Novosti na trgu

vrtno pohištvo

Vrtno pohištvo pomembno prispeva k temu, da nam je na terasi ali na vrtu pred hišo vedno lepo, prijetno in udobno; toda to ni kar samo po sebi umevno; pohištvo je treba pametno izbrati in zanj lepo skrbeti; o tem priča tudi zgodba našega para, ki nam je zaupal kar nekaj zanimivih nasvetov.


Dušan in Milena sta stara 56 in 53 let. Živita v montažni hiši na Gorenjskem, ki sta jo kupila pred 13 leti. V tem času sta se na hišo in prijetno zeleno okolje že dodobra navadila. Še posebej rada sta zunaj na svojem vrtu, z več kot 300 kvadratnimi metri trave in nekaj vrta s posajeno zelenjavo. Z njima smo se bolj po naključju srečali pred enim izmed večjih trgovskih centrov, ravno ko sta iz nakupovalnega vozička pridno polnila svoj avto z raznimi vrtnimi pripomočki, od stolov, mize, do senčnika in raznoraznih vrtnih okraskov. »Najino prejšnje vrtno pohištvo je nekoliko povozil čas, malo pa sva resnici na ljubo tudi sama slabo skrbela zanj, tako da je poživitev nujna, saj so leseni deli stolov in mize, ki so bili stalno izpostavljeni vlagi in soncu, naredili svoje,« je hitro stekla beseda. Zaupala sta nam, da sta za celotno vrtno pohištvo, ki sta ga kupila tisti dan, odštela več kot tisočaka, a izkoristila desetodstotni popust pri nakup za zvestobo trgovcu. Za nas sta si vzela pol ure časa in na kavici smo v prijetnem sončnem ambientu poklepetali o njunem nakupu.Za izbiro si vzemite čas

Trgovci nas ravno v teh spomladanskih mesecih z vseh koncev in krajev na polno bombandirajo s svojimi »super ugodnimi« ponudbami, toda Dušan pravi, da si je treba za nakup vrtnega pohištva vzeti dovolj časa. »Ni dovolj le prebrskati tri letake in oditi  v trgovino po najcenejšo mizo in stole. Vrtno pohištvo vendarle kupujemo za dalj časa, poleg tega pa je vseskozi izpostavljeno raznim vremenskim vplivom, zato mora biti dovolj kvalitetno, sicer ga bomo kmalu morali zamenjati.«

Tako kot pri nakupu vsake večje stvari si je treba narediti dober načrt in pomisliti na to, kaj vse bomo na vrtu počeli. Nam vrt služi predvsem za počitek ali bomo na njem bolj aktivni s prirejanjem kakšnih piknikov? Naš par razmišlja o obojem. Rada bi sicer imela svoj mir, toda ko pridejo njuni otroci z družinami, med katerimi je tudi nekaj vnukov, je treba biti pripravljen na marsikaj. »Gugalnica, ki jo imamo zdaj na vrtu, je še povsem v redu, zato razen nekaj barvne osvežitve, nova ne bo potrebna. Sva pa kupila mali tobogan, za najmlajšega vnuka, ki je star šele tri leta,« opišeta zakonca. Prav tako bosta obdržala svoj plinski žar, ki je menda še povsem v redu, saj večino časa preživi na toplem v hiši, na vrt pa gre le ob njegovi uporabi: »Razmišljala sva tudi o vrtnem kaminu, vendar bi ga uporabljava premalokrat in nakup ne bi ravno najbolj racionalna odločitev.«

Raztegljiva miza in stoli

Kupila pa sta leseno mizo in šest lesenih stolov z aluminijastimi okvirji. Zakaj? »Prejšnjo mizo sva na Gorenjsko prinesla še iz terase najinega stanovanja in je po 25 letih res odslužila svoje. Sicer je bila kombinacija lesa in kovine, vendar so tako leseni kot rjaveči kovinski deli, ki sva jih očitno slabo vzdrževala, končali svoje poslanstvo.« Tako sta se zdaj odločila raje za aluminijasto ogrodje, ki tako kot plastika ne potrebuje toliko vzdrževanja, saj je nerjaveče in s sorazmerno ugodno ceno.


vrtno pohištvo


Miza in leseni deli stolov so iz posebnega tikovega lesa, ki je precej bolj odporen na različne vremenske vplive kot običajni les. Stoli in mize so tudi sicer kompaktni, tako da jim vetrovno vreme, ki je kar pogosto v njunem kraju, ne bo prišlo do živega. Miza pa je ravno zaradi obiskov njune družine tudi raztegljiva in v vsej svoji velikosti omogoča sedenje osmim odraslim ljudem.

Kaj pa izgled?

Poleg kakovostnih materialov pa je za vrtno pohištvo seveda pomemben tudi zunanji izgled celotne garniture, za katero je dobro, če vsaj barvno sovpada s svojo okolico, se pravi s hišo in preostalimi vrtnimi dodatki. Ker je zunanja stena njune hiše v nežni rjavi barvi, sta se odločila, da bo pohištvo njun kontrast, zato je bolj v temno rjavi barvi, prevleke za stole pa so za poživitev živo-oranžne. V tej barvi sta nabavila tudi tepih, ki vodi iz hiše na vrtno teraso in osem namiznih pogrinjkov. Prevleke za stole sta kupila iz naravnih materialov, ki so bolj zračni in pri katerih ob višjih temperaturah tudi ni potenja. »Razmišljala sva tudi o tem, da bi namesto dveh stolov kupila leseno klop, vendar sva na koncu ostala pri stolih, ki so bolj praktični za premikanje sem in tja,« pojasni Dušan.

Za senco nad samo mizo sta kupila velik senčnik v temno rjavi barvi, ki ima visoko zaščito pred UV žarki, kar omogoča udobno in prijetno sedenje tudi takrat, ko sonce najbolj pripeka. »Pomembno nama je, da je senčnik z naklonom, da imava senco tudi, ko je sonce nizko.«


vrtno pohištvo


Kaj pa vzdrževanje?

Seveda pa je treba za vrtno pohištvo tudi lepo skrbeti, saj je vseskozi podvržena vremenskim vplivom – soncu, dežju, vlagi… Pri našem paru je ta vpliv nekoliko manjši, saj so miza in stoli vsaj delno pod streho, ne pa v celoti. Vsega ne more preprečiti niti senčnik. Ponoči predvsem v hladnejših mesecih je pomembno, da prevleke za stole vsak večer zložita na suho. »Doma že imava za to primerni zunanji zaboj za shranjevanje, da ni treba vsega vsak dan nositi v hišo,« pojasni Dušan. Shranjevanje vrtnega pohištva pa je zelo pomembno tudi pozimi. Stolov, njihovih prevlek, senčnika čez celo zimo ne smemo pustiti kar v kakšni preveč vlažni kleti, saj nam lahko platno načne plesen, za les pa je tudi bolje, če je za tako dolgo obdobje v kakšnem bolj suhem prostoru.

Zavarovanje pred tatovi

Ne pozabite pa še na nekaj, kar je prav tako pomembno za vrtno pohištvo; naš par na to sicer ni pomislil, zato smo jima lepo razložili. Medtem, ko vse stvari, ki jih imamo v hiši skrbno zaklepamo, imamo včasih zanje celo alarm, kamere in še kaj, pa je vrtno pohištvo, kljub njegovi visoki ceni, kar lepo zunaj na prostem tudi takrat, ko nas ni doma. Tatovi pa seveda ne počivajo. Marsikdo sicer misli, da je vse skupaj zavarovano s stanovanjskim zavarovanjem, kar pa ne drži. V primeru tatvine zavarovalnica ne povrne škode, če je vrtno pohištvo na prostem. Drugače je, če je shranjeno v hiši ali lopi. Zavarovalnice zato svetujejo, da vse vredne stvari hranite v zaklenjenem, zaprtem prostoru. Enako velja za kritje škode na vrtnem pohištvu ob recimo neurju, toči… Če se tovrstno pohištvo nahaja na prostem, denimo na terasi zunaj hiše, ni del zavarovanja. Zavarovanje velja le v hiši ali recimo lopi, ki je kot del pomožnih prostorov stanovanjske hiše. Kakorkoli, poskrbite za to, da vam bo na vrtu prijetno ter udobno in da boste ob tem tudi mirno spali.


Za več informacij nam pošljite neobvezno povpraševanje:

Z izpolnjevanjem in pošiljanjem tega povpraševanja se strinjam, da se podatki, ki sem jih vnesel v obrazec za povpraševanje, lahko posredujejo ponudnikom montažnih hiš za pridobitev ustreznih ponudb.

 

Primerjaj hiše

Primerjaj (0)