Novosti na trgu

Sončne elektrarne
Fotografija hiše družine Janc (fotograf: Bor Slana)

Sončne elektrarne spet postajajo zanimive. Nič nenavadnega, saj izračuni kažejo na lepe prihranke. Družina Janc bo pri električni energiji letno prihranila več kot tisoč evrov. Naložba se jim bo povrnila v dobrih 12 letih, vsako nadaljnje leto pa bo zanje štelo v plus, so izračunali v Gen-I Sonce. Preden pa se odločite, da na vašo hišo montirate sončno elektrarno, se velja o tem dobro pozanimati. Pomagamo vam z 12 nasveti na najpogostejša vprašanja glede sončnih elektrarn.

»Kar nekaj je bilo razlogov za odločitev za sončno elektrarno. Prvi je ta, da je lega hiše na izjemno sončnem mestu, kjer je streha ob sončnem dnevu dejansko cel dan na soncu. Druga stvar sva pa je, da sva z možem ekološko usmerjene in skrbiva tudi za to, da ohraniva ta naš ljubi planet, ker če ga ne bomo pazili, bomo uničili sami sebe,« odločitev za nakup sončne elektrarne utemelji Marija Janc in doda: »Mislim, da se je ozaveščenost ljudi pri ohranjanju našega planeta povečala. Vse več je ločevalnih kontejnerjev, električnih avtomobilov in vse več je tudi namestitev sončne elektrarne. Za naju ta elektrarna predstavlja predvsem elektro samooskrbo. Precej izračunov je bilo narejenih in velikost elektrarne je prilagojena najini porabi električne energije.«Sončno elektrarno je družini Janc, ki živi v Spodnjih Dupljah, aprila letos postavilo podjetje GEN-I Sonce. »Montirali smo sončno elektrarno nazivne moči 10 kW, ki bo letno proizvedla približno 980 kWh elektrike na 1 kW nazivne moči. Načrtovana velikost elektrarne ustreza oceni njihove letne porabe električne energije, ki je v obdobju med aprilom 2017 in aprilom 2018 znašala 10.320 kWh,« pojasnijo v GEN-I Sonce in dodajo: »Naložba v sončno elektrarno je družino stala dobrih 13.000 evrov, pri čemer je v ceni že vključeno tudi vzdrževanje elektrarne. Pri financiranju so se odločili za sedemletno brezobrestno obročno odplačilo. Ocenjujemo, da bo družina Janc pri stroških za elektriko letno prihranila dobrih tisoč evrov, v 30 letih, kolikor je pričakovana življenjska doba sončne elektrarne, pa dobrih 30.000 evrov. V tem času bodo proizvedli skoraj 300.000 kWh zelene energije in zmanjšali ogljični odtis za skoraj 150.000 kilogramov CO2.« Izračun prikazuje tudi spodnja tabela.

   
 PO IZGRADNJI SONČNE ELEKTRARNE Strošek oskrbe z električno energijo in predvideni prihranki družine Janc
Ocena trenutnega letnega stroška za oskrbo z električno energijo 1.311,34  EUR
Ocena predvidenega mesečnega stroška za oskrbo z električno energijo po izgradnji elektrarne 19,03 EUR
Ocena predvidenega letnega stroška za oskrbo z električno energijo po izgradnji elektrarne 228,40 EUR
Ocena predvidenega letnega prihranka za oskrbo z električno energijo po izgradnji elektrarne 1.082,93 EUR
Ocena predvidenega prihranka v življenjski dobi elektrarne (30 let) 31.946,44 EUR
Enostavna doba vračanja investicije 12,7 let
Ocena predvidene proizvodnje zelene energije v življenjski dobi elektrarne (30 let) 294.000 kWh
Ocena predvidenega prihranka CO2 v življenjski dobi elektrarne (30 let) 144.060 kg

Solarna elektrarna

Gospod Janc (fotograf: Bor Slana)

Vsaka družina ima svojo zgodbo!

Seveda pa se mora vsak kupec na tovrstno odločitev dobro pripraviti in si izračune prilagoditi glede na svoje potrebe, porabo električne energije, lokacijo kjer živi, lego hiše, kako je obsijana s soncem in še kaj. Da vam bo pri tem čim lažje, smo na našem portalu montažnehiše.com pripravili 12 nasvetov, ki jih je dobro upoštevati pri izbiri sončne elektrarne.

