Novosti na trgu

Ste doma pogosto zaspani?

Kavica je kar dobra rešitev, toda še bolje se boste počutili, če boste imeli na voljo obilico svežega zraka. Kisik je gorivo, ki nam daje energijo za življenje, smo se učili že v osnovni šoli, a na to pogosto pozabljamo! In kakšna je potem rešitev, da nam o tem ne bo treba vseskozi razmišljati?

Milan Kuster, direktor podjetja Lumos

To so zagotovo sodobni prezračevalni sistemi. Razvita Evropa jih že dalj časa množično vgrajuje v svoje domove, z osveščanjem o zdravem življenju pa so v zadnjem času čedalje bolj priljubljeni tudi pri nas. Zakaj je tako, smo se pogovarjali z Milanom Kusterjem, direktorjem podjetja Lunos, ki je na slovenski trg pripeljalo inovativne rešitve preverjenih prezračevalnih sistemov iz Nemčije. Slovenski kupci so njihovemu sistemu e2 lani podelili naziv najboljšega prezračevalnega sistema pri nas. O priljubljenost njihovih izdelkov pa priča tudi to, da je podjetje Lunos že drugo leto zapored nominirano za slovensko gazelo. Kaj torej prinašajo prezračevalni sistemi za naše življenje in zdravje, koliko stanejo, kako jih vgradimo in vzdržujemo, ter še marsikaj drugega nam je za naš portal www.montažnehiše.com ekskluzivno zaupal Milan Kuster.

Povejte nam prosim, kakšen zrak ima povprečna družina v svojem stanovanju ali hiši?

Pohištvo, preproge, zavese, zidne barve in še kaj vseskozi po malem v zrak pošiljajo strupene snovi, ki so dolgoročno zdravju škodljive. Če prostorov dalj časa ne zračimo, postaja koncentracija teh snovi čedalje večja. Razmerje med CO2 in kisikom je porušeno, kar pa ne vpliva dobro na naše počutje, zatorej je pomembno, da v prostore ne glede na letni čas vseskozi dovajamo sveži zrak. S tem se bo naše počutje bistveno izboljšalo. Človek za dobro počutje pač potrebuje svež zrak.

Pogosto pa je tako, da na prezračevanje kar pozabimo, sploh pozimi, ko je zunaj mraz.

Res je. Poleg tega pa pozimi z odpiranjem oken izgubljamo energijo za ogrevanje, s čimer si povzročamo nepotrebne stroške. Vse to lahko preprosto rešimo z vgradnjo ustreznega prezračevalnega sistema. Najboljša rešitev je decentralizirani prezračevalni sistem, ki vseskozi skrbi za kontrolirano izmenjavo zraka, da jo je ravno prav. Prihranki energije pri decentraliziranemu prezračevanju so med 25 in 30 odstotki v primerjavi z odpiranjem oken.

Prezračevalni sistem e2

Kako pa sploh deluje decentralizirano prezračevanje?

Decentralizirani sistem ima več prezračevalnih enot, ki nenehno skrbijo za dovajanje svežega zraka, čiščenje in hkratno odvajanje izrabljenega zraka. Pomembno je, da so vse enote pravilno razporejene po stanovanju ali hiši. Ti posamezni elementi potem komunicirajo med sabo prek pametnega krmiljenja, ki v odvisnosti od vlage in temperature, poskrbi za optimalno delovanje sistema. Za ta sistem torej ni treba vgraditi prezračevalnih kanalov. Imamo pa pri tem dve možnosti; prva je, da izberemo energetsko učinkovitejši sistem z rekuperacijo, ali pa higrosenzibilni sistem pri katerem zraka ne dogrevamo. Ni pa vsak sistem primeren za vse, kar pa vam bodo lahko svetovali naši strokovnjaki šele ob ogledu vašega objekta.

Najbrž pa poznamo še kakšne druge sisteme prezračevanja?

Tako je. V praksi se uporabljajo tri rešitve. Najstarejša in do leta 2010 praktično edina rešitev je bil centralni sistem. Toda njegova glavna pomanjkljivost je, da je primeren samo za novogradnje ali celovite sanacije stavb. Poleg tega pa si najbrž nihče ne želi dihati zraka, ki potuje po dolgih ceveh v katerih so mikroorganizmi, bakterije… Tega sistema se zato v razvitem delu Evrope skorajda ne vgrajuje več. Potem imamo na voljo lokalne prezračevalnike, ki pa prezračujejo le en prostor ne pa prostora kot celote, saj naprave med sabo niso povezane. Najboljša rešitev je zato decentralizirani prezračevalni  sistem. Njegova uporaba v razvitih državah EU je v strmem porastu zaradi nižje cene, možnosti preproste vgradnje tako v nove kot v starejše objekte, večje učinkovitosti delovanja in posledično tudi manjše porabe energije. 

Omenili ste energetsko učinkovitost decentraliziranega sistema. Koliko pa stane delovanje takšnega sistema?

Za delovanje decentraliziranega sistema prezračevanja ena enota porabi le od 1,5 do tri evre električne energije na leto. Iz izkušenj lahko povem, da na srednje veliko stanovanje to znese okoli deset evrov na leto, za srednje veliko hišo pa dvajset evrov. In to velja za neprestano delovanje celotnega sistema za celo leto. Centralni sistem za svoje delovanje zagotovo porabi 10-krat več energije.

krmilna enota
Krmilna enota sistema

Koliko pa stane vgradnja takšnega sistema za recimo 80 kvadratov veliko stanovanje in pa hišo velikosti 150 kvadratnih metrov?

