Novosti na trgu

urejanje okolice

Ko je montažna hiša v grobem postavljena in pod streho, lahko sočasno z notranjimi finimi deli začnete tudi z urejanjem njene okolice. Za to pa potrebujete dober načrt. Brez tega lahko imate težave. Slabo postavljeno drevo vam lahko zraste »čez glavo«, vodo boste imeli na parceli tam, kjer je sicer ne boste nikoli potrebovali, ali pa boste razbijali še sveži asfalt, ker ste pozabili vgraditi talno gretje. Da, res se sliši skoraj neverjetno, toda v praksi se dogaja marsikaj.  


Urejanje okolice hiše je nekaj česar se lahko lotite sami ali pa to prepustite strokovnjakom, ki se s tem ukvarjajo vsak dan. To so krajinski arhitekti. Za pripravo načrta vam bodo sicer nekaj zaračunali, toda to zna biti včasih ceneje, kot vas bodo stale vaše morebitne napake. Cena načrtovanja krajinskega arhitekta je odvisna od vaših želja, načeloma pa stane dober načrt od kakšnih 300 evrov pa vse do tisočaka. Vključuje pa načrtovanje vseh večjih in manjših stvari; od kanalizacije, jaškov, priključkov za vodo, elektriko, zbiralnika meteorne vode, polaganja tlakovcev, asfaltiranja, postavitve robnikov, postavitve dreves, grmičevja, zelenjavnega vrta, trave…

Pomemben je dober načrt!

Pomembno je, da je urejanje okolice dobro načrtovano in da se tega lotite pravočasno, najbolje še preden začnete graditi hišo. Tako boste kasneje prihranili marsikatero skrb. Pri montažni hiši se lahko o tem, kje želite kaj imeti, pogovarjate že s ponudniki montažnih hiš v fazi načrtovanja hiše. Izvedbo pa je potem najbolje uskladiti s tistimi, ki vam bodo utrdili zemljišče in pripravili armiranobetonsko ploščo, kjer bo stala vaša hiša. V to ploščo je že treba vgraditi vso inštalacijo, ki bo potem iz hiše vodila po parceli. Recimo električni vod do konca parcele, kjer nameravate kasneje recimo montirati električno ograjo. Elektriko boste potrebovali tudi drugje po parceli, če boste recimo želeli z lučkami ob večerih pričarati čim bolj prijetno vzdušje. Pa seveda tudi pred hišo, kjer parkirate avto, če imate pozimi veliko snega, da ga boste lahko stopili z vgrajenim talnim gretjem.

Vodno inštalacijo je smiselno napeljati do zelenjavnega vrta ali pa pred hišo, kjer boste prali avto. Za urejanje okolice vaše hiše je pomembno tudi, da razmislite o tem, kje in kako bi zbirali meteorno vodo in vgradili zbiralnik za zalivanje trave in vrta.


Urejanje okolice


Če boste zraven hiše postavili še zaprto garažo ali kakšno delavnico, je dobro, da sta ogrevani, zato do tja potegnite ustrezno instalacijo. Vse omenjene stvari so pod zemljo, zato jih nujno načrtujte prej, še preden na površine okoli hiše postavite tlakovce, asfalt, travo ali kaj drugega. Zoprno je namreč na novo kopati in razbijati, zato ker prej niste dobro razmislili.

Naj bo logično

Potem je na vrsti druga faza, to pa je urejanje okolice hiše, ki je očem vidna. Se pravi stvari nad površjem zemlje. Tudi tukaj je pomembno dobro načrtovanje, da ne boste imeli okoli hiše sračjega gnezda. Prostori v okolici hiše morajo biti logično načrtovani in povezani. Tam kjer je denimo iz dnevno-jedilnega prostora izhod na vrt, je dobro, da stoji tudi vrtna terasa. Če bomo recimo kuhali v hiši, nam hrane na teraso tako ne bo treba nositi vse okoli hiše. Priročno je tudi, da imamo blizu kuhinje zeliščni vrt, tistih zelišč, ki jih pač najpogosteje potrebujemo za kuho.

Odločiti se moramo tudi ali bomo vrtno teraso zaprli s steklom in iz nje naredili zimski vrt. Tako bomo lahko na njej uživali tudi v mrzli zimi. Je pa tako, da nas to, četudi se zanjo odločimo kasneje, ne bo stalo kaj dosti več, kot če jo naredimo že v prvotnem načrtu, saj kaj posebnega, razen dodatnega ogrevanja, zimski vrt ne potrebuje.

Kam s kaminom?

Urejanje okolice terja tudi razmislek kam boste postavili kamin, če se seveda odločite zanj. Zagotovo je prijetno, če lahko pečete in se pogovarjate z vašimi gosti, toda zanje bo neprijetno, če bo kamin postavljen tako, da se bo v njih kadilo in se bodo čevapčičev nasitili še preden jih bodo dejansko dobili na krožnik. Vsekakor pa naj bo kamin v vidnem polju terase in vaših gostov, da ne boste pekli nekje zase in se dolgočasili.

Parkirišče za avtomobile naj bo ob dovozni poti, da ne bo treba za dovoz avtomobila okoli hiše do parkirišča porabili večji del vaše parcele. Škoda je namreč, če bi bili morali po celi parceli polagati tlakovce ali asfalt namesto trave, samo za to, da boste vašega jeklenega konjička udobno pripeljali domov.


Urejanje okolice


Pazljivo pri nadstrešku

Urejanje okolice zahteva tudi odločitev o tem kje ob hiši bo in kako bo izgledal vaš nadstrešek. Pomislite tudi za naprej. Danes lahko imate majhen avto, toda ko se družina širi, bo morebiti nov in večji avto prevelik za nadstrešek. Nekateri se sicer znajdejo in potem streho podaljšajo s kakšno zasilno plastiko dokler otroci ne zrastejo, toda verjemite, da vas sosedje in prijatelji, ki bodo prišli na piknik, za to rešitev ne bodo ravno ploskali. 

Kdaj začeti?

In kdaj se je najbolje lotiti urejanja okolice? Pozimi tega ni dobro početi, ker je zemlja zmrznjena in pretrda. Marec je najboljši čas za saditev dreves in grmičevja. Mimogrede, ko izbirate drevesa, se dobro pozanimajte, kako velika zrastejo, da ne boste na majhnih površinah ali pa tik ob hiši sadili ravno takšna, ki imajo najbolj bujno krošnjo, s tem pa si brez potrebe senčili hišo in zastirali pogled.

Pazljivo tudi pri grmičevju. Pogosta napaka v praksi je, da grmičevje posadimo preveč skupaj in ko zraste, ga je treba redčiti. Ko sadite upoštevajte tudi to, da bodo rastline, ki so posajene na travi, toliko narazen, da boste med njimi lahko kosili. Ravno za kak centimeter premajhna špranja, lahko čas vašega košenja trave občutno podaljša, saj boste morali, kot v starih dobrih časih, »kositi« s škarjami.

Po drugi poti

Čeprav zgleda na prvi pogled urejanje okolice nekaj preprostega, pa smo lahko ugotovili, da temu ni ravno tako. Že odločitev ali boste to naredili sami, ali pa prepustili drugim, je pomembna. Če boste izbrali zunanje strokovnjake, se prej dobro pozanimajte o tem, kaj ponujajo in za kakšno ceno. Pridobite več ponudb, da boste lahko primerjali. Ponudnike tudi prosite, da vam pripravijo vizualni osnutek, kako bo izgledala končna podoba okolice vaše hiše. Marsikdo si tega ne more privoščiti, kar je tudi logično, saj večino že nakup hiše finančno izmozga do konca in za urejanje okolice ne ostane dosti denarja. Zato se v praksi potem marsikdo raje odloči za to, da bo okolico urejal bolj počasi in premišljeno. Tudi to, da v hiši najprej živiš, in tako spoznavaš svoje potrebe na vrtu, ni slabo, saj je včasih težko reči, kje bi kaj imel, ker ne veš, kaj vse boš ob hiši počel.  


Urejanje okolice


Poskrbite za svojo dušo

Hišo običajno kupimo ravno zato, da imamo okoli nje nekaj prostora, ki nam omogoča  bivanje na prostem. Tega v stanovanjih sredi mesta večinoma ni, zato izkoristite ta privilegij in poskrbite, da se boste na vrtu dobro počutili. Če radi vrtnarite in vas to sprošča, si privoščite več zelenja, če pa imate vrt predvsem zato, da na njem počivate in uživate, posadite takšne rastline s katerimi boste imeli čim manj opravkov. V vsakem primeru pa na vrt posadite tudi takšne rastline, ki bodo prijetno vplivale na vaše počutje tako s svojim izgledom kot tudi vonjem, ki ga ponujajo. Da, to so že malenkosti, toda te odločajo, kako boste na koncu zadovoljni z vašim novim domom. Narava vedno dobro vpliva na človekovo telo in dušo. Urejanje okolice je priložnost, da si kaj takšnega dopustite tudi pri vas doma.


Za več informacij v zvezi z urejanjem okolice nam pišite:

Z izpolnjevanjem in pošiljanjem tega povpraševanja se strinjam, da se podatki, ki sem jih vnesel v obrazec za povpraševanje, lahko posredujejo ponudnikom montažnih hiš za pridobitev ustreznih ponudb.

Primerjaj hiše

Primerjaj (0)