Novosti na trgu

stanovanjski kredit

Stanovanjski kredit je mogoče dobiti za različne namene, eden o teh je tudi nakup montažne hiše. To je za večino ljudi zagotovo eden največjih finančnih zalogajev v življenju, zato se je treba nanj dobro pripraviti; preverili smo kako do stanovanjskega kredita in koliko vas bo to stalo.

Stanovanjski kredit lahko v Sloveniji dobite pri približno 15 bankah in hranilnicah, za gradnjo sodobnih montažnih hiš, pa ima svojo ugodno ponudbo tudi Eko sklad. Preden pa se odločimo za ponudnika kreditov, moramo natančno vedeti koliko denarja sploh potrebujemo. Preverimo torej najprej to, koliko nas bo stala montažna hiša? Cene samih montažnih hiš izdelanih na ključ se gibljejo od 700 pa do 1.200 evrov na kvadratni meter, odvisno od velikosti, kvalitete vgrajenih materialov, oblikovanja in  končne opreme. V povprečju cene okoli 150 kvadratnih metrov velike tipske montažne hiše znašajo nekje od 120 do 150 tisoč evrov. 

 

Stanovanjski kredit Eko sklada

Za pridobitev Eko kredita sta pomembna predvsem dva pogoja. Kupec montažne hiše mora biti kreditno spodoben, hiša pa mora zagotavljati ustrezno energijsko učinkovitost, kar pomeni, da mora biti letna poraba energije za ogrevanje manjša ali enaka 25 kWh/m2. Mimogrede, za pridobitev nepovratne subvencije Eko sklada so merila strožja, saj letna poraba energije za ogrevanje ne sme presegati 15 kWh/m2.

Kaj pa stroški Eko kredita? Za fizične osebe velja obrestna mera trimesečni EURIBOR + 1,3 odstotka. Odplačilna doba je do 20 let. Poleg tega je treba plačati še druge stroške kredita, ki znašajo 1,5 odstotka od vrednosti najetega kredita, vendar ne manj kot 40 in ne več kot 175 evrov. Stanovanjski kredit ima tudi strošek vodenja, za kar boste, odvisno od višine kredita, odšteli še od 30 do 50 evrov na leto, poravnati pa bo treba še zavarovanje kredita, kar je odvisno od višine in dolžine odplačevanja kredita.

 

stanovanjski kredit

 

Kaj pa stanovanjski kredit v bankah?

Tako torej Eko krediti, ki se jih splača izkoristiti, saj je obrestna mera bolj ugodna od obrestnih mer, ki jih na trgu ponujajo banke. Toda v primeru, da vaša montažna hiša ne zagotavlja ustrezne energijske učinkovitosti, ali da ne izpolnjujete drugih pogojev Eko sklada, vam ne preostane drugo, kot da se obrnete na banke. Zato smo preverili kaj trenutno ponujajo banke in po kakšni ceni kar na konkretnem primeru družine, ki kupuje montažno hišo za 150 tisoč evrov. Parcelo imajo kupljeno in pripravljeno za gradnjo, za montažno hišo imajo privarčevanih 50 tisočakov, za preostalih sto tisočakov pa bi najeli stanovanjski kredit za 15 let in z zavarovanjem s hipoteko.

V SKB banki fiksna obrestna mera za tovrstni kredit znaša tri odstotke, variabilna pa 2,05 odstotka plus trimesečni EURIBOR, ki pa je trenutno negativen, zato pribitka, dokler se ta ne povzpne nad vrednost nič, pri izračunu ne upoštevajo. Pri fiksni obrestni meri je mesečni obrok 690,6 evra, tako da bi za celotni stanovanjski kredit plačali 24.304 obresti. Pri variabilni obrestni meri obrok znaša 645,8 evra, kar pomeni, da bi za kredit trenutno plačali 16.240 obresti. Pri tem pa je treba vedeti, da se bo EURIBOR v prihodnjih letih zagotovo povečal, kar bo povečalo tudi obroke kredita in boste na koncu zanj plačali morebiti celo več kot pri kreditu s fiksno obrestno mero. Drugi stroški povezani s kreditom v SKB so še strošek odobritve kredita v višini 500 evrov, stroški cenitve 488 evrov, stroški za izvedbo zavarovanja z nepremičnino 122 evrov.

V UniCredit banki so nam odgovorili, da pri njih fiksna obrestna mera za tovrstni stanovanjski kredit trenutno znaša 2,80 odstotka letno, mesečni obrok pa 684,5 evra. Variabilna obrestna mera je pri njih trimesečni EURIBOR (trenutno minus 0,33 odstotka) plus 2,20 odstotka, tako da je mesečni obrok 639,8 evra. Strošek odobritve je 300 evrov, strošek izdelave cenitvenega poročila pa 350 evrov.

Poleg tega banke pri najetju stanovanjskega kredita zahtevajo tudi sklenitev življenjskega zavarovanja v višini kredita. Koliko stane to zavarovanje je odvisno od vsakega posameznika, najbolj ugodno pa je med vsemi življenjskimi zavarovanji zagotovo riziko življenjsko zavarovanje. Se pa splača pridobiti več ponudb različnih zavarovalnic, saj so lahko razlike med njimi kar precejšnje.

Tudi ponudbe bank kažejo, da se lahko cene kreditov in drugi z njim povezani stroški med bankami kar precej razlikujejo, zato se splača o tem dobro pozanimati in izbiri nameniti dovolj pozornosti in časa. Za stanovanjski kredit je treba pridobiti ponudbe vsaj treh do petih kreditodajalcev in jih med sabo primerjati. Ne pozabite pa še to, da so se banke in hranilnice pripravljene o obrestnih merah in drugih pogojih najetja kredita pogajati, zato se nikar ne zadovoljite že s prvo ponudbo. Po drugi strani pa se vam morebiti splača izkoristiti tudi ugodno ponudbo, ki jo lahko pridobite preko vašega prodajalca montažne hiše. Večina jih ima z bankami običajno sklenjen dogovor za ugodno financiranje svojih kupcev.

 

Stanovanjski kredit in zanj potrebni dokumenti

Ker gre v primeru nakupa montažne hiše za gradnjo stanovanjskega objekta, kreditojemalec za pridobitev kredita potrebuje kar nekaj papirjev:

  • dokazila o kreditni sposobnosti (potrdilo delodajalca, plačilne liste, izpis prometa TRR …);
  • pravnomočno gradbeno dovoljenje;
  • dokazilo o lastništvu zemljišča (zemljiško knjižni izpisek);
  • prodajno pogodbo za nakup montažnega objekta;
  • dokazilo o lastnih sredstvih (na računu ali v že vloženih sredstvih v gradnjo);
  • v primeru zavarovanja s poroki dokazila o kreditni sposobnosti porokov (enaka kot za kreditojemalca);
  • v primeru zavarovanja s hipoteko cenitev nepremičnine, ki se pri gradnji izračuna na končno vrednost zaključene gradnje in solidarne poroštvene izjave morebitnih solastnikov, ki bodo tudi zastavitelji svojega deleža.

 stanovanjski kredit

Ni vseeno, koliko boste plačali za stanovanjski kredit!

Večina kupcev je ob nakupu montažne hiše seveda osredotočenih predvsem na samo izbiro hiše, njeno obliko, opremo in še kaj, najemu kredita pa posveča premalo pozornosti. Samo, da dobim denar in se čimprej vselim v novi dom, pa naj stane kolikor hoče, razmišljajo. Toda to ni najboljša pot. S pametno pripravo na stanovanjski kredit lahko pri najetju precej prihranite, prihranjeni denar pa raje porabite za opremo vašega doma. Tako bo vaše zadovoljstvo ob vselitvi še občutno večje!

Za več informacij nam pošljite neobvezno povpraševanje:

Z izpolnjevanjem in pošiljanjem tega povpraševanja se strinjam, da se podatki, ki sem jih vnesel v obrazec za povpraševanje, lahko posredujejo ponudnikom montažnih hiš za pridobitev ustreznih ponudb.

Primerjaj hiše

Primerjaj (0)