Montažne hiše veljajo za energetsko zelo varčne hiše. A kljub temu tudi zanje velja, da so v različnih hišah in na različnih lokacijah ogrevalni sistemi različno učinkoviti, zato velja temu posvetiti nekoliko več pozornosti. Optimalna izbira in nizki stroški ogrevanja vam lahko namreč skozi leta navržejo lep kupček prihrankov.

O sistemu ogrevanja moramo razmišljati že takoj ob izbiri montažne hiše, saj se temu prilagodi tudi sama gradnja hiše. Pri izbiri načina ogrevanja je veliko odvisno od samega kraja, kjer bomo hišo postavili, saj povsod denimo ni možnosti daljinskega ogrevanja ali pa izbire ogrevanja na plin. Če teh priključkov ni, potem ti dve vrsti ogrevanja seveda takoj odpadeta.

ogrevanje

Sicer pa so po mnenju strokovnjakov za ogrevanje montažnih hiš poleg omenjenih ogrevanj najbolj primerni načini ogrevanja še ogrevanje s toplotno črpalko ali s peletnimi kamini. Ogrevanje na kurilno olje ali lesno biomaso je običajno manj primerno, saj so ti sistemi, ki so na voljo na trgu, za povprečno velike enodružinske hiše običajno predimenzionirani in lahko zato pomenijo manjši izkoristek.

Sodobne in kakovostno grajene montažne hiše so zelo dobro toplotno izolirane, kar pomeni, da letno porabijo le od 30 do 50 kWh/m2 energije, pri proizvajalcih s slabšo toplotno izolacijo pa lahko poraba naraste do 80 kWh/m2. Med vsemi montažnimi hišami so po porabi energije najbolj varčne tako imenovane pasivne hiše. Zanje je značilno, da imajo minimalne toplotne izgube, hkrati pa stalno izkoriščajo toploto sonca in ljudi, ki živijo v hiši. Za čim boljši izkoristek sonca mora biti ta hiša že v osnovi obrnjena tako, da omogoča optimalno izrabo sončne energije in nadalje shranjevanje te energije za obdobja, ko sonca ni. Te hiše imajo tako minimalne potrebe po dodatnem ogrevanju, in sicer le v višini 15 kWh/m2 na leto.