Novosti na trgu

cene nepremičnin

Cene nepremičnin v Sloveniji še naprej veselo rastejo. Od leta 2015 so se najbolj podražila nova stanovanja, najmanj pa nove hiše. Toda zadnje leto so dobile pospešek tudi hiše. Ob vsem tem pa promet upada…


Pozna se, da je Slovenijo ponovno zajela pozitivna klima. Vsak, ki je željan delati, lahko dobi službo, plače se počasi povečujejo, obrestne mere za stanovanjska posojila pa so zgodovinsko gledano še vedno precej ugodne. Vse to se odraža na trgu nepremičnin, ki že nekaj let lepo raste. Toda ta rast se v zadnjem času kaže predvsem pri cenah, manj pa pri samem prometu z njimi. Stare zaloge stanovanj, ki so se med krizo valile sem in tja, so očitno pošle, nove pa so večinoma še v gradnji, trg pa nanje čaka kot Sahara na vodo. Ker prave ponudbe stanovanj ni, tako ni nič nenavadnega, da je promet z novimi stanovanjskimi nepremičninami najnižji odkar Statistični urad (Surs) spremlja dogajanje na nepremičninskem trgu. V letošnjem drugem četrtletju se je namreč prodalo le 59 novih stanovanjskih nepremičnin od tega le 42 stanovanj in 17 novih hiš, so zabeležili na Sursu. Število teh prodaj je upadlo že tretje četrtletje zapored.

Manj ponudbe, višje cene

Vse to pa se je odrazilo tudi na cenah. Kjer ni ponudbe, povpraševanje pa je veliko, je namreč logično, da cene rastejo. Cene novih stanovanj so se tako v drugem četrtletju glede na prejšnje zvišale za 13,8 odstotka, glede na lani v istem obdobju pa kar za 30 odstotkov. Nekoliko manj, pa še vedno kar za petino, so se v zadnjem letu podražile tudi nove družinske hiše, katerih cene so prej večinoma stagnirale ali celo upadale.

stanovanja

Z rabljenimi več prometa in manjša rast cen

Kako pa je bilo z rabljenimi nepremičninami? Tudi njim so cene v zadnjem četrtletju v primerjavi z enakim obdobjem lani zrasle; tako rabljena stanovanja kot hiše so dražje za dobrih deset odstotkov, pri čemer pa je bilo z njimi občutno več prometa kot z novimi stanovanji in hišami. Koliko je bilo prometa in kaj se je dogajalo s cenami samih montažnih hiš, pa Surs posebej ne beleži.

Zgodovina se ponavlja

Tako se torej nadaljuje že znani nepremičninski cikel, ki ga je Slovenija doživela pred krizo leta 2008. Po norih cenah se proda vsaka luknja. Cene stanovanj, ki na najboljših lokacijah dosegajo tudi po štiri ali pet tisočakov, niso nič nenavadnega. Cene hiš pa se poleg rasti cen vgrajenih materialov, povečujejo tudi zaradi rasti cen obrtniških storitev. Slišati je, da si lahko dobri obrtniki zaradi zasedenosti pač izbirajo tista dela, kjer največ zaslužijo. To seveda vpliva tudi na končne cene montažnih hiš in to ne glede na to ali jo boste dokončali sami ali pa vam jih bo dokončal ponudnik montažne hiše. Višja cena se pač prevali na kupca.

Atris

Nesorazmerje med stanovanji in hišami

Še vedno pa velja, da so cene montažnih hiš sorazmerno ugodne, sploh če jih primerjamo z zasoljenimi cenami stanovanj v recimo prestolnici. Če tam prodate kakšnih 80 kvadratnih metrov veliko stanovanje za tri ali več tisočake na kvadratni meter, boste s tem denarjem na obrobju Ljubljane dobili lepo montažno hišo z manjšo parcelo. In zakaj je tako? Cene novih hiš so se od leta 2015 podražile precej manj kot vse druge nepremičnine. Nova stanovanja so v zadnjih treh letih dražja za skoraj 49 odstotkov, rabljena stanovanja za 26 odstotkov, rabljene hiše za slabih 22 odstotkov, nove hiše pa le za dobrih 11 odstotkov, so zabeležili na Sursu. Sliši se nenavadno, toda tako je pač trenutno stanje na našem nepremičninskem trgu.

Primerjaj hiše

Primerjaj (0)