Življenjska doba montažne hiše naj bi bila krajša od zidane hiše, a pri tem je veliko odvisno odvisno od kakovosti gradnje in vgrajenih materialov. Prav tako pa je pomembno tudi redno in pravilno vzdrževanje. V teh primerih se lahko življenjska doba občutno podaljša.

Največji vpliv na hišo imajo seveda zunanje vremenske razmere. Tako je treba biti še posebej pozoren na streho, žlebove in lesene elemente, ki so izpostavljeni soncu, vlagi in vodi, zlasti če voda kje zastaja dalj časa. Mehanske poškodbe na lesu je treba takoj obrusiti in na novo polakirati. Lesene dele, ki so izpostavljeni sončnim žarkom, pa je prav tako treba barvati in lakirati s premazi, ki varujejo pred temi vplivi.

vzdrževanje montažnih hiš

Predvsem pa je treba biti pozoren na morebitne poškodbe zunanjih sten. V te stene ne smemo vrtati ali jih kako drugače poškodovati. V tem primeru lahko pride do prodora vlage v toplotno izolacijo, ki s tem izgubi svoje dobre toplotne lastnosti, ogrevanje pa ni več tako učinkovito, kot sicer. Da do večje škode ne bi prihajalo, je treba te poškodbe čimprej ustrezno sanirati.

Ker so montažne hiše v večjem delu zgrajene iz lesa, prav tako pa je lesena tudi strešna konstrukcija, je treba biti pazljiv tudi na razne lesne škodljivce. Pred njimi se lahko zaščitimo z ustreznimi zaščitnimi sredstvi. Leseno stavbno pohištvo bo lepo in funkcionalno, če ga bomo redno pregledovali in vzdrževali.

Pozorni moramo biti tudi na redno zračenje prostorov. Če tega ne počnemo, lahko prihaja do večje koncentracije vlage, ki povzroči razvoj plesni, ta pa nadaljnjo škodo.