Novosti na trgu

montažna hiša

Montažna hiša je življenjski nakup, zato se je treba nanj dobro pripraviti in pridobiti prave informacije. Toda kaj v svojem povpraševanju napisati proizvajalcem hiš, da vam bodo lahko pripravili čim bolj konkretne in na vašo kožo pisane ponudbe?

Na slovenskem trgu je na voljo več kot deset različnih ponudnikov montažnih hiš. Komu zaupati izgradnjo vašega življenjskega projekta, se splača dobro razmisliti. Za izbiro ponudnika in hiše si vzemite dovolj časa. Montažna hiša ni sladoled, ki ga kupite mimogrede. Zahteva precej raziskovanja in zbiranja pravih informacij, da sploh veste, kaj vse je na voljo na trgu in kaj od tega bi vam najbolj ustrezalo. Da vam bodo proizvajalci znali pripraviti ustrezen izbor iz palete svojih hiš, pa jim morate čim bolj natančno opisati vaše želje pa tudi zmožnosti. Kako torej pripraviti dobro povpraševanje?

1. Lokacija
Ko boste pisali ponudnikom hiš, dobro opišite kraj in lokacijo, kjer želite postaviti montažno hišo. Če recimo živite na Primorskem, so temperature višje, zato montažna hiša morebiti ne potrebuje toliko izolacije kot denimo na Gorenjskem. Prav tako vam bo lahko ponudnik temu prilagodil recimo tudi obliko strehe. Če imate želje po štirikapni strehi, je večja verjetnost, da se vam bo ta želja uresničila na Primorskem. Kaj lahko umestimo v določen prostor, pa mora biti seveda v skladu z arhitekturnimi posebnostmi kraja in z urbanističnimi merili. Pomembno je torej pridobiti lokacijsko informacijo, ki za posamezno področje opredeljuje kakšna gradnja je na parceli dovoljena, koliko odstotkov zemljišča je zazidljivega, v koliko etažah, kakšen je lahko naklon strehe in podobno.

2. Parcela
Poleg tega, da ponudnika obvestimo, ali je parcela zazidljiva, je pomembna informacija tudi, ali že imamo urejene komunalne priključke in dostop do parcele. Če kaj od tega še nimate, se vse skupaj lahko zavleče in to vedo tudi ponudniki montažnih hiš. Parcela vpliva tudi na to, kako veliko hišo si lahko privoščimo, kakšno obliko, pa tudi, kako lahko hišo obrnemo. Slednje je še posebej pomembno pri pasivnih hišah. Če parcela nima dovolj sonca, oziroma jo dobršni del dneva zastira kakšen hrib, potem pasivna montažna hiša odpade, saj skozi njene steklene površine ne bo prodrlo dovolj sočnih žarkov. Od velikosti parcele in njene oblike pa je tudi odvisno, kakšno obliko hiše izberemo. Pri manjši parceli mogoče ne bo dovolj prostora za kakšno širšo atrijsko hišo, zato bomo morali izbrati po tlorisu manjšo, a višjo mansardno hišo.

montažna hiša

3. Družina
Natančno opišite svojo družino. Pomemben podatek je recimo število družinskih članov, saj lahko ponudnik temu primerno izbere montažno hišo, ki bo recimo vsakemu otroku omogočala svojo samostojno sobo, pa četudi bo ta manjša. Dobro je opisati tudi druge želje. Ali recimo želite imeti kakšno posebno sobo oziroma pisarno za opravljanje dela od doma. Če je nekdo bolj tehnični tip in rad kaj popravlja ali izdeluje, bo želel imeti v pritličju hiše večjo delavnico. Morebiti bosta z vami želela živeti tudi babica in dedek, ki bosta potrebovala več zasebnosti in zato kar celo samostojno pritličje. Montažna hiša lahko ima ločeno ali pa skupno kuhinjo in dnevno sobo, zato navedite tudi to željo. Seveda so to že podrobnosti, ki se lahko prilagajajo sproti in v sodelovanju z arhitektom ponudnika, a morebiti bo že katera od tipskih hiš ustrezala vašim željam, pa boste zato prihranili kar precej denarja.

4. Sestava hiše
Montažna hiša je zgrajena iz panelov ali pa je skeletna. Pri prvi različici proizvajalec vse stene vključno s stavbnim pohištvom pripravi v proizvodni hali, nato pa jih s tovornjakom pripelje na gradbišče in sestavi. Skeletna montažna hiša pa je grajena tako, da se na licu mesta najprej pripravi trden skelet, potem pa se lahko odprtine med nosilnimi lesenimi stebri zapolnijo z različnimi materiali, od lesa, stekla, zidakov, betona…. Vse je torej stvar vaših želja, a pomembno je, da se do njih čim prej opredelitev, saj boste tako ponudniku olajšali njegovo delo.

5. Gradbena faza
Montažna hiša se lahko kupi v različnih fazah gradnje. Lahko je na ključ, delni ključ, ali pa je dokončana le na zunaj. Za večino slovenskih kupcev je prva izbira montažna hiša na ključ, nekaj tudi na delni ključ, zelo malo pa za zunaj dokončano hišo. Od tega, katero fazo boste izbrali, je seveda odvisna tudi cena. Pri nekaterih večjih proizvajalcih je tako, da je hiša, ki je dokončana na delni ključ, za okoli 25 odstotkov dražja od zunaj dokončane hiše, hiša na ključ pa je dražja za dobrih 50 odstotkov. Kljub kar precej višji ceni pa ima montažna hiša na ključ glavno prednost to, da vam vse uredi en proizvajalec, ki hkrati tudi jamči za vsa opravljena dela. Napišite torej, kaj od tega vam bolj ustreza.

montažna hiša

6. Možnosti financiranja
Montažna hiša se od zidane razlikuje tudi po načinu financiranja, saj je treba pri montažni hiši dobršen del denarja plačati vnaprej, že pred samo gradnjo hiše. Ponudniku torej natančno opišite, kakšne so vaše finančne možnosti, do katerih lahko greste pri nakupu same hiše. Ob tem ne pozabite, da si je dobro pustiti nekaj rezerve, saj vas lahko na poti gradnje hiše morebiti preseneti kakšen strošek, ki ga prej niste pravilno upoštevali. Ponudniku tudi navedite, koliko boste financirali sami, kako ste kreditno spodobni in kakšen stanovanjski kredit nameravate najeti, saj nekateri ponudniki sodelujejo z bankami in vam lahko morebiti tako omogočijo boljše pogoje, kot bi jih pri banki dobili sami. Ni pa to nujno, zato tudi pri kreditu pridobite več ponudb. Če boste gradili hišo, ki bo energetsko dovolj varčna, vas bo ponudnik opozoril tudi na možnost najetja ugodnejšega kredita Eko Sklada ali pa celo pridobitve Eko subvencije. Za najbolj energijsko varčno montažno hišo je moč pridobiti tudi 20 tisočakov nepovratne subvencije.

7. Čas gradnje
Ponudniki montažnih hiš imajo v tem času, ko je konjunktura v polnem teku, kar precej zasedene svoje zmogljivosti. Tako ni nujno, da bo vaša montažna hiša pripravljena že v nekaj mesecih. V povpraševanju torej navedite vaše časovne želje, kdaj pričakujete, da boste imeli pripravljene vse ustrezne dokumente za začetek gradnje, navedite pa tudi, kdaj se želite vseliti v novo hišo. Tudi na podlagi teh informacij vam bodo lahko ponudniki povedali, ali so ti roki zanje dosegljivi ali ne in kaj vam lahko v tem času sploh ponudijo.

Za montažno hišo vas čaka en kup sestankov
Preden torej pišete vaše želje ponudnikom montažnih hiš, se na to dobro pripravite. Stavek ali dva, ki ga boste napisali, ne bo ravno dovolj, da vam pripravijo kaj oprijemljivega. Na razgovor vas bodo povabili, če boste v svojem dopisu izkazali, da imate resno željo, da kupite montažno hišo. Kot najbolj resnega kupca vas bodo jemali, če že imate kupljeno parcelo, če je ta parcela zazidljiva, ima komunalne priključke, urejen dostop, vsaj približno veste, kakšno hišo si želite in jo je na vaši parceli tudi dovoljeno zgraditi, koliko denarja imate za to na voljo ter kakšna je vaša kreditna sposobnost, da za preostalo najamete kredit. Vse navedeno poskušajte čim bolj strniti, saj, če bo vsega skupaj preveč, tudi ni dobro.
Ob tem se zavedajte, da hiše prav gotovo ne boste kupili le na podlagi tako pridobljenih ponudb. Te naj vam služijo predvsem za ožji izbor ponudnikov. Ko boste opravili ta del naloge, vas namreč čakajo še osebni razgovori, kjer boste z izbranimi ponudniki in njihovimi strokovnjaki, dorekli preostale podrobnosti gradnje in nakupa vaše montažne hiše.

Za več informacij nam pošljite neobvezno povpraševanje:

Z izpolnjevanjem in pošiljanjem tega povpraševanja se strinjam, da se podatki, ki sem jih vnesel v obrazec za povpraševanje, lahko posredujejo ponudnikom montažnih hiš za pridobitev ustreznih ponudb.

Primerjaj hiše

Primerjaj (0)