Novosti na trgu

toplotne črpalke

Toplotne črpalke so v zadnjem času postale pravi hit tudi pri ogrevanju montažnih hiš. Kako tudi ne, saj je strošek občutno nižji kot pri večini drugih klasičnih vrst ogrevanja. Nad vgradnjo toplotne črpalke je zelo navdušen tudi naš sogovornik Mitja. Toplotno črpalko je vgradil leta 2010. Za ogrevanje 184 kvadratnih metrov velike in skoraj 38 let stare Marlesove montažne hiše zdaj letno porabi le za 240 evrov elektrike.

 

Mitjeva šestčlanska družina živi na Dolenjskem v pritlični, 184 kvadratnih metrov veliki in kvalitetno grajeni Marlesovi hiši iz leta 1980. Za ogrevanje hiše bi po Mitjevih ocenah letno potrebovali približno 2.500 litrov kurilnega olja, kar bi pomenilo strošek v vrednosti okoli 2.200 evrov. Zato so se že leta 2010, kmalu po nakupu hiše, odločili za vgradnjo toplotne črpalke. »Prva izbira ni bila toplotna črpalka, temveč peč na drva s pirolizo in zalogovnik vode. Ker v hiši ni prostora, kjer bi lahko postavili dva tisoč litrov velik zalogovnik vode, je bila druga realna opcija, glede na takratne cene energentov, toplotna črpalka. Plin v cisterni je bil predrag, plinovoda za zemeljski plin pa pri nas še ni. Če bi bil, bi najbrž naredil analizo stroškov, potem pa bi se videli kako in kaj,« svojo odločitev pojasni Mitja.

toplotne črpalke

 

Naložba za 12 tisočakov

Izbira toplotne črpalke pa ni bila ravno preprost zalogaj, saj je na trgu velika ponudba raznovrstnih toplotnih črpalk, med katerimi se je povprečnemu človeku kar težko znajti. »Po več različnih primerjavah in analizah smo izbrali toplotno črpalko Daikin HT (high temperature – visokotemperaturna toplotna črpalka), ker je bila takrat ena izmed redkih, ki je omogočala ogrevanje vode za radiatorsko ogrevanje. Investicija je prišla okrog 12 tisoč evrov. Takrat nisem toliko gledal na ceno kot na kvaliteto. Ker načeloma te stvari kupuješ enkrat na 15 do 20 let, ti tudi tisoč evrov, ki jih prihraniš pri cenejšem in mogoče malo bolj vprašljivem proizvajalcu, ne pomeni veliko. Takrat sem gledal predvsem pri kateri temperaturi črpalka še deluje (-24 v teoriji) in izkoristek COP – grelno število (Coefficient of Performance), ki opredeljuje izkoristek toplotne črpalke pri določeni zunanji temperaturi zraka, običajno pri dveh stopinjah Celzija. Daikin je bil po vseh merilih zelo pri vrhu. Subvencije Eko sklada takrat sicer nismo dobili, prejeli pa smo subvencijo Daiken v višini 500 evrov,« pripoveduje Mitja.

Toplotne črpalke pa seveda ne bi vgradili, če se to ne bi poznalo tudi v denarnici: »Naši izračuni kažejo, da zaradi toplotne črpalke na leto porabimo za okoli 240 evrov več elektrike. Če k temu dodamo še okoli 120 evrov za dogrevanje s kaminom na drva, potem sem prepričan, da se nam je naložba v toplotno črpalko že zdaj več kot povrnila,« je zadovoljen Mitja.  Glavne prednosti toplotne črpalke, ki jih zdaj izpostavi, pa so še vedno ugodna cena elektrike, prav tako je nizek strošek njenega vzdrževanja. V skoraj osmih letih so za redni servis porabili le 40 evrov. Ob tem nimajo stroška dimnikarskih storitev, uporaba je zelo preprosta, pravi pa tudi, da doslej še niso imeli nobenih okvar.