 1. Kaj je pomembno pri izbiri ponudnika?

Na trgu je več ponudnikov sončnih elektrarn, zato pozorno proučite njihovo ponudbo, stroške investicije, možnosti financiranja, ki vam ga ponujajo, garancijo, kasnejše servisiranje in vzdrževanje. Ko se odločite, z izbranim ponudnikom sklenete  pogodbo za postavitev elektrarne na ključ. Ponudnik mora poleg montaže sončne elektrarne  poskrbeti tudi za vso dokumentacijo in dovoljenja za priključitev elektrarne na elektrodistribucijsko omrežje.

 1. Kakšno sončno elektrarno sploh potrebujem?

To je odvisno od vaše porabe električne energije, velikosti strehe in pa denarja, ki ga imate na voljo za investicijo. Podatke o tem koliko znašata vaša letna poraba in strošek električne energije najdete na mesečnih računih vašega dobavitelja elektrike. Za 1 kW moči iz sončne elektrarne potrebujete površino od sedem do deset kvadratnih metrov strehe, na leto pa vam to prinese okoli tisoč do 1.200 kWh električne energije. Dodajmo, da je lahko največja domača sončna elektrarna velikosti 11 kW. Priporočeno je, da sončna elektrarna pokrije vse vaše sedanje potrebe, dodajte pa še nekaj rezerve, če boste kdaj v prihodnje vašo hišo recimo ogrevali s toplotno črpalko ali pa na elektriko priključili električni avto. Povprečna velika stanovanjska hiša, ki ima ogrevanje na toplotno črpalko, potrebuje sončno elektrarno velikosti okoli 10 kW, če se ogrevamo drugače, pa je v povprečju dovolj tudi kakšnih 7 kW.

 1. Koliko stane sončna elektrarna?

Glede cene sončne elektrarne enoznačnega odgovora ni, saj je vsaka elektrarna posebna, prilagojena glede na želje in potrebe gospodinjstva, ter na značilnosti strehe, lokacije. V povprečju lahko rečemo, da je strošek investicije v sončno elektrarno od dobrih tisoč do 1.500 evrov na kW moči. Končno ceno povečajo dodatni stroški za financiranje, če moramo najeti posojilo, po drugi strani pa investicijo znižajo morebitne subvencije Eko sklada ali pa kakšne ugodnosti ali popusti ponudnika. Temu je treba kasneje prišteti še stroške rednega servisiranja in vzdrževanja, ki znašajo pri nekaterih ponudnikih tudi po 200 ali več evrov naprej, na vsaki dve leti.

 1. Koliko znašajo za sončno elektrarno subvencije Eko sklada?

Subvencije Eko sklada za sončne elektrarne znašajo 20 odstotkov od celotne naložbe z omejitvijo 180 evrov za 1 kW moči, do največje moči 11 kW. Vključeni so stroški nakupa in montaže naprave ter pripadajočih električnih inštalacij in opreme. Najvišja subvencija za sončno elektrarno moči 11 kW tako znaša 1.980 evrov.

 1. Kdaj se povrne naložba v sončno elektrarno?

Investicija v sončno elektrarno se po mnenju strokovnjakov povrne v roku od deset do 13 let. Povrnitev naložbe in potem kasneje njena donosnost so odvisni od same postavitve in velikosti, pravilnega vzdrževanja, rednega letnega čiščenja modulov in pridobitve subvencije Eko sklada. Velja pa, da so sončne elektrarne večjih moči bolj ekonomične.

 1. Koliko bodo naši stroški za elektriko po izgradnji sončne elektrarne?

Poraba električne energije povprečnega slovenskega gospodinjstva znaša štiri tisoč KW na leto. S postavitvijo elektrarne se pri povprečnem gospodinjskem odjemalcu stroški za električno energijo znižajo za okoli 75 odstotkov glede na sedanje stroške, saj z mesečnim računom plačujem le še strošek obračunske moči in prispevek OVE + SPTE, ki sta vezana na priključno moč priključka in ne na porabo, zato ju je treba plačati tudi v primeru, da na merilnem mestu ni porabe elektrike. Ta strošek v povprečnem gospodinjstvu znaša okoli 15 do 20 evrov na mesec. 1. Kje lahko namestim sončno elektrarno?

