Montažne hiše se od klasičnih zidanih hiš razlikujejo po več značilnostih. Glavna razlika je v načinu in hitrosti gradnje, saj so elementi montažne hiše narejeni v proizvodnih dvoranah, na izbrani lokaciji pa se opravi le še montaža. Montažne hiše so lahko od podpisa pogodbe s kupcem pa do končne vselitve pripravljene v dveh do šestih mesecih, klasične pa za to potrebujejo več kot leto in pol.

Zaradi številnih prednosti, ki jih imajo montažne hiše pred klasičnimi, se zanje odloča čedalje več kupcev. Čeprav se je še pred nekaj leti za montažne hiše odločalo le nekaj odstotkov domačih kupcev, se je ta delež sedaj povečal na približno deset odstotkov. Je pa ta še vedno precej manjši kot v nekaterih drugih razvitih evropskih državah. Razlog za to so predvsem stereotipi, da so montažne hiše grajene manj kakovostno od klasičnih zidanih. Če je to morebiti veljalo nekoč, pa danes zagotovo ne več. Zavedati se je treba, da je trenutna kakovost montažnih hiš najmanj na ravni klasičnih zidanih hiš, po večini dejavnikov, kot so denimo uporaba naravnih materialov pri gradnji in zaradi tega večja udobnost bivanja, prihranki pri ogrevanju, sodoben dizajn in še kaj, pa jo večinoma celo prekaša.

značilnosti montažnih hiš

Slovenski kupci se med montažnimi hišami najpogosteje odločajo za samostojne družinske hiše, ki imajo v proizvodnih dvoranah že izdelane celotne stene z vgrajenimi okni, balkonom, dokončano fasado ter drugimi elementi, na izbrani lokaciji pa se opravi le še montaža. Seveda pa imajo montažne hiše tudi druge možnosti gradnje. Ena od njih je recimo skeletna gradnja, ko se na izbrani lokaciji najprej postavi močno ogrodje hiše, potem pa se za zapolnitev sten po izbiri dodajajo različni elementi, od lesa do stekla, zidakov ali česa drugega.

Kupci lahko pri montažnih hišah izbirajo med tipskimi hišami ali hišami narejenimi po naročilu. Na voljo so tudi vmesne različice, ko si recimo tipske hiše skupaj z arhitekti prilagodite glede na vaše želje ali potrebe, kar pa je seveda dražje. Kombinacij montažnih hiš, načina postavitev, oblik, pa tudi samega izbora materialov, ki so vgrajeni v te hiše, je iz leta v leto več. Z razvojem na vseh področjih montažne hiše postajajo čedalje bolj kakovostne in prijetne za bivanje.

Odločite se lahko za različne faze dograjenosti hiše. Možna je izbira osnovne postavitve, postavitev hiše do četrte gradbene faze ali pa izdelava hiše na ključ, ki je najdražja, a lahko kupcu prihrani precej poti in skrbi ter mu omogoča takojšnjo vselitev.

S povečanim povpraševanjem po montažnih hišah se povečujeta tudi izbira hiš in število ponudnikov, ki jih je v Sloveniji že več kot deset. Ko se odločate med njimi, bodite pozorni predvsem na razmerje med ceno in kakovostjo hiš, ki jih ponujajo. Dobro se pozanimajte o vgrajenih materialih in referencah ponudnikov, o zadovoljstvu z bivanjem v montažnih hišah pa povprašajte tudi več dosedanjih kupcev, ki v teh hišah že živijo.