Za stanovanje je najcenejša izvedba okoli tisoč evrov, najdražji in najkvalitetnejši sistemi za recimo enodružinsko hišo pa stanejo 4.500 evrov. Je pa cena seveda odvisna od izbire sistema, tipa objekta, razporeditve prostorov in še kaj. 

Odpiranje oken je vseeno cenejše…

Z odpiranjem oken in prezračevanjem »na roko«, nikoli ne boste dosegli takšne kakovosti zraka, kot jih doseže tak sistem. Z odpiranjem oken namreč ne zamenjamo vsega zraka, saj zračni tokovi niso učinkovito usmerjeni, zrak pa tudi ni prefiltriran. Za dosego učinkovitega prezračevanja z opiranjem oken bi to morali početi vsaj petkrat na dan po tri minute. Vemo pa, da se s tem ne bo nihče resno ukvarjal. Poleg tega kot rečeno z odpiranjem oken izgubljamo toploto v našem domu, za katero pa vemo, da nas tudi kar nekaj stane. V praksi se zgodi celo tako, da ko zamenjamo okna za energetsko bolj učinkovita, potem moramo tudi več zračiti, s čimer pa se prihranek energije zaradi novih oken praktično izniči. V razvitih evropskih državah je zato vsaka energetska sanacija povezana tudi z vgradnjo prezračevalnega sistema.

Najbrž tudi zaradi vlage in plesni, ki se nabira, če sistem ne diha?

Tako je. Bolj je sistem zaprt, večja je možnost vlage in plesni. Če vlaga pri zelo zatesnjenih oknih ne more ven, potem se bo nabirala nekje drugje, običajno na notranjih stenah. Še posebej je to problematično v hladnejših mesecih leta.

Kako pa namestimo ta decentralizirani sistem prezračevanja? Gre za kak velik ali »prašen« poseg?

Strah, da bi vam monterji pri vgradnji zaprašili celo hišo ali stanovanje je povsem odveč. Montaža se običajno zaključi v enem samem dnevu. Vse izvrtine se delajo s posebnimi svedri, tako da ni kakšnih poškodb na ometu ali fasadi, elektrika za delovanje enot pa se pripelje iz najbližjih virov energije. Prezračevalne enote se vgrajujejo na zunanje zidove. Sistem deluje tako, da svež zrak v prostor prihaja skozi čistejše prostore, kot so dnevna soba, spalnice, otroške sobe, izrabljen zrak pa izhaja preko WC, kopalnice, kuhinje, kleti, utilityja… Da bi bilo delovanje sistema optimalno, je zato najbolje v vsak prostor namestiti ustrezno enoto.

Kako pa je z vzdrževanjem tega sistema?

Tako kot je preprosta montaža je enostavno tudi vzdrževanje, saj je treba le dva do trikrat na leto oprati pralne filtre, ki so nameščeni v posameznih enotah. Tega ne moremo pozabiti, ker nas o tem pravočasno samodejno opozarjajo rdeče lučke. Drugega vzdrževanja ne potrebujemo, zato s tem tudi nimamo nobenih stroškov. Garancija za decentralizirani sistem prezračevanja je dve leti, vse enote, pa so preizkušene na 20 let delovanja. Po tem obdobju je priporočljivo zamenjati le pogonske sklope.

Kako pa deluje decentralizirani sistem, če mu dodamo še omenjeno rekuperacijo zraka?

Pri rekuperacijskih enotah zrak potuje še skozi keramični izmenjevalnik, ki mu pozimi dovaja toploto, poleti pa jo odvzema. To pomeni, da se poleg izmenjave zraka tudi pasivno ogrevamo ali hladimo. Za vgradnjo takšnega decentraliziranega sistema z rekuperacijo zraka, ki je najbolj optimalna izbira pri energetskih sanacijah, lahko od Eko sklada dobimo tudi subvencijo do 20 odstotkov vrednosti naložbe.

Pa se Slovenci veliko odločamo za vgradnjo teh sistemov?

Čedalje več Slovencev se zaveda pomena dobrega počutja v svojem domu, kjer preživimo večino svojega časa in življenja, zato povpraševanje po tem strmo narašča.

Postavitev posameznih enot prezračevalnega sistema

Z večjim povpraševanjem pa se povečuje tudi ponudba tovrstnih izdelkov pri nas. Kako ločiti dobre od slabih? Cena najbrž ne sme biti edini odločevalec?

Ponudba na našem trgu je čedalje bolj pestra. Najdemo lahko vse mogoče, zato moramo biti pazljivi kaj izberemo. Na trgu je namreč tudi kar nekaj nekakovostnih izdelkov, ki so na videz sicer podobni bolj kakovostnim, toda ob njihovi uporabi se pokaže slabša učinkovitost. Nekatera podjetja namreč ponujajo le nepovezane lokalne enote, ki med seboj ne komunicirajo. To pomeni, da ne govorimo o celoviti rešitvi, temveč le delni, kar pa ni dobro. Kvalitetna ponudba mora vsebovati širok spekter različnih možnosti in elementov, med katerimi lahko potem projektant izbere najbolj učinkovite rešitve za določen objekt. Sistem je treba pred montažo namreč skrbno načrtovati, da najcenejša rešitev na koncu ne bo postala najdražja. In tukaj je naše podjetje zagotovo med najbolj kakovostnimi ponudniki na slovenskem trgu, kar so nam z nagrado v letu 2017 potrdili tudi slovenski kupci.

Oglejte si tudi video predstavitev:

Primerjaj hiše

Primerjaj (0)