Pred investicijo je prvo pomembno vprašanje lokacija hiše, saj je od lokacije odvisno tudi, koliko je hiša obsijana s soncem, da bo sončna elektrarna čim bolj učinkovita. Po navedbah strokovnjakov je povprečno sončno obsevanje na površinsko enoto v Sloveniji približno 1.242 kWh/m2. Kako uspešni bomo pri tem sami, je odvisno tudi od namestitve fotovoltaičnih panelov sončne elektrarne. Najbolje je seveda, da se montirajo na sončno, južno stran strehe pod naklonskim kotom okoli 30 do 35 stopinj. Vsako odstopanje od tega naklona pa tudi obrnjenosti od sonca zmanjšuje učinkovitost elektrarne. Zavedati se je treba, da je v toplejših krajih sončno sevanje bistveno močnejše, zato je tamkaj učinkovitost domače elektrarne precej večja.

 1. Kakšna so tveganja glede sončne elektrarne?

Marsikdo se sprašuje ali je to, da imaš na svoji hiši montirano elektrarno, zdravo, saj vemo, da elektrarne načeloma oddajajo sevanje. Ponudniki v en glas trdijo, da sevanja, ki bi ogrožalo zdravje, pri sončnih elektrarnah ni. Vsekakor se splača te navedbe preveriti na licu mesta. Je pa pomembno, da je elektrarna izvedena tehnično pravilno in varno. Drugih večjih tveganj pri sončni elektrarni ni. Še največ je običajno bojazni glede poškodb pri toči, toda tovrstni moduli naj bi prenesli udarce toče tudi do velikosti oreha.

 1. Kaj se dogaja s sončno elektrarno po določenih letih delovanja?

S staranjem sončnih celic se njihova učinkovitost zmanjšuje in po 20 do 25 letih upade za kakšnih 20 odstotkov. Seveda pa je to odvisno tudi od prvotne vgradnje in izbire vrste sončnih celic, ki imajo različni izkoristek. Pri polikristalnih je izkoristek okoli 15-odstoten, pri monokristalnih, ki so dražje, 20-odstoten. Ne velja pa to za vse strehe enako. Strokovnjaki monokristalne celice priporočajo za dobre pogoje sončnega obsevanja. Pogostejše so polikristalne celice, ki so primernejše tudi tam, kjer je manj sonca.

 1. Se mi splača nakup sončne elektrarne, če že imam toplotno črpalko?

Če se ogrevate s toplotno črpalko, ki za svoj pogon izkorišča električno energijo, je naložba v sončno elektrarno še bolj smotrna, saj bo sončna elektrarna tako še bolje izkoriščena, vaši prihranki pa večji.

 1. Kakšne so možnosti financiranja?

Za financiranje nakupa elektrarne so na voljo posojila bank, še bolj kot ta, pa vam lahko gredo na roko sami ponudniki sončnih elektrarn, ki vam lahko omogočajo tudi plačila na obroke brez obresti. Seveda pa bodite pozorni na končno skupno ceno.

 1. Kako sončna elektrarna deluje pozimi, ko je manj sonca?

Sončne elektrarne so povezane v električno omrežje, v katero oddajate svojo presežno proizvedeno električno energijo, ko je sonca več, ko pa ga je manj, iz omrežja  električno energijo črpate. Poračun viška in manjka pa ponudniki potem običajno obračunavajo enkrat na leto. Cilj pa naj bi bil, da je razlika med proizvedeno in porabljeno električno energijo čim manjša.


Za več informacij nam pošljite neobvezno povpraševanje:

Z izpolnjevanjem in pošiljanjem tega povpraševanja se strinjam, da se podatki, ki sem jih vnesel v obrazec za povpraševanje, lahko posredujejo ponudnikom montažnih hiš za pridobitev ustreznih ponudb.

Primerjaj hiše

Primerjaj (0)