Tovrstno ogrevanje s pomočjo toplotne črpalke se čedalje več vgrajuje tudi v na novozgrajene montažne hiše. Ker so sodobne montažne hiše energetsko zelo varčne hiše, potrebe po ogrevanju niso tako velike in jih različne toplotne črpalke, če so le ustrezno velike, z lahkoto pokrijejo. »Toplotne črpalke ponujajo najbolj energetsko učinkovit način, ki zagotavlja ogrevanje in hlajenje na raznovrstne načine z uporabo obnovljivih virov toplote v naši okolici,« v enem izmed svojih člankov navaja energetski strokovnjak Franc Kalan.

 

toplotne črpalke

 

Katera je prava?

Pomembno pa je, da izberemo pravo toplotno črpalko za naš dom. Seveda je vsakemu pomembna cena, toda toplotno črpalko kupujemo za kakšni dve desetletji, zato je pomembno, da upoštevamo tudi druga merila. S pravilno izbiro toplotne črpalke se naložba hitro povrne. Pri gradnji montažne hiše na ključ vam bodo ustrezno izbiro svetovali že sami ponudniki hiš, če pa se odločite, da boste hišo dokončali sami, se morate o tem prej dobro pozanimati. Pomembno je, da je toplotna črpalka primerne velikosti oziroma moči. Premajhna vam ne bo pozimi za ogrevanje ne bo zagotavljala dovolj toplote, poleti pa vas ne bo ustrezno hladila. Če pa boste po drugi strani izbrali preveliko toplotno črpalko, se bo ta pogosto vklapljala in izklapljala, kar pa dolgoročno slabo vpliva na njeno obrabo in posledično življenjsko dobo.

Izbira velikosti oziroma moči toplotne črpalke pa ni odvisna le od velikosti hiše temveč tudi od debeline in kvalitete njenega ovoja, se pravi same izolacije hiše. Boljša je izolacija, manj močno toplotno črpalko boste potrebovali. Če boste v hišo vgradili talno ali stensko ogrevanje, pa se bo toplotna črpalka tudi manj naprezala.

 

Kaj pa druge oblike ogrevanja?

Poleg različne izbire toplotne črpalke pa se za ogrevanje montažnih hiš uporabljajo tudi druge vrste ogrevanja. Če je na parceli omrežje zemeljskega plina, je preprosto in cenovno učinkovito tudi ogrevanje na plin, kar pa je odvisno tudi od cen plina na svetovnih trgih. Čedalje bolj priljubljen in cenovno učinkovit način je tudi ogrevanje z lesnimi peleti. Pomanjkljivosti iz preteklosti, ko je bilo treba nad vsem tem bdeti in sistem ročno upravljati, je s čedalje večjo avtomatizacijo, odpravljeno. Res pa je, da takšna hiša potem potrebuje dimnik, tako kot v primeru ogrevanja s kaminom. Slednji pa ima po drugi strani vseeno čar, da zna v hišo pričarati  prijetno domače vzdušje. Kot podpora ogrevanju pa lahko služijo tudi sončni kolektorji.

 

Vse v enem

V najbolj energetsko učinkovitih hišah, to so pasivne hiše, pa se za ogrevanje čedalje bolj uporabljajo tudi tako imenovane kompaktne naprave. Te poleg zimskega ogrevanja hiše poleti poskrbijo za prijeten hlad, vseskozi pa segrevajo tudi toplo sanitarno vode in skrbijo za prezračevanje. Njihova glavna prednost je, da so v eni napravi povezane vse štiri komponente, s tem pa je poskrbljeno za maksimalni izkoristek energije.

 

Montažne hiše lahko torej uporabljajo različne oblike ogrevanja. Toplotne črpalke so običajno na vrhu želja kupcev. Za karkoli že se boste odločili vi, pa si za izbiro ogrevanja vzemite dovolj časa. Vaš trud se vam bo dvojno povrnil: tako v nižjih stroški ogrevanja kot tudi v bolj prijetnem bivanju.

Za več informacij nam pošljite neobvezno povpraševanje:

Z izpolnjevanjem in pošiljanjem tega povpraševanja se strinjam, da se podatki, ki sem jih vnesel v obrazec za povpraševanje, lahko posredujejo ponudnikom montažnih hiš za pridobitev ustreznih ponudb.

Primerjaj hiše

Primerjaj (0)