Novosti na trgu

Parket

»Smo štiričlanska družina, otroka sta stara eno in štiri leta. V Logatcu smo pred kratkim kupili in postavili pritlično montažno hišo, ki je dokončana skoraj na ključ. Odločili smo se, da bomo nekatere stvari dokončali sami. Ena takih so tudi talne obloge. V leseni montažni hiši bi radi vgradili čim več parketa, ker menimo, da je to najbolj naraven material, da diha skupaj z ljudmi, ki v hiši živijo. Hiša ima 45 kvadratnih metrov velik dnevno-jedilni prostor, ki je povezan s kuhinjo. Poleg tega pa še spalnico, dve otroški sobi, kabinet, kopalnico z wc ter utility in predprostor. Po vsej hiši je toplovodno talno gretje. Pred hišo je devet kvadratnih metrov velika pokrita terasa.«


To je zgodba ene od družin, ki se je obrnila na naš portal www.montažnehiše.com. Zastavili so nam kar nekaj zanimivih vprašanj glede parketa v svoji hiši, mi pa smo za pojasnila prosili izkušenega strokovnjaka Staneta Voglarja, direktorja podjetja Vogart na Brezovici, ki ima na tem področju 30-letno tradicijo.

parket-montazna-hisa

Parket je ena najbolj priljubljenih oblik talnih oblog. Toda ponudba je zelo pestra in eno prvih vprašanj mlade družine je, kako v tej obsežni ponudbi izbrati parket, ki bo najboljša kombinacija kakovosti in ugodne cene.

Res je na voljo izjemno veliko različnih parketov, zato priporočamo, da se družina pred nakupom posvetuje s strokovnjakom, ki različne vrste parketov dobro pozna in jim bo svetoval, kaj je primerno za njihov objekt. Sami pa se bodo potem odločili, kaj jim ustreza z estetskega vidika, da bodo dobili želeni ambient, ki bo ustrezal njihovim željam po barvi in slogu.

Kaj pa izbira same vrste lesa?

Ko pridemo do vprašanja o vrsti lesa, je običajna zahteva, da bi bil les čim trši, kar je razumljivo. Pa vendar je pri talni oblogi poleg trdote lesa nujno upoštevati tudi stabilnost lesa. Ta lastnost nam pove, kako hitro se les odziva na spremembo vlage v zraku. To je še posebej pomembno pozimi, ko so naši domovi ogrevani in zračna vlaga kaj hitro pade pod optimalno, ki je med 40 in 60 odstotki. Les, ki ni stabilen, se v takšnih razmerah hitro skrči, razsuši in parket bi imel zelo hitro velike, zevajoče fuge – reže med parketnimi deščicami. In praviloma trši ko je les, manj je stabilen. Tipičen predstavnik te vrste je denimo bukev, ki je zelo trda, a zelo nestabilna in kot taka popolnoma neprimerna za tla s talnim gretjem. Za dokaj obremenjena tla s talnim gretjem torej najbolj priporočamo hrast, ki je primerno trd in primerno stabilen. Na dolgi rok se bo najbolje obnesel, saj ima optimalno kombinacijo dobrih lastnosti, pomembnih za talno oblogo.

Hrast ima več različic. Katero priporočate družini?

Ponudba parketov iz hrastovega lesa je res izjemno široka, tako da bo družina zagotovo lahko izbrala parket, ki bo slogovno in po barvi ustrezal ter dopolnjeval želeni ambient. Poleg naravne barve hrasta je na voljo veliko beljenih hrastov, veliko je sivih tonov; na voljo je tudi dimljeni hrast, ki ima rahlo temnejše rjave odtenke, prek čokoladno rjave do skoraj popolnoma črne. Glede na to, da ima družina male otroke in bo parket tudi v kuhinji, mora biti preprost za vzdrževanje. Zato družini priporočamo oljen parket, ki je preprost za čiščenje, obnovo in vzdrževanje. Lahko ga naoljimo sami; za to ne potrebujemo parketarja, parketa ob ponovnem oljenju ni treba brusiti, starih zaščitnih slojev ni treba odstranjevati. Kjer se je zaščitni sloj obrabil, parket preprosto premažemo z oljem. Pohištva, kot so denimo omare in sedežne garniture, ni treba premikati. Pod pohištvom se zaščitni sloj olja ni obrabil in tam ni potrebe po novih premazih. 

Kako pa lahko sami naoljimo parket?

Olje lahko nanesemo s čopičem, valjčkom ali kar z bombažno krpo. Ko se olje suši, moramo zagotoviti zračenje prostorov, olje se posuši v nekaj urah, in nato prostor takoj lahko uporabljamo.  Povsem razumljivo je, da se talna obloga tam, kjer se več uporablja,  prej obrabi.  Zato bo zagotovo v kuhinji treba tla pogosteje premazati kot denimo v spalnici, kjer je obraba res minimalna. Prednost oljenega parketa je ravno v tem, da ga lahko obnavljamo po delih. Na oljenem parketu se lahko tudi majhne nezgode in poškodbe zelo preprosto popravijo denimo z barvnimi voski ali z Osmo pasto za les. Zelo pomembno pa je, da imamo tla zaščitena s kakovostnim oljem, ki vsebuje tudi trde voske. Olje zaščiti les globinsko, vosek pa ostane na površini za dodatno zaščito pred madeži in obrabo. Le tako kakovostna olja, kot je denimo Osmo Polyx olje, dajejo tlom optimalno zaščito in omogočajo preprosto čiščenje.

Kakšen parket pa sicer za svoje hiše kupci vgrajujejo najraje?

Prevladujejo gotovi parketi večjih dimenzij, ki jih poznamo pod različnimi imeni, kot so denimo kmečke deske, ladijski pod in podobni. Največ se ljudje odločajo za oljen hrastov parket z grčami, ki ustreza v skoraj vsak ambient v našem okolju. V trendu so parketi oziroma deske večjih dimenzij, zopet se vrača tudi ribja kost. Nekoliko bolj kot klasična ribja kost je zaželen francoski slog ribje kosti.

Kaj najbolj vpliva na ceno parketa?

Na ceno vplivajo dimenzija parketa, vrsta in izbor lesa, blagovna znamka, površinska obdelava, vrsta in kakovost zaščitne površine, debelina sloja plemenitega lesa in še kaj. Cene gotovih parketov se začnejo malo pod 20 evri za kvadratni meter, cene večjih dimenzij pa malo pod 30 evri za kvadratni meter. Največ izbire je med 30 in 45 evri za kvadratni meter. Večje dimenzije in zahtevnejše površinske obdelave so pač dražje. Navzgor omejitve cen skoraj ni.

Katero vrsto parketa priporočate družini glede na to, da imajo še majhne otroke?

Hrastov oljen parket. Zakaj hrast, smo že navedli. Oljen zato, kar se otroci radi veliko igrajo na tleh in pri oljenih parketih imamo neposreden topel stik z lesom. Večina olj je naravnih in denimo olje Osmo Polyx, ki ga uporabljamo za zaščito tal, ima certifikat, da je primeren tudi za otroške igrače. Igrati se na lesu, zaščitenem z naravnim oljem, je res užitek. In tudi če se tla pri igri kaj poškodujejo, ni nič hudega. Popravilo z voskom je preprosto in poškodba se s stojne višine sploh ne vidi.

 

parket montažne hiše

Družina bo imela talno gretje. Zanima jih, kako debel parket lahko vgradijo, da ne bi zmanjšali učinkovitosti talnega gretja?

Za tla s talnim gretjem absolutno priporočamo večslojni parket, bodisi dvoslojnega ali trislojnega. Dvoslojni parketi so praviloma na voljo v manjših dimenzijah, večje deske so na voljo v trislojni izvedbi. Večslojna sestava zagotavlja, da je podlaga bolj stabilna, saj je les na tleh s talnim gretjem izpostavljen zahtevnejšim pogojem kot na neogrevanih tleh. Mladi družini priporočamo večslojni parket debeline od 10 in 15 milimetrov. Pogojno se lahko odločimo tudi za tanjšega masivnega s peresom in utorom, najraje v hrastu. Pozorni moramo biti pri izbiri vrste lesa. Tu je več omejitev, bukev denimo ni primerna, pogojno primerni so javor, wenge, akacija in še nekateri drugi. Izdelovalec mora jamčiti, da je določen izbor parketa primeren za talno gretje, zato morate to pred nakupom obvezno preveriti.

Ali so kakšne posebnosti pri polaganju parketa, ker ima hiša talno gretje?

Pred polaganjem mora talno gretje že delovati, izveden mora biti tudi poseben protokol talnega gretja. Stranka pri nas dobi podrobna navodila za ta protokol, večina sodobnih ogrevalnih naprav pa ima za to že nastavljen avtomatski program. Tla morajo biti pred polaganjem ravna, čista in suha. Preostanek vlage v estrihu ne sme presegati 1,8 odstotka po metodi CM. To polagalec pred polaganjem obvezno preveri s posebnim merilnikom. Lepila ne smejo biti na vodni osnovi, največ se uporabljajo poliuretanska lepila ali lepila na osnovi monosilana. Pri nas lahko denimo stranke izbirajo tudi med bolj ekološkimi lepili in posebnimi lepili za alergike, ki ne vsebujejo aminov.

Glede na to, da imajo v družini dva mala otroka, jih zanima, kako je z vzdrževanjem in kaj lahko naredijo, če se parket poškoduje.

Pomembno je, ali imamo lakiran ali oljen parket. Za oljen parket sem že povedal glede vzdrževanja in poškodb. Ko pa je obrabljen lakiran parket, se je treba iz prostorov izseliti, umakniti pohištvo, odstraniti stenske zaključne letve, celotna površina se brusi, kita in ponovno lakira. Na novo se montirajo zaključne letve, po nekaj dneh sušenja se lahko v prostor vnese pohištvo in se ponovno vselimo. To je kar velik finančen in logističen zalogaj za vsako družino. Vse to pri obnovi oljenega parketa odpade.

Kaj še lahko naredimo pri vzdrževanju parketa, da bo ta ostal čim dlje čim bolj ohranjen?

Preventiva je vedno boljša kot kurativa in tega se je pametno držati tudi pri parketu. Zelo veliko bomo naredili že s kakovostnim predpražnikom na vhodu. S tem bomo bistveno zmanjšali vnos peska in mikrosmeti. Za čiščenje priporočamo posebna čistila, kot je denimo Osmo Wash and Care za oljen parket. S temi čistili parket ob čiščenju tudi negujemo in preprečujemo izsušitev lesa. Če želimo osvežiti barvo, so na voljo tekoči voski za ta namen, za večjo obnovo pa so na voljo vzdrževalna olja. Na noge pohištva, predvsem stolov, namestimo kakovostne ščitnike tal, kot je denimo  ScratchNoMore. Pod stole na koleščkih postavimo zaščitno podlogo. 

Ker je hiša mlade družine zgrajena iz povsem naravnih materialov, želijo tako položiti tudi parket. Pri polaganju pa se uporabljajo različna lepila. Ali so ta lepila zdravju kakorkoli škodljiva?

O različnih možnostih lepil smo nekaj že govorili. Akrilna lepila se ne uporabljajo za gotove parkete in za talno gretje. Za gotove parkete na talno gretje se uporabljajo epoksi-poliuretanska ali čista poliuretanska lepila, ki so na voljo tudi brez topil in ustrezajo visokim ekološkim zahtevam. Novejša generacija lepil je na osnovi monosilana, za alergike so na voljo posebna lepila brez aminov. Prav vsa lepila, ki jih mi uporabljamo, spadajo v razred A ali A+.

Kakšne so še druge možnosti polaganja?

Parketi na klik se lahko polagajo plavajoče, to je brez lepljenja. Pri teh parketih je spoj med deskama narejen tako, da jih v vodoravnem položaju ni mogoče ločiti in lepljenje pravzaprav ni potrebno. Vendar imamo pri tej družini hišo s talnim gretjem, kjer bolj priporočamo lepljenje. Pri talnem gretju je priporočljivo, da ima parket neposreden stik s tlemi; prehod toplote in s tem izkoristek vložene energije je v tem primeru bistveno boljši.

Na končno vizualno podobo precej vpliva tudi izbira zaključnih letvic. Kaj je dobro vedeti pri izbiri teh letvic, da bo prostor lepo zaključen?

Zaključne letvice so pomemben estetski element, ki je po krivici kar malo zapostavljen. Obstenske zaključne letvice so tisti ključni zaključni element, ki bo vplival na splošen vtis v prostoru. S pravim izborom lahko naredimo prostor svež in odprt, z napačnim lahko postane prostor tudi utesnjujoč in optično lahko znižamo strop. V preteklosti je veljalo, da mora biti letev na pogled enaka kot parket. To se zdaj bistveno spreminja. Velja trend, da je letev del stene in ne parketa; stena je stena do tal, tla se končajo na tleh. Če imate belo stavbno pohištvo – okna in vrata – in če imate predvidene bele stene, priporočamo tudi bele letve. Če imate predvidene barvne stene, lahko izbirate med letvico v barvi parketa ali letvijo, ki se barva s stensko barvo in je skoraj neopazna. Na voljo je več kot 300 modelov, v praksi pa prevladujejo ali zelo nizke, neopazne ali posebej visoke letve. To je odvisno predvsem od sloga ambienta in pohištva. Minimalističen slog zahteva drugačne letve kot na primer razkošen podeželski ali meščanski slog.

 

parket montažne hiše

Družina bi rada sredi dnevne sobe v parket vgradila simbol za srečo v družini s premerom okoli 75 centimetrov. Kaj imate na izbiro?

Simbolov vgrajujemo kar veliko. Kolikor je želja, toliko je rešitev. Simbol ali ornament je lahko velik, opazen, lahko je osrednji del bivalnega prostora, ali pa je skrit in neopazen. Najprej glede na željo stranke izdelamo načrt in ko ga v celoti uskladimo, gremo v izdelavo. Na objektu se nato zelo preprosto vgradi v parket. Želje so različne, od horoskopskih znamenj, velikokrat delamo znake jin-jang, sonce v različnih oblikah, rože, simbole za srečo, rodnost in blaginjo. Veliko je tudi unikatnih abstraktnih ornamentov in simbolov, ki so pomembni za posameznika ali družino. Tako smo denimo lovcu v hišo vgradili simbole različnih živali, lekarnarju znameniti antični simbol Asklepijeve palice, sodniku tehtnico, mornarju rožo vetrov in tako naprej.

Koliko pa to stane?

Cena je odvisna od vrste lesa, velikosti ornamenta in skupne dolžine rezov, ki so potrebni za izdelavo. Najpreprostejši mali ornamenti lahko stanejo samo nekaj deset evrov, cene pa so lahko tudi več tisoč evrov za bolj zapletene ornamente. Lahko se izdelajo lasersko, večinoma pa jih delamo ročno, saj je ročno delo bolj iskano in cenjeno. Okvirna cena za preprost ornament, velik 75 centimetrov, bi bila med 300 in 500 evri.

Kako pa je s polaganjem parketa v kuhinji, saj je tam prisotna voda. Ali imate kakšne alternative, da bi bil videz podoben parketu?

Tla v kuhinji, še zlasti ob kuhinjskem pultu, so med najbolj obremenjenimi v hiši, zato moramo izbiri nameniti še posebno pozornost. Brez težav lahko uporabljamo parket, vendar nujno oljen. Zaradi povečane uporabe in večkratnega čiščenja bo treba parket tukaj večkrat naoljiti kot denimo v spalnici. To je izvedljivo samo pri oljenem parketu, pri lakiranem ne. Za kuhinjo bi pred oljenjem priporočal še dodatno impregnacijo z denimo Osmo Wood Protector. S tem naredimo dodatni vodoodbojni sloj, ki še bistveno olajša čiščenje. Lahko pa izberemo tudi vinil, ki je dobra izbira za kuhinjo. Pri nas v salonu lahko izbirate med več sto dekorji vinila. Cenovni razpon je približno od 12 do 50 evrov za kvadratni meter. Na voljo so vzorci lesnih dekorjev, imitacija kamna, artistični in abstraktni vzorci. Na voljo so tudi barvni linoleji v ploščah, ki nam omogočajo poljubne modne barvne kombinacije.

Kakšno rešitev pa družini priporočate na terasi, ki je sicer pokrita, vendar še vedno pod različnimi vremenskimi vplivi?

Terasa je podaljšek dnevnih bivalnih prostorov na vrt in večini najljubši kotiček za preživljanje prostega časa. Temu primerno jo moramo tudi opremiti, najbolje s preprostimi naravnimi materiali. In les je prva pa gotovo tudi najboljša izbira. Moramo pa izbrati obstojen les, ki je primeren za zunaj in ki na dolgi rok prenese različne klimatske razmere, od poletne vročine do zimske zmrzali. Najbolj je poznan teak, ki je izjemno kakovosten, nikakor pa ni edini. Kot zelo kakovostno alternativo teaku priporočamo brazilski ipe ali cumaru champagne. Najcenejši je sibirski macesen, ki je še vedno dokaj dober, le nekoliko manj obstojen kot preostale eksotične vrste lesa, vsekakor pa vreden svoje ugodne cene! Lesene deske na terasi se, drugače kot velja za parket, polagajo nekaj milimetrov narazen, da pustimo prostor za delovanje lesa in odtekanje vode. Če nas vidne fuge motijo, imate na voljo leseno teraso s senčno fugo; takšna terasa deluje izjemno elegantno, videti je zelo lepo, prefinjeno in predvsem ni bojazni, da bi nam kaj padlo med deske. Senčna fuga še vedno omogoča odtekanje vode, le videz je veliko sodobnejši in lepši.

Kako pa na ta les vpliva sonce?

Vse eksotične vrste lesa, izpostavljene UV-žarkom, posivijo. Če želimo ohranjati lepo barvo lesa, teraso enkrat ali dvakrat na letno naoljimo z Osmo specialnim oljem za terase. Lahko se zgodi, da terase več let iz takšnih ali drugačnih razlogov ne vzdržujemo in ne oljimo. Tudi če je terasa zapuščena in siva, se zelo preprosto očisti umazanije in sivine denimo z gelom Osmo Wood Reviver in les zopet zasije v svoji naravni barvi in lepoti. To čistilo in olje se lahko uporablja tudi za vrtno pohištvo. 

Na koliko ocenjujete celotno investicijo naše mlade družine, da bi s parketom opremila dnevno-jedilni prostor s kuhinjo, spalnico, dve otroški sobi, kabinet in predprostor, ki so skupaj veliki 90 kvadratnih metrov?

Najnižje cene na ključ za kvadratni meter položenega gotovega parketa za talno gretje, z vsem materialom in davkom se začnejo pri 40 evrih za kvadratni meter. Če želimo bolj kakovosten parket, večje deske, bolj kakovostna lepila in če želimo pred vselitvijo tudi dodatno zaščito parketa s kakovostnim oljem in trdimi voski, se strošek hitro dvigne na 50 ali 60 evrov za kvadratni meter. Prav tu, med 50 in 60 evri, pa je tudi najpogostejši nakup, čeprav navzgor omejitev ni.

Koliko pa bi stal še les za teraso?

Pri terasnem podu je najdražji teak, stane okoli sto evrov za kvadratni meter, najcenejši je sibirski macesen, ki je pod 20 evri, vse drugo je vmes. V območju med 40 in 65 evri je zelo širok izbor kakovostnih lesenih teras. Poleg tega moramo pri oceni stroškov upoštevati še strošek podkonstrukcije, ki je okoli pet evrov za tekoči meter, strošek pritrdilnega materiala, kot so denimo vijaki in sponke za skrito montažo, in strošek montaže terase. V primeru naše družine bi bil torej končni strošek za leseno teraso iz sibirskega macesna okoli 500 evrov.

 

VOGART 2018

Primerjaj hiše

Primerjaj (0)