Novosti na trgu

varna-hisa

Med poletnimi počitnicam se število vlomov v hiše občutno poveča. Kako tudi ne, saj imajo vlomilci pri dopustnikih kakšen teden ali dva časa, da lepo v miru izpraznijo hišo. Da med praznjenjem hiše ne bi bili nervozni, jim lahko delo olajšate tako, da recimo na svojem FB profilu sproti poročate, kako vam je na morju lepo in da se domov še nekaj dni ne boste vrnili. Da, res se sliši nenavadno, toda to žal počne mnogo ljudi. A boljša je druga pot. Predstavljamo nekaj nasvetov, kaj vse lahko naredite, da vlomilci vaši hiši ne bodo mogli do živega!


Sodobne hiše postajajo čedalje bolj pametne in imajo večinoma že vgrajene alarmne naprave in drugo zaščito pred vlomilci. Tako lahko recimo ležite na plaži in s telefonom opazujete, kaj se dogaja doma. Ali pa dobite opozorilo, če senzorji v vaših hiši zaznajo kakšno gibanje. In še bi lahko naštevali. Toda po drugi strani je še vedno večina hiš, ki tega nimajo. Kaj pa v tem primeru?

Prijazni sosedje

Bodite v dobrih odnosih s sosedi, svetujejo poznavalci. Preden se tatovi lotijo neke hiše, prej nekaj časa opazujejo celotno sosesko. Tam, kjer je preveč vrveža in so sosedje med sabo dobro povezani, skrbijo drug za drugega, vlomilci raje ne bodo tvegali. Zagotovo manj pozornosti zbuja tudi tista hiša, kjer vam sosednje sproti pobirajo pošto, kdaj zvečer v hiši prižgejo luč, odgrnejo zaveso, ali recimo parkirajo katerega od svojih avtomobilov pred vašo hišo. Tako bo stalno vtis, da se pri hiši nekaj dogaja in da povsem prazna tako vendarle ne more biti. Če boste odsotni dalj časa, sosede tudi prosite, da vam vsake toliko časa pokosijo travo. Kakšnih 15 centimetrov visoka trava, bo že znak, da vas dalj časa najbrž ni doma.

Nekaj zvijač!

Vsekakor bo vlomilce zmotilo tudi to, da imate na vaši parceli senzorje gibanja. Če že niso povezani z vašim telefonom ali kakšno varnostno službo, je dobro vsaj to, da se recimo ob zaznavanju gibanja prižgejo luči. Dobro je namestiti tudi kamere. Če za prave nimate denarja, naj bodo vsaj lažne, saj tatovi tega takoj ne morejo vedeti. Menda pomagajo tudi nalepke, da so hiše zavarovane z alarmnim sistemom, čeprav ga v resnici ni. Pomaga lahko tudi označba, da imate pri hiši psa in napis: »Pozor, hud pes!«. Tega ali ga resnično imate ali ne, tatovi zagotovo ne vedo. Bodo pa najbrž raje izbrali tisto hišo, kjer psa ni, ali pa vsaj, kjer ne piše, da je.

Če nimate ravno pametne hiše, da bi se vam avtomatično prižigale in ugašale luči in dajale vtis, da ste doma, lahko kot nadomestilo za to uporabite kar televizijo. Nastavite jo tako, da se zvečer prižge za kakšno uro ali dve, kar bo spet dajalo vtis, da hiša ni povsem prazna.

Varna hiša

»Trpežna« okna in vrata

Poskrbite pa tudi za to, da so vaše vhodne točke, se pravi vrata in okna ustrezne kakovosti in trdote. Imeti morajo čim manj prostora za kakšen izvijač ali kovinsko palico, ki jo lahko vlomilci zataknejo v odprtino in tako preprosto odprejo. Večina vlomilcev v hišo najraje vstopi skozi vrata, zato morajo biti dobro zaščitena, še najbolje pa je, da so protivlomna. Dobra protivlomna vrata imajo jekleno konstrukcijo krila in podboja, obložena pa so z lesenimi paneli. Protivlomna vrata imajo tudi večtočkovno ključavnico, ki se v primeru vloma blokira, pa tudi varnostno rozeto, ki varuje pred vrtanjem ali lomljenjem. Toda, pozor! Če glavna vhodna vrata izgledajo kompaktna, pred vlomilci še niste varni. Ti namreč potem izberejo druge poti, kot so recimo garažna vrata ali vrata kleti. Sploh slednja so med lumpi priljubljena, saj so običajno nameščena na manj obljudenem delu hiše. Naslednja tarča so okna. Največkrat se jih lumpi lotijo z nasilnim pomikanja kljuke z zunanje strani, zato je dobro, da ima kljuka vgrajeno posebno varnostno sklopko, ki ne omogoča prisilnega odpiranja okna. Seveda pa vam to ne bo pomagalo, če boste recimo okna pustili kar priprta in tako vlomilce kar sami prijazno povabili k sebi domov.

Različne možnosti zaščite

Najbolje je, da o varnostnih elementih, ki jih želimo vgraditi v hišo, razmišljamo že pred začetkom gradnje, saj bo to precej bolj preprosto in cenovno ugodno. S tehničnimi elementi se lahko zavarujemo na različne načine. Lahko gre za povsem mehanske ovire, kot so recimo rešetke na spodnjih oknih hiše ali protivlomne folije na steklu. Pri vratih so to kompaktne varnostne ključavnice, utrjeni podboji ali pa že omenjena protivlomna vrata, ki združujejo vse te protivlomne lastnosti. Mehansko lahko zaščitimo tudi nekatere dragocenosti v naši hiš z vgradnjo trezorja, kjer shranite vaše dragocenosti. Pri tem je pomembno, da so ti trezorji atestirani in ne omogočajo preprostega odpiranja, vrtanja v cilindrične vložke, lomljenja vrat in podobno. 

Ena od najboljših možnosti varovanja pa so alarmni sistemi in/ali kamere. Po nekaterih podatkih je vlomov v tako zavarovane objekte zelo malo, manj kot dva odstotka od vseh vlomov. Za res učinkovito delovanje morajo biti ti sistemi povezani z varnostno-nadzornim centrom varnostnega podjetja, ki se v primeru vloma, nemudoma odzove na sprožitev alarma in na mesto sprožitve pošlje ekipo usposobljenih varnostnikov. Kot smo že zapisali, je lahko vse skupaj tudi navidezno, a vprašanje, če boste zaradi tega dovolj mirno spali.

Dve tatvini

Za škodo povzročeno s strani nepridipravov pa se lahko zavarujete tudi s stanovanjskim zavarovanjem vaše hiše. Paketi dobrih zavarovanj običajno že vključujejo zavarovanje pred nevarnostjo vlomske tatvine. Je pa pomembno razlikovati, kaj je vlomska tatvina in kaj navadna tatvina. Za vlomsko tatvino velja, da je storilec vlomil v zaklenjen prostor, navadna tatvina pa je odtujitev stvari iz nezaklenjenega prostora, pojasnijo na spletni strani Zavarovalnice Triglav. Navadne tatvine stanovanjsko zavarovanje ne krije. Prav tako ne krije škode, če boste pustili okno skozi katerega pride lump v hišo v pritličju odprto. Če pa boste imeli po drugi strani nameščene dodane varovalne elemente, lahko pri zavarovanju pridobite določen popust ob plačilu zavarovalne premije.

In katere stvari so največkrat tarča vlomov? Vlomilci iz hiše običajno odtujijo gotovino in vrednejše predmete, kot so denimo plemenite kovine, umetniške slike, televizorji, računalniki, kamere…. V povprečju odnesejo za okoli 1.600 evrov vrednosti predmetov, ob tem pa naredijo še za dobrih 400 evrov škode, so analizirali na Zavarovalnici Triglav. Po izkušnjah drugih zavarovalnic se te odškodnine pri vlomih gibljejo od nekaj sto pa do več deset tisoč evrov.

Za vse, ki boste hišo še gradili, pa ne pozabite, da vlomilci vlamljajo tudi v nepremičnine, ki so še v fazi gradnje in tako nezaščitene. Kradejo pa vrednejše gradbeno blago, pa tudi kakšno orodje in stroje. Tudi to je mogoče zavarovati z ustreznim zavarovanje, ki krije škodo v času gradnje hiše.

Dobro zavarovanje!

In kako se ustrezno zavarovati, da boste prejeli odškodnino, ki vam bo namesto ukradenih stvari omogočila nakup novih? Kot prvo morate pri sklepanju zavarovanja upoštevati vse vrednosti predmetov, ki jih imate doma, saj boste le tako dosegli zavarovalno vsoto, ki bo krila vso škodo. Višina odškodnine, ki vam jo bo izplačala zavarovalnica, je odvisna od kritja na polici in od tega ali premoženje zavarujemo na novo ali dejansko vrednost. Svetovalci priporočajo zavarovanje na novo vrednost, saj boste tako prejeli zavarovalnino v višini trenutne vrednosti podobnega novega predmet, kot so vam ga ukradli, na dan nastanka škode. Če boste zavarovali na dejansko vrednost, pa je treba upoštevati amortizacijo izmaknjenih stvari, kar pomeni, da se vam zaradi starosti in obrabe odšteje določena amortizacijska vrednost predmeta.

Pri uveljavljanju škode morate takoj po vlomu poklicati policijo, ki o tem pripravi zapisnik, sami pa pri tem pazite, da ne uničite za kriminaliste pomembnih dokazov. Ko bo zavarovalniški cenilec popisoval škodo, mu bo pri tem precej pomagalo to, da boste imeli o ukradenih predmetih tudi fotografije in račune. 

Ključi pod predpražnikom!?

Število vlomov v hiše in s tem povzročene škode je veliko. Pred tem se lahko, kot smo zapisali, dobro zaščitimo že sami, žal pa mnogi tega ne naredijo. Marsikdo se s tem začne ukvarjati šele takrat, ko je že prepozno. Kakorkoli, poskrbimo vsaj za to, da vlomilcem ne olajšamo njihovega dela. Priprta okna, skriti ključi pod rožami pri vhodnih vratih ali pod predpražnikom, nespametne objave na socialnih omrežjih o tem, da nas ni doma, zagotovo ne sodijo med osnovno preventivo, temveč bolj med prijazno povabilo vlomilcem k nam domov.

Primerjaj hiše

Primerjaj (0)