej pošljejo podrobni vprašalnik oziroma se s stranko natančno pogovorijo o potrebah objekta, preverijo zbrane podatke in prisluhnejo strankinim željam. Na podlagi tega pa potem določijo pravilen tip in moč toplotne črpalke, ki bo njenim uporabnikom zagotavljala prijetno toplino in udobje. Sledita informativna ponudba in ogled objekta. Pri nas potem posredujemo zavezujočo ponudbo, ki vsebuje ves potreben material, celotno montažo in povezavo toplotne črpalke v obstoječi sistem brez poznejših doplačil po opravljeni montaži.

Kako najugodneje financirati nakup toplotne in koliko nepovratnih sredstev Eko sklada lahko pri tem pridobimo?

Za toplotno črpalko lahko v obliki nepovratnih sredstev pri Eko skladu pridobite do 40 odstotkov vrednosti naložbe, kar pa je odvisno od več dejavnikov, kot so lokacija investicije, ali gre za novogradnjo ali obnovo, za kateri tip toplotne črpalke se odloča investitor … Subvencije so namreč različne glede na tip obnovljivega vira, ki ga uporablja toplotna črpalka – zrak, zemlja ali voda. V povprečju znaša subvencija za toplotno črpalko najpogosteje izbranega tipa zrak-voda tisoč evrov. Do navedene subvencije so investitorji upravičeni le, če so toplotne črpalke ponudnika na seznamu do subvencij upravičenih črpalk pri Eko skladu. Na seznam so namreč uvrščene le tiste toplotne črpalke, ki dosegajo natančno določene standarde in izkoristke, mednje spadajo tudi toplotne črpalke našega podjetja Termo Shop. Če investitor odstrani obstoječo peč na kurilno olje, drva, pelete, plin, utekočinjen naftni plin,… se subvencija poveča še za dodatnih 1500 evrov. Ukrep je namenjen zmanjšanju izpustov trdnih delcev v okolje med ogrevalno sezono, ko je predvsem zrak v večjih mestih precej zasičen z njimi. Skupna subvencija pri toplotni črpalki zrak-voda lahko torej znaša 2500 evrov, na določenih bolj ogroženih območjih celo do 3200 evrov. Pri tem pa je ironično, da so iz subvencij izvzeta večja mesta, kjer je zrak navadno zaradi velike gostote prometa in ogrevanja s pečmi najslabši, ker se za prednostno ogrevanje upošteva mestni plinovod ali daljinsko ogrevanje. Zato investitorjem svetujemo, naj skrbno preverijo, ali so na svojem območju upravičeni do subvencije in koliko ta znaša.

Kje pa lahko investitorji dobijo te informacije?

Osnovne informacije o upravičenosti do subvencije lahko dobijo že z obiskom spletne strani Eko sklada in ogledom zemljevida degradiranih območij, kjer vpišejo naslov in s pomočjo legende preverijo, ali so v območju plinovoda, daljinskega ogrevanja ali območja predvidene širitve plinovoda. Sicer pa se lahko toplotna črpalka najugodneje financira z namenskim kreditom Eko sklada, saj je obrestna mera subvencionirana in znaša 3-mesečni EURIBOR plus 1,3 odstotka. Tudi nekaj komercialnih bank ponuja dokaj ugodne kredite za okoljske naložbe, vendar je glede na izkušnje financiranje s kreditom Eko sklada še vedno najugodnejše, če investitor nima lastnih sredstev za pokritje celotne investicije. Investicija se lahko še dodatno zniža z dodatnimi subvencijami, ki jih razpisujejo posamezne občine, zato investitorjem svetujemo, naj na svoji občini preverijo, ali je tedaj razpisano kakšno razpis subvencioniranje tovrstnih investicij.

moderne hiše

Kakšna pa je garancija pri toplotni črpalki?

Garancija so različna, odvisna je od tipa in vrste toplotne črpalke. Ponudniki po Zakonu o varstvu potrošnikov in Obligacijskem zakoniku po navadi ponujajo osnovno dveletno garancijo proizvajalca. V našem podjetju zaupamo v svoje znanje, izkušnje in tehnologijo, zato na naše toplotne črpalke TermoPlus poleg triletne garancije ponujamo tudi jamstvo 6+, s katerim lahko stranka brezskrbno uživa tudi v četrtem, petem in šestem letu uporabe toplotne črpalke. Če pa se odloči za najem toplotne črpalke, garancija velja za celo obdobje najema, torej deset let.

Kaj se lahko zgodi, če toplotna črpalka ni pravilno vgrajena in kdaj se po navadi začnejo kazati prve težave in v kakšni obliki?

Zelo pomembna je strokovna in profesionalna vgradnja toplotne črpalke. V našem podjetju z ogledom pri stranki zagotovimo, da bo sistem montiran tako, da bo delovanje nemoteno in prihranek čim večji. Če pa izberete izvajalca brez izkušenj, ki je praviloma ponudil tudi najnižjo ceno, boste potrebovali dober servis.

Kako po vgradnji vzdrževati toplotno črpalko, da bo čim dlje delovala brez težav in zapletov?

Absolutno je treba enkrat na leto opraviti redni letni servis. Strošek letnega rednega servisa je neprimerno manjši kot škoda, ki nastane, če se črpalka ne servisira redno. Saj tudi avto vsako leto peljemo na redni servis.

Koliko je pričakovana življenjska doba toplotne črpalke in od česa je najbolj odvisno, ali jo bo naša res doživela?

Življenjska doba je dvajset let in več, sta pa pomembna redno vzdrževanje in pravilno dimenzioniran sistem.

Ali so vse hiše primerne za vgradnjo toplotne črpalke?

Da, toplotne črpalke, kakor tudi talno ogrevanje, rekuperacija-prezračevanje in sončne elektrarne, kar prav tako ponujamo v našem podjetju, so zanimive tako za novogradnjo kot tudi adaptacije. Zelo pogosto nas investitorji sprašujejo, ali je toplotna črpalka primerna tudi za ogrevanje z radiatorji. Odgovor je pritrdilen, toplotna črpalka je sposobna zagotoviti dovolj visoko temperaturo vode, ki bo prek radiatorjev ogrela vse prostore. Vsekakor je to treba poudariti pri pripravi ponudbe, kar v našem podjetju preverimo še pred samo pripravo ponudbe. Prav tako nas zanima podatek, koliko znaša temperatura vode, ki jo investitor pošilja v sistem. Poleg drugih prej omenjenih podatkov o ogrevalni površini, izolaciji, porabi trenutnega energenta,… je to temelj, da lahko za vsak objekt pripravimo ponudbo po meri. Naj dodam, da je velika večina, več kot 85 odstotkov objektov, ki se adaptirajo in nameravajo kot vir ogrevanja namestiti toplotno črpalko, ogrevanih z radiatorji. Kot je dejstvo tudi, da je večina novogradenj ogrevanih s talnim gretjem.

Termo Shop

Kako se bodo v prihodnje razvijale toplotne črpalke?

Toplotne črpalke v zadnjem času doživljajo izjemno hiter razvoj. Trendi gredo predvsem v smeri izboljševanja njihove učinkovitosti, kar pomeni višji COP (Coefficient of Performance) in manjše porabe, čemur se prilagajamo tudi v našem podjetju in smo pred kratkim predstavili popolnoma novo generacijo toplotnih črpalk. Omeniti velja tudi nove izvedbe toplotnih črpalk, ki so namenjene tako manjšim stanovanjem kot tudi večjim industrijskim objektom. Razvoj pa bo šel tudi v smeri popolne energetske neodvisnosti toplotnih črpalk, kar pomeni njihovo povezovanje s sončnimi elektrarnami in baterijskimi sistemi. Čez nekaj let bo samoumevno, da bo imela vsaka hiša toplotno črpalko, svojo sončno elektrarno in vsaj eno električno vozilo, ki se bo polnilo doma.

Primerjaj hiše

Primerjaj (0)