Novosti na trgu

lesene hiše

Montažne hiše so večinoma zgrajene iz lesa. Les ponuja številne prednosti, ima pa tudi svoje pomanjkljivosti, ki jih ne smemo spregledati. Poglejmo ene in druge.

 

 1. Največja prednost lesa je, da zelo pozitivno vpliva na naše počutje. Deluje toplo, prijeten je na pogled, daje pa tudi občutek, da živimo svobodno, nekje daleč v naravi. Les skrbi za dihanje naše hiše, čiščenje zraka in uravnavanje vlage v prostoru, kot naravni gradbeni material nima nobenega škodljivega učinka na človeka.
 2. Lesene hiše za ogrevanje potrebujejo manj energije, saj v njih toploto občutimo že pri 18 do 20 stopinjah Celzija, medtem ko za podobni občutek klasične zidane hiše potrebujejo temperaturo od 22 do 24 stopinj. To se pozna tudi v denarnici, saj raziskave kažejo, da vsaka stopinja manj pomeni od pet do šest odstotkov nižji strošek za ogrevanje.
 3. Poleg samega psihološkega učinka pri bivanju, pa ima les tudi številne prednosti pri gradnji. Lesena hiša je namreč vnaprej pripravljena, na licu mesta pa zgrajena v nekaj dneh. Na vselitev je po vseh opravljenih finih delih tako pripravljena v nekaj mesecih. Klasična hiša iz opeke za vselitev potrebuje vsaj kakšno leto in pol.
 4. Lesene hiše so precej lažje od zidanih, zato jih lahko postavimo tudi na manj utrjenih zemljiščih.
 5. Lesene hiše so tudi potresno bolj varne od zidanih, saj je les bolj elastičen kot beton ali opeka, lesni spoji med stenami pa še dodatno oblažijo potresna nihanja. Zato je lesene hiše priporočljivo postavljati na potresno bolj občutljivih območjih.
 6. Lesene hiše so lahko deset ali več odstotkov cenejše od klasičnih zidanih hiš, seveda pa je to odvisno tudi od izbire samih hiš, ali gre za tipske hiše ali hiše po naročilu, ali gre za gradnjo na ključ ali le delni ključ in podobno.
 7. Zaradi ekološke gradnje je za lesene hiše moč pridobiti subvencije in ugodne eko kredite Ekološkega sklada RS.

 

lesene hiše

 

Pomanjkljivosti

Lesene hiše imajo tudi nekaj pomanjkljivosti, ki jih moramo vzeti v zakup. Res pa je, da večino teh pomanjkljivosti sodobne montažne hiše odpravljajo že v svoji osnovi.

 1. Slabše izolirane lesene hiše lahko imajo nižjo toplotno akumulacijo. Če so hiše dobro izolirane, kar najsodobnejše montažne hiše so, se to manj opazi.
 2. Les je bolj občutljiv na vodo in vlago, če pride do poplav. Leseni elementi hiš so tudi bolj občutljivi na zunanje vremenske vplive, zato je treba les s kvalitetno in dovolj veliko streho zaščititi pred dežjem in snegom, pred soncem pa z ustreznimi premazi. Za to sicer že pri gradnji poskrbijo ponudniki montažnih hiš. Morebitne naknadne mehanske poškodbe, ki so na vremenske vplive še bolj občutljive in se pojavijo kasneje, ko v hiši že živimo, pa je treba takoj obrusiti in polakirati.
 3. V primeru požara les gori bolj kot denimo opeka, zato ga moramo premazati z negorljivimi materiali. Dobro požarno varnost pa lahko dosežemo tudi s tem, da lesene stene oblečemo z negorljivimi mavčnimi ploščami. Vseeno pa je treba vedeti, da lesena konstrukcija, kljub požaru, dolgo ohranja svojo nosilnost, celo dlje kot jeklo ali beton.
 4. Čeprav je les slabši zvočni izolator, kot sta denimo opeka ali beton, so stene sodobnih montažnih hiš sestavljene iz več različnih materialov in izolacije, ki dobro zadržujejo zvok.
 5. Lesene hiše imajo običajno krajšo življenjsko dobo od zidanih, seveda pa je to odvisno predvsem od kakovosti vgrajenih materialov in rednega vzdrževanja. Najsodobnejše montažne hiše so v primerjavi z njihovimi predhodnicami pri tem precej bolj vzdržljive in zagotavljajo podobno dolgo življenje kot zidane hiše.

Lesene hiše imajo torej tako svoje prednosti kot kakšne pomanjkljivosti. Prvih je precej več kot drugih, saj sodobni materiali in kvalitetna gradnja odpravljajo tabuje iz preteklosti. Dom večinoma gradimo le enkrat v življenju, zato se moramo v njem počutiti prijetno. Les pa je zagotovo tak element, ki zna prijetnost bivanja še posebej poudariti.

Za več informacij nam pošljite neobvezno povpraševanje:

Z izpolnjevanjem in pošiljanjem tega povpraševanja se strinjam, da se podatki, ki sem jih vnesel v obrazec za povpraševanje, lahko posredujejo ponudnikom montažnih hiš za pridobitev ustreznih ponudb.

 

Primerjaj hiše

Primerjaj (0)