Novosti na trgu

hise-eknjiga

Ravnokar smo izdali prvo neodvisno e-knjigo o montažnih hišah pri nas. Namenjena je vsem, ki se zanimate za nakup montažne hiše ali pa v njej že živite. Priročnik ima 47 strani, pisan pa je v preprostem in razumljivem jeziku. Brezplačno pa jo lahko dobite, če izpolnite obrazec na www.montažnehiše.com/e-knjiga.

UVOD V E-KNJIGO

Montažne hiše tudi pri nas postajajo pravi hit!

Matjaž Nidorfer, urednik portala www.montažnehiše.com
Nekaj moram takoj priznati. Montažnih hiš do pred kakšnima dvema letoma nisem kaj dosti poznal. Sem pa o njih veliko slišal. In včasih tudi kaj takega, kar me ni najbolj navdušilo. Toda obisk pri enem od kolegov je vse obrnil na glavo. V novozgrajeni leseni montažni hiši sem se počutil res prijetno. Občutek, kakršnega klasična zidana hiša ne da. In ravno ta razlika med nekim prejšnjim prepričanjem in tem, kar sem doživel, me je izzvala, da sem se v montažne hiše bolj poglobil. Začel sem brati članke in spremljati drugo literaturo. Zadnjega pol leta sem se pogovarjal s številnimi ponudniki montažnih hiš, in kar je še najpomembnejše, tudi s številnimi njihovimi kupci. In glavna spoznanja?

Kot prvo, prepričan sem, da vam mravlje ali lesni črvi hiše ne bodo niti pojedli niti kako drugače uničili. Les, ki sestavlja glavno ogrodje montažne hiše, je namreč že pred vgradnjo ustrezno zaščiten in posušen. Zato tudi ni nobenega »škripanja. Glede zvočne izolacije ponudniki pravijo, da so stene sodobnih montažnih hiš na ravni uglednih hotelov, zanje pa vemo, kako visoki normativi zvočne izolativnosti veljajo pri njih.

Izpolnite obrazec in prejmite e-knjigo popolnoma brezplačno

 

Z vsemi izboljšavami in izjemnim razvojem tako materialov kot tudi gradbene tehnologije montažne hiše tako tudi v Sloveniji postajajo pravi hit. Njihov delež v novozgrajenih hišah se hitro povečuje. Po ocenah strokovnjakov naj bi znašal že kakšnih 20 do 30 odstotkov, toda natančne številke ne ve nihče, saj uradne statistike žal ni na voljo. V pogovorih s ponudniki montažnih hiš pa je mogoče spoznati, da imajo vsi dela čez glavo. Takega povpraševanja, kot je bilo lani in se povečini nadaljuje tudi letos, nekateri še niso imeli. To pomeni, da se tudi pri nas odpravljajo močno zakoreninjeni stereotipi iz preteklosti in prepričanje, da prava hiša pač mora biti zgrajena iz »ceglov«.

Sodobne montažne hiše imajo pred klasičnimi zidanimi kar nekaj prednosti. Zgrajene so iz naravnih materialov, ki živijo in dihajo s človekom. Les daje prijeten občutek za bivanje. Tudi pri izolaciji se uporabljajo naravni materiali, ki pa so hkrati tudi energijsko zelo učinkoviti. Tako nekatere energetsko najbolj varčne hiše potrebujejo zelo malo dodatne energije za ogrevanje, le za kakšnih 150 evrov na leto ali še manj.

Nekaj izbranih tem iz e-knjige:

 • Katere so glavne značilnosti montažnih hiš?
 • Na kaj moram biti pozoren pri nakupu parcele za gradnjo montažne hiše?
 • Katere korake moram opraviti pri nakupu montažne hiše?
 • Katere podatke moram zaupati ponudniku montažne hiše, da bom dobil njegovo čim bolj celovito in konkretno ponudbo?
 • Koliko stanejo montažne hiše?
 • Kakšne certifikate je dobro, da ima proizvajalec montažne hiše?
 • Kako poteka gradnja montažne hiše?
 • Kako naj skrbim in vzdržujem svojo montažno hišo?
 • Kako je z ogrevanjem montažnih hiš?
 • Kakšno sončno elektrarno potrebujem na svoji montažni hiši?
 • V kateri banki naj najamem stanovanjsko posojilo za nakup montažne hiše?
 • Ali lahko za nakup montažne hiše pridobim nepovratna sredstva Eko sklada?

Kakšni pa bodo trendi v prihodnje? Menim, da se bo delež montažnih hiš še naprej povečeval. Tempo življenja je pač takšen, da večina nima časa za gradnjo klasične, zidane hiše. Časi, ko so popoldne ali ob koncu tedna, čez nedeljo, ljudje skupaj s prijatelji in sorodniki pet let gradili hišo, so za nami. Mlajše generacije za to tudi nimajo niti ustreznega znanja niti ročnih spretnosti. Montažno hišo danes kupiš, čez pol leta pa v njej že živiš. Le eno je treba imeti – denar, seveda. In to je morebiti tudi največji izziv za kupce, da jo je treba hitro financirati, medtem ko sta se gradnja in financirane prej lahko vlekla leta in leta. Trenutno je financiranje zelo ugodno, vprašanje pa je, kako dolgo bo še tako, saj se denar v bankah počasi že začenja dražiti.

Kaj pa se dogaja na strani ponudbe montažnih hiš pri nas? Ponudnikov je čedalje več. Nekateri so na trgu že dolga leta, kar nekaj pa je takšnih, ki so zaradi večjega povpraševanja zdaj začutili priložnost za zaslužek in so začeli z nič, malodane v svojih garažah. Kakšna je pri tem kakovost, je vprašanje, zato pazite, komu zaupate gradnjo, da ne boste imeli potem težav. Navzven so lahko hiše sicer videti zelo podobne, toda čez čas se znajo pokazati težave. Preverite torej reference, bonitete in kakovost vašega izbranega ponudnika, vprašajte pa tudi nekaj kupcev, ki v njegovih hišah že živijo, kako so zadovoljni z bivanjem in ali imajo ob tem kaj težav ter kako jih ponudniki rešujejo. Tako boste ob nakupu mirno spali, to pa je konec koncev, ko gre za življenjsko naložbo, tudi najpomembnejše.

V e-knjigi preberite EKSKLUZIVNI INTERVJU z direktorjem tehnološko vodilnega proizvajalca montažnih hiš pri nas:

MARKO LUKIĆ, Lumar IG: »V petih do desetih letih bo polovica novih hiš montažnih!«

Mi vam bomo pri teh odločitvah vseskozi z veseljem pomagali na novem portalu o montažnih hišah www.montažnehiše.com. Izveste lahko marsikateri koristni nasvet za nakup ali bivanje v montažnih hišah. Cilj je, da boste lahko na portalu brskali po največji ponudbi montažnih hiš pri nas. Da smo na pravi poti, kažejo tudi prve številke, saj je portal v dobrih treh mesecih obiskalo že več kot 35.000 ljudi. Z vodnikom, ki ga ravnokar prebirate, smo naredili še korak naprej. Naj vam bo v pomoč, če kupujete montažno hišo ali pa če v njej že živite.

Iskrena hvala vsem mojim sodelavcem za podporo pri pripravi priročnika, še posebej partnerju v projektu Tomažu Gorcu, ter vsem podpornikom, ki ste nas, čeprav smo šele na začetku, pri tem pogumno podprli in nam omogočili njegovo izdajo!
Drage bralke in bralci, želimo vam, da vam bo ta vodnik o montažnih hišah pomagal na poti do vašega novega doma in prijetnega bivanja.

Primerjaj hiše

Primerjaj